IOHANNIS, VOTAT „ÎN UNANIMITATE” LA LONDRA

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 18 noiembrie 2014

Klaus Iohannis

Klaus Iohannis, câştigătorul alegerilor prezidenţiale din România, a fost ales de aproximativ 95% dintre românii care s-au prezentat la urne în capitala Regatului Unit din 16 noiembrie.

 

Prezenţă la vot record

Victor Ponta a fost votat de mai puţin de 500 din cei aproape 13.000 de români care au reuşit să voteze în cele trei secţii se vot din Londra, la cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. Scorul electoral obţinut de Klaus Iohannis în capitala Marii Britanii este de aproximativ 95%, conform unor surse neoficiale.

Numărul românilor care au votat în Regatul Unit duminică, 16 noiembrie, a fost unul record, de 24.474. Cifra este de patru ori mai mare decât la alegerile prezidenţiale din 2009, câştigate de Traian Băsescu datorită votului diasporei. Atunci s-au prezentat la urne pe întinsul Regatului Unit doar circa 6.000 de români. Reamintim că la primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2 noiembrie, au reuşit să voteze în cele 11 secţii de vot organizate pe teritoriul britanic peste 9.900 de alegători.

 

Diferență uriașă între Ponta și Iohannis

Viitorul preşedinte al României a fost votat de 4.424 români la secţia de vot de la ICR Londra şi de 4.415 alegători la Brent Civic Center în nord-vestul capitalei britanice. El a obţinut, de asemenea, 3.617 de voturi valabile de la cei care s-au prezentat la urne la secţia Consulară a Ambasadei României la Londra.

Iohannis a mai fost ales de 1.200 de români în Edinburgh, capitala Scoţiei. El a mai acumulat 1.426 de voturi la Leeds şi alţi 1.436 de alegători au votat pentru el în Bristol.

Pentru actualul prim-ministru al Guvernului României au votat 77 de români în Edinburgh, 152 de alegători din Leeds şi încă 96 de persoane cu drept de vot în Bristol. La Londra, Ponta a strâns numai 480 de voturi, distribuite după cum urmează: 119 la Brent Civic Centre, 176 la secţia de vot de la ICR şi încă 185 la Secţia Consulară a Ambasadei.

 

Comunitatea românească din UK: Locul 4 în Europa

Românii din Marea Britanie s-au situat din nou pe locul al patrulea în clasamentul participării la vot din diaspora, în statele europene, la al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din 16 noiembrie.

Cea mai mare prezenţă la urne s-a înregistrat în Italia, unde au reuşit să voteze 94.758 de români. Pe locul al doilea s-au clasat românii din Spania cu 83.153 de voturi exprimate. În Moldova au reuşit să voteze 35.630 de cetăţeni ai României, iar în Regatul Unit au fost introduse în urne 24.474 de voturi. Alţi 16.114 români au votat în Franţa, în timp ce în Germania şi-au exprimat votul 16.716 de cetăţeni români.

Numărul total al voturilor exprimate în cele 294 de secţii de vot organizate în străinătate a fost de 379.116, conform datelor centralizate de Biroul Electoral Central.

————————————–

Puterea votului

 

„La al doilea tur al alegerilor prezidențiale am avut de ales între un candidat care ne-a călcat în picioare dreptul de a vota şi un candidat căruia nu îi pasă în mod real de diaspora. Marea majoritate a ales răul cel mai mic şi o parte şi mai mare a fost dezamăgită pentru că a trebuit să aleagă între două rele (…) La fel am fost puşi să alegem între două rele şi la alegerile prezidenţiale anterioare. (…) Regret că nu am putut vota în mod corect, ci doar i-am ajutat pe alţii să poată vota sau să reziste la «cozile ruşinii».

Rămân cu un sentiment de bucurie şi speranţă, după dovada de spirit civic dată de românii din diaspora şi România. (…) Diaspora a înţeles puterea votului şi s-a bătut pentru el până în ultimul minut.”

Dr. Tommy Tomescu, DMD

Lider al Partidului Europenilor

————————————–

 

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

O parere la “IOHANNIS, VOTAT „ÎN UNANIMITATE” LA LONDRA”

  1. Agby Spune:

    Tommy Tomescu. De unde stiti ca lui Iohannis nu-i pasa de diaspora? Pe ce considerent va exprimati ca Iohannis e „raul cel mai mic”? Ca nu depinde de dansul sa mearga totul bine e adevarat, poate cineva ar trebui, in sfarsit, sa explice romanilor in media de mare audienta atributiile presedintelui Romaniei. Pe capitole si de mai multe ori.

Spune-ti si tu parerea!