Ion Iliescu nu mai scapă de dosarul Mineriadei

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 15 iulie 2016

mineriada_1990_iliescu_1Ion Iliescu a fost audiat, zilele trecute, în calitate de suspect în dosarul Mineriadei din iunie 1990, dosar în care este urmărit penal pentru infracțiuni contra umanității.

Este prima audiere la care Ion Iliescu va participa, după ce, în octombrie 2015, a fost pus sub urmărire penală pentru infracțiuni contra umanității, respectiv pentru reprimarea violentă a manifestației din Piața Universității, din 13 iunie 1990. După audierea lui Ion Iliescu, a fost citat și Virgil Măgureanu, fostul șef al SRI, cercetat tot pentru infracțiuni contra umanității.

După cum anunța Parchetul General, 7 suspecți, 455 de victime sau succesori ai acestora și 18 martori au fost audiați în ultimele șase luni în dosarul Mineriadei din anul 1990. Conform comunicatului Parchetului General, „În cauza cunoscută generic sub denumirea «Mineriada 13-15 iunie 1990», procurori militari ai Secției Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au derulat, în perioada 15.02.–07.07.2016, o serie de acte procedurale, după cum urmează: au fost audiați 7 suspecți, 455 persoane vătămate, părți civile și succesori ai acestora, precum și 18 martori”.

Până la finalul lunii iulie vor avea loc și alte audieri, în condițiile în care au fost efectuate verificări în baza de date asupra a circa 1.000 de persoane, fiind emise în total un număr de 850 de citații. Cercetările în cazul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 au fost reluate după 25 de ani de la evenimente, perioadă în care au fost emise mai multe decizii de neîncepere a urmării penale, mai multe victime ajungând să fie despăgubite la CEDO în absența unei hotărâri judecătorești în țară.

mineriada_1990_iliescu1Evenimentele de la mineriada 13-15 iunie 1990 au fost anchetate din 1997 de procurori miliari și civili, sute de persoane fiind audiate ca martori și alte câteva zeci, printre care mai mulți oficiali, fiind puse sub învinuire.

Încă de la începutul cercetării, în dosarul Mineriadei au fost prezente nume sonore din societatea românească, între care fostul președinte Ion Iliescu, amiralul în rezervă Emil Cico Dumitrescu, Dan Iosif, Gelu Voican Voiculescu, fostul ministru de interne Mihai Chițac (decedat – n.r.), Victor Athanasie Stănculescu, fostul șef al Poliției Corneliu Diamandescu, fostul secretar de stat în Ministerul de Interne Dumitru Penciuc, fostul consilier pe probleme de apărare și fost șef al Statului Major General din Ministerul Apărării Vasile Ionel, Miron Cozma, fostul premier Petre Roman și fostul șef al Serviciului de Protecție și Pază, generalul Dumitru Iliescu.

Într-o decizie din 17 septembrie 2014, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stipulat că România este obligată să continue investigațiile în dosarul Mineriadei și să facă dreptate victimelor crimelor împotriva umanității, indiferent de timpul scurs de la săvârșirea acestora.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!