Ion Jinga: „Anul 2014 va fi mai bun”

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 23 decembrie 2013

Londra_Ion Jinga

Ambasadorul Romaniei la Londra, dr. Ion Jinga, a fost, in ultimele 12 luni, cel mai „mediatizat” roman din Regatul Unit. Numele sau a aparut frecvent in presa britanica si pe website-urile de stiri, iar vocea sa a fost difuzata adeseori de cele mai importante posturi radiofonice din aceasta tara. El a fost nevoit, de asemenea, sa faca „turul” televiziunilor si sa raspunda intrebarilor agresive ale jurnalistilor, in repetate randuri.

„Cum a fost anul 2013?”, l-am intrebat pe seful diplomatiei romanesti din Marea Britanie; si ce asteptari are de la anul urmator?

 

Campanie negativa cu aspecte pozitive…

Diaspora Romaneasca: Anul 2013 a inceput cu articole negative publicate in presa britanica, la adresa comunitatii romanesti din Regatul Unit. Aceasta campanie a continuat pe tot parcursul anului. A fost un an greu?

Ion Jinga: Pot spune cu certitudine ca nu a fost un an usor. A fost o perioada complicata, cu anumite intensificari ale campaniei negative, dar si cu vesti bune… Cred ca nu de putine ori am reusit sa echilibram situatia si chiar sa iesim pe pozitiv. Au fost si articole favorabile Romaniei, comunitatii romanesti din Marea Britanie, valorilor pe care Romania si romanii le promoveaza. Dar, una peste alta, nu a fost un an usor si inca nu s-a terminat… Perceptia mea este ca am reusit impreuna, Ambasada, comunitatea romaneasca din Marea Britanie – si aici, un sprijin important a venit din partea presei de limba romana, am reusit sa trecem cu bine; poate cu cateva „julituri” sau „zgarieturi”, dar am trecut cu fruntea sus peste anul acesta.

 

D.R.: Au existat, intr-adevar, si reactii pozitive. Credeti ca, dincolo de aspectele negative, a existat efectiv si un castig de imagine, ale carui efecte se vor face simtite mai tarziu?

I.J.: Ma bucur ca si jurnalistii romani din Marea Britanie percep aceste elemente pozitive, pentru ca ele sunt reale si nu sunt putine. Alteta sa Regala Printul de Wales este un mare sustinator al valorilor, traditiilor si frumusetilor naturale ale Romaniei, in egala masura fiind un sustinator al poporului roman – este un motiv pentru care folosesc si aceasta ocazie ca sa imi exprim gratitudinea si admiratia fata de tot ceea ce face mostenitorul Coroanei Britanice. Pozitii corecte fata de romanii din UK au exprimat si numerosi lideri politici britanici, incepand cu prim-ministrul David Cameron. Acesta a spus in mod public ca romanii sunt oameni muncitori, platesc taxe si sunt apreciati de catre angajatorii lor din Marea Britanie. Au mai fost declaratii asemanatoare ale vicepremierului Nick Clegg, ale ministrului pentru imigratie Mark Harper, ale lui Keith Vaz, presedintele Comisiei pentru Afaceri Interne din Camera Comunelor, ale Lordului Davies, presedintele Grupului Parlamentar pentru Relatiile cu Romania din Parlamentul de la Westminster Palace, si as putea continua cu o lista lunga. Au existat numeroase luari de pozitie in presa britanica ale unor jurnalisti cu reputatie si cu un profesionalism deasupra oricarei indoieli.

In egala masura, eu calatoresc foarte mult in aceasta tara si ma intalnesc cu comunitatile romanesti peste tot unde acestea exista. Am avut de fiecare data bucuria sa discut si cu localnici britanici, oameni obisnuiti, dar si cu oficialitati locale. In proportie covarsitoare, impresia acestora despre romani este pozitiva.

Eu nu as vedea campania negativa dusa de cateva tabloide si de Partidul Independentei din Marea Britanie (UKIP) ca ceva definitoriu pentru perceptia pe care britanicii o au despre romani, sau ceva care sa reflecte o realitate la nivelul intregii Marii Britanii. Faptul ca exista un curent anti-imigratie sau unele aspecte de clarificat in relatia dintre Regatul Unit si Uniunea Europeana nu ar trebui extrapolat la relatia dintre Romania si Marea Britanie sau la imaginea romanilor aici. Sigur ca suntem tentati sa vedem de cele mai multe ori jumatatea goala a paharului, dar va asigur ca exista si jumatatea plina. Suntem un popor european, un popor mare, cu multe valori, si nu avem niciun motiv sa nu recunoastem acest lucru. Putem spune cu mandrie: „Suntem romani!” si acest lucru ne onoreaza.

 

Protestele romanilor – „un drept democratic”

D.R.: Anul 2013 s-a incheiat cu doua proteste anti-discriminare ale romanilor si bulgarilor din UK, la resedinta premierului David Cameron si in fata Parlamentului din Westminster Palace. Percepeti aceste manifestari ca o reactie fireasca din partea comunitatii romanesti aflate in Regatul Unit? 

I.J.: In Londra, in fiecare zi, au loc cateva manifestari de sustinere sau de protest. Este un drept absolut democratic si mi se pare normal, legitim, firesc ca si romanii, daca au ceva de spus, daca vor sa transmita un mesaj, sa faca acest lucru. Ambasada nu este si nu poate fi implicata in astfel de manifestari, insa repet, cred ca este exprimarea unui drept democratic.

 

D.R.: Articolele negative referitoare la numarul romanilor din Marea Britanie pot continua si in 2014. Este suficient sa ne gandim la numerosii cetateni romani carora li s-a refuzat acordarea National Insurance Number in ultimii ani. Dupa 1 ianuarie, ei vor putea sa intre in legalitate si vor fi, probabil, perceputi in statistici ca nou-veniti… Va asteptati la o asemenea situatie?

I.J.: Din pacate, nu exclud posibilitatea ca articole negative sau reactii defavorabile comunitatii romanesti sa existe inca o perioada de timp, probabil pana la alegerile pentru Parlamentul European. Teama de straini si tentatia de a arunca vina pe altii pentru lucrurile care nu merg bine la tine acasa exista peste tot si nu este ceva descoperit acum. Imi imaginez ca ar putea exista o tentatie pentru politicienii de la UKIP sa foloseasca astfel de argumente in campania electorala. Dupa care, incet-incet, lucrurile vor reintra in normal.

Nu vad nicio problema in faptul ca o serie de romani care se afla deja pe piata muncii britanice isi vor legaliza statutul. Ei oricum, intr-un fel sau altul, apareau in statistici. Speranta mea este ca ei vor aparea mai mult in statisticile pozitive, intre oamenii care sunt apreciati si respectati.

 

Respectul nu se cere, se obtine…

D.R.: Totusi, politicienii britanici au „motive” sa continue si in anul urmator cu discursurile critice referitoare la est-europenii stabiliti in Regatul Unit. Urmeaza alegerile europarlamentare la mijlocul lui 2014 si apoi alegeri generale, in primele luni ale lui 2015. Vor fi romanii din UK expusi timp de inca un an la astfel de luari de pozitie?

I.J.: Traim intr-o lume libera si democratica in care fiecare are dreptul la opinie. Cred ca este greu sa ne imaginam ca toata lumea ne-ar putea iubi. Important este sa ne respecte si sa recunoasca romanii ca oameni inteligenti, muncitori si seriosi in ceea ce fac. Aceasta recunoastere va veni mai devreme sau mai tarziu. Depinde, insa, de ceea ce facem noi, fiecare in parte si comunitatea romaneasca in intregul ei. Respectul nu se cere, el se impune si se obtine prin fapte.

 

D.R.: In final, va rog sa ne spuneti ce recomandari ati dori sa le faceti romanilor din Marea Britanie pentru anul 2014?

I.J.: Nu mi-as permite sa fac recomandari, dar pot sa-mi exprim cateva ganduri. Sunt in Marea Britanie de sase ani ca ambasador. De fiecare data m-am simtit aproape de romani si mi-am dorit foarte mult ca si ei sa ma perceapa ca atare. O sa continuam si anul viitor sa facem la Ambasada tot ce depinde de noi pentru a sprijini comunitatea romaneasca. Ne dorim foarte mult sa simtim ca si comunitatea este alaturi de noi, pentru ca suntem o singura echipa si reprezentam Romania si romanii. In acelasi timp, cred ca rolul comunitatii romanesti din Marea Britanie este foarte important in construirea de noi punti intre Regatul Unit si Romania.

Romanii din Marea Britanie au toate motivele sa isi vada linistiti de viata lor aici. Anul 2014 va fi cu siguranta mai bun decat anul acesta. Le doresc sarbatori fericite, un An Nou cu bucurii, sanatate si impliniri, si sa auzim numai de bine!

Autor articol: Marcel Istrate
Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!