Ion Jinga vs. Daily Mail

Articol publicat in sectiunea Diaspora, UK, despre români pe data 23 decembrie 2013

Londra_Ion Jinga1

Daily Mail dezinformeaza si manipuleaza cu buna stiinta opinia publica britanica, acuza ambasadorul Romaniei la Londra, dr. Ion Jinga. Acesta a scris un articol aparut in Huffington Post UK, special pentru a demonta cifrele false prezentate de tabloidul britanic in legatura cu infractiunile comise de romani in Marea Britanie.

Rata arestarilor cetatenilor romani in Marea Britanie a ajuns sa fie de sapte ori mai ridicata decat cea referitoare la britanici, titreaza alarmant tabloidul Daily Mail, la mijlocul lunii decembrie. Jurnalistii publicatiei fac trimitere la „cifre oficiale”, conform carora, luna trecuta ar fi fost arestati in Londra in jur de 800 de persoane originare din state ale Europei de Est.

„Multi dintre ei au legaturi directe cu valul de fraude comise din bancomate… Politistii sustin ca la fiecare 1.000 de romani care traiesc in capitala Marii Britanii, 183 dintre acestia ajung in arest. Cifra este mult mai mare decat in ceea ce ii priveste pe britanici, cu doar 26 de arestari la mia de locuitori. Sefilor Politiei li s-a cerut demararea unei investigatii pentru a deslusi cauzele acestei disproportii. Si exista temeri ca numarul persoanelor care vor intra in atentia politiei va creste si mai mult dupa 1 ianuarie 2014, odata cu ridicarea restrictiilor impuse pe piata muncii britanice pentru romani si bulgari”, se arata in articolul mentionat.

Romanii din Londra sunt responsabili pentru 11% din infractiunile comise de straini in capitala Regatului Unit, mai sunt informati cititorii tabloidului in acelasi articol, in care este citat ca sursa Stephen Greenhalgh, viceprimarul metropolei, responsabil cu problemele legate de infractionalitate.

Daily Mail a realizat si un top al infractorilor imigranti, situandu-i in fruntea clasamentului pe romani, urmati de polonezi, lituanieni, indieni, nigerieni, irlandezi, portughezi, pakistanezi, jamaicani si somalezi.

 

Ion Jinga: „Dezinformare!”

Acuzele lansate de Daily Mail la adresa romanilor au fost contrazise de ambasadorul Romaniei la Londra, dr. Ion Jinga, intr-un articol semnat de acesta si publicat in Huffington Post UK, in 16 decembrie, sub titlul: „Romanii din Marea Britanie si manipularea datelor statistice”.

„Pe masura ce momentul ridicarii restrictiilor impuse pe piata muncii britanice pentru romani si bulgari se apropie, se pare ca, pentru o parte a mediei din Regatul Unit, romanii reprezinta «tapul ispasitor» ideal. Ei sunt considerati responsabili pentru tot ceea ce nu functioneaza in aceasta tara. Iar articolul recent publicat de Daily Mail, cu titlul «Rata romanilor arestati de sapte ori mai mare decat a britanicilor» este inca un exemplu nefericit care dovedeste acest lucru”, scrie contrariat diplomatul roman.

Ambasadorul Ion Jinga arata ca textul jurnalistic aparut in paginile tabloidului contine „distorsionari flagrante” ale realitatii, prin care se incearca evidenta manipulare a opiniei publice britanice.

„Imediat dupa aparitia articolului din Daily Mail, reprezentantii Metropolitan Police au transmis scuze Ambasadei Romaniei la Londra, precizand ca datele prezentate de oficiali ai politiei in cadrul unui eveniment desfasurat la Primaria Londrei au fost rastalmacite in articol”, subliniaza dr. Ion Jinga.

Ambasadorul roman arata ca, in cazul in care informatia referitoare la rata arestarilor in cadrul comunitatii romanesti la Londra ar fi reala (183 de arestari la 1.000 de romani) si raportand-o la numarul total de arestari prezentate (800), ar insemna ca in capitala Marii Britanii traiesc doar 4.300 de cetateni originari din Romania. De fapt, rata arestarilor in ceea ce ii priveste pe romani este de 13/1.000, adica doar jumatate din cea a britanicilor (26/1000). „Ca sa nu mai amintim faptul ca in procedurile politiei britanice, «arestat» este diferit de «condamnat», o persoana putand fi arestata de mai multe ori”, mai atrage atentia ambasadorul.

„Marea Britanie a ajuns sa intretina o opinie publica toxica la adresa imigrantilor”, arata in finalul articolului dr. Ion Jinga, ambasadorul Romaniei la Londra, citandu-l pe ministrul afacerilor din guvernul Cameron, liberal democratul Vince Cable.

Autor articol: Marcel Istrate
Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!