Ipohondrie provocată de internet

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 12 februarie 2016

pacienta22_1Oamenii care caută pe internet răspunsuri la probleme de sănătate sunt predispuși să se transforme în persoane care trăiesc cu frica permanentă că suferă de cele mai cumplite boli, arată un studiu Microsoft, prezentat de presa britanică. Potrivit studiului efectuat în rândul a peste 500 de persoane, căutările pe internet pot genera temeri serioase din cauza faptului că multe informații legate de problemele de sănătate sunt incomplete sau denaturate.

Ca exemple sunt date articolele potrivit cărora durerile de cap sunt cauzate de tumori cerebrale. Experții au concluzionat că persoanele preocupate de sănătatea lor ar trebui să consulte un medic, în loc să caute explicații și remedii pe internet. Peste 30% dintre subiecții chestionați au recunoscut faptul că, în urma unei simple căutări pe internet, au ajuns la informații legate de maladii grave, cu incidență foarte scăzută, care s-ar fi potrivit cu simptomele uzuale investigate inițial.

Studiul a evidențiat faptul că, în majoritatea cazurilor, căutarea pe internet după cuvinte-cheie precum „durere de cap” sau „durere în piept” duce la pagini care descriu simptomele unor afecțiuni de natură malignă, cu incidență scăzută.

Ipohondrii, convinși că sunt grav bolnavi

Dar ce înseamnă ipohondria? Ipohondrii trăiesc cu ideea că suferă de anumite afecțiuni și merg la mai mulți medici în încercarea de a li se confirma boala de care ei sunt convinși că sunt afectați. Ipohondrii „văd” și în manifestările normale ale organismului un semn de boală. Ipohondria, denumită în lumea medicală hipocondrie, este „o frică permanentă de a suferi de o boală severă”. Ipohondrii analizează toate manifestările organismului lor și sunt convinși că sunt bolnavi sau că „se îndreaptă” spre o afecțiune gravă. De cele mai multe ori, persoanele cu ipohondrie sunt convinse că suferă de afecțiuni cardiace sau digestive.

Mai grav este că un consult medical și asigurarea primită din partea medicului că nu suferă de nicio boală nu îi liniștește pe ipohondri. Ei vor merge și la alți medici, în speranța că le va fi confirmată presupusa suferință.

O persoană cu ipohondrie cu greu se lasă convinsă că nu are de ce să se îngrijoreze în ceea ce privește starea de sănătate. Peste câteva zile va fi convins că suferă de o altă boală și va relua vizitele la medici. Acest lucru va crea o stare de tensiune între medici și cel care suferă de ipohondrie. Astfel, se poate ajunge în situația ca, la un moment dat, când într-adevăr persoana cu ipohondrie se îmbolnăvește, diagnosticul să nu poată fi pus din timp. În această situație se ajunge, deseori, din cauza ipohondrilor care nu mai dau importanță simptomelor bolii pe care o au, ci caută alte boli pentru care să se adreseze altor medici.

Boală diagnosticată de medicul psihiatru

Deseori, ipohondrii provin din rândul persoanelor care au trecut printr-o perioadă stresantă sau au trăit un eveniment stresant. Ipohondria poate debuta atât la femei, cât și la bărbați. În cele mai multe dintre cazuri, ipohondria apare la adulți și durează mai mulți ani. Până la ora actuală nu a fost identificată nicio modalitate de prevenire a ipohondriei. Există, însă și persoane care se prefac că sunt bolnave pentru a beneficia de medicamente, bani și concedii medicale. Spre deosebire de acestea, ipohondrii nu se prefac, ci se simt bolnavi.

Ipohondria se manifestă, îndeosebi, prin preocuparea față de boli și interpretarea greșită a simptomelor. Diagnosticul de ipohondrie este confirmat de medicul psihiatru, pe baza evaluării psihice și pe baza testelor de laborator. Această boală se poate asocia cu anxietatea severă, depresia, schizofrenia. Când un pacient cu ipohondrie suferă și de anxietate severă, depresie sau schizofrenie, și aceste boli trebuie tratate. Medicul poate prescrie un medicament antidepresiv sau antianxios. În cazul ipohondrilor, psihoterapia nu este eficientă. Bolnavii cu această boală nu doresc să meargă la psihiatru sau la psiholog și, chiar dacă se lasă convinși să se adreseze terapeuților, nu vor să accepte că sunt ipohondri.

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!