Ipotecile: nu ignorati riscul de reposesie

Articol publicat in sectiunea Locuinţe pe data 3 august 2009

Imposibilitatea de a returna ceea ce datorati poate conduce la situatia in care va puteti pierde casa. Orice ati face, nu incercati sa ignorati problema si sa credeti ca ea va trece de la sine. In acest an, estimarile arata ca in Marea Britanie vor intra in reposesie peste 75.000 de case.

Fiecare caz de reposesie este diferit, dar exista cateva sfaturi cheie pe care Shelter England le ofera proprietarilor care se zbat sa reziste, dar risca sa-si piarda casele.

In primul rand, nu ignorati problema. Cand ajungeti intr-o asemenea situatie, creditorul ar trebui sa va sune pentru a va cere sa puneti lucrurile la punct.

Daca nu este multumit de raspunsul pe care-l veti da, ar trebui sa va scrie acest lucru, amenintand ca va ajunge cu cazul in instanta.

 

Verificati

Nu ignorati avertismentele creditorilor.

Intrebati-va:

– daca nu puteti reduce din cheltuieli, chiar daca va fi greu;

– nu puteti inchiria o camera sau spori veniturile in orice alt mod;

– veti ramane in urma si in cazul unor alte imprumuturi care apasa asupra dumneavoastra.

Daca simtiti ca nu puteti face niciun fel de economie din ceea ce cheltuiti in mod normal, nu va dati batut. Mergeti la o agentie locala pentru a primi sfaturile de care aveti nevoie, si ne referim aici la Shelter, Citizen’s Advice Bureau (CAB) sau Consumer Credit Counselling Service.

Experti bine pregatiti va vor sfatui asupra pasilor pe care-i aveti de urmat si asupra modalitatii in care va trebui sa negociati cu creditorul dumneavoastra. Aceste organizatii pun la dispozitia celor interesati si varianta online a activitatii lor, modalitate prin care puteti gasi o sumedenie de sfaturi utile.

Apoi discutati cu creditorul. In timp ce unii dintre ei vor insista asupra reposesiei, altii vor trece la fapte doar daca vor ajunge la concluzia ca nu exista o alternativa mai buna pentru toata lumea.

Sansele de a va pastra casa s-au imbunatatit de anul trecut, de pe 22 octombrie, cand premierul Gordon Brown a intarit ceea ce este denumit „protocolul pre-actiune”, prin care creditorii sunt obligati sa exploreze absolut toate variantele existente pentru a le permite oamenilor sa ramana in casa lor.

Daca un creditor nu poate demonstra ca a actionat de o asemenea natura, judecatorii au de acum prerogativele necesare pentru a le respinge cazurile.

Cand discutati cu creditorul, fiti sinceri fata de situatia dumneavoastra financiara, de suma pe care va puteti permite sa o platiti si, mai ales, nu incercati sa va intindeti mai mult decat o puteti face.

Creditorul poate fi mult mai de folos si mai receptiv daca va sti ca intentionati sa va platiti datoriile, iar acest lucru v-ar putea salva de la reposesie.

 

Cazurile ajunse la judecata

Daca l-ati ignorat pe creditor sau nu ati putut sa platiti sumele stabilite cu acesta, atunci el poate apela la judecatoria locala pentru un ordin de intrare in reposesie.

In majoritatea cazurilor, creditorii va vor scrie inainte de a face un astfel de pas, dar trebuie sa stiti ca nu au nici cea mai mica obligatie morala de a face asta.

Este de aceea posibil ca primul contact pe care-l veti avea cu creditorul sa fie acela intermediat de o citatie la tribunal, cu o data certa de audiere, care trebuie sa fie una de cel putin 28 de zile de la data citarii.

Daca intr-un anumit moment, oricare, creditorul va va spune verbal sau inscris ca nu este nevoie ca dumneavoastra sa apareti la infatisare, ignorati acest lucru. Mergeti intotdeauna la termenele stabilite pentru a va asigura ca macar va sustineti cauza.

La audiere, judecatorul va analiza dovezile puse la dispozitie de dumneavoastra si creditor. Este vital sa:

– fiti acolo. Curtea, nu creditorul, este cea care decide daca acesta va putea obtine casa prin reposesie. Daca puteti face o oferta de rambursare a datoriei care sa fie acceptabila din punctul de vedere al judecatorului, atunci acesta ar putea sa decida in favoarea dumneavoastra.

– spuneti Curtii care sunt motivele pentru care ati ajuns in situatia financiara in care va aflati. De exemplu, daca nu ati mai putut merge la munca din cauza starii precare de sanatate, dar sunteti pe cale de vindecare, va veti intoarce la munca si situatia financiara se va imbunatati, atunci judecatorul poate decide in favoarea dumneavoastra.

– vorbiti cu un reprezentat al Shelter, CAB sau al guvernului la tribunal, pentru a vedea daca acesta nu va poate asista la audiere.

– luati cu dumneavoastra o declaratie fiscala pregatita din timp, din care sa reiasa care sunt castigurile si cheltuielile pe care le aveti. Puteti sa prezentati declaratia judecatorului si va fi de mare ajutor celor care v-ar putea reprezenta la audiere.

Peste toate, nu ignorati problema si nu sperati ca ea va disparea de la sine. Cu cat o veti lasa nerezolvata mai mult, cu atat mai greu va va fi sa negociati cu creditorul.

De asemenea, si ignorarea avertismentului ca veti fi citat la tribunal ii va pune in dificultate pe cei de la Shelter, daca veti apela la reprezentarea lor, acestora fiindu-le cu mult mai greu sa va salveze casa.


Etichete: , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!