Ipoteză şoc: Atacul de la Charlie Hebdo, mâna americanilor şi a serviciilor secrete din Israel?

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 23 ianuarie 2015

Paris attacks2_2015

Politicianul american Jack Lindblad, care candidează la Senatul SUA din partea Partidului Verde din LA County, are o teorie inedită cu privire la atacul terorist din redacţia revistei franceze de satiră Charlie Hebdo, scrie Ziare.com. Lindblad este de părere că atacul a fost opera Statelor Unite şi a serviciului israelian Mossad, pentru a-l menţine la putere pe actualul premier israelian, Bejamin Netanyahu.

Potrivit politicianului american, acţiunile fraţilor Kouachi şi ale celuilalt atacator, Amedy Coulibaby, care au ucis 17 persoane într-o serie de atacuri în Paris, nu sunt rezultatul credinţelor lor religioase extreme, ci executate la ordinele SUA şi Mossadului, scrie Belfast Telegraph. În teoria lui Linblad, atacurile de la Paris au fost orchestrate pentru ca Europa „să rămână sub degetul lui Netanyahu” și pentru ca acesta să se mențină la putere în Israel.

Mai mult, mașina cu care frații Kouachi au fugit de la sediul Charlie Hebdo după crime fusese lăsată în mod deliberat la fața locului de un agent Mossad. Unul din teroriști și-a lăsat pașaportul la fața locului „intenționat… întocmai ca la atentatele de la 11 septembrie”. Toate acestea arată, în opinia politicianului, că este un atac comis „sub steag fals”, intenționat pentru a pune pe o pistă greșită anchetatorii, mai scrie sursa citată.

Nu este pentru prima dată când Lindblad emite teorii controversate cu privire la susținerea terorismului de către Guvernul SUA sau abuzarea drepturilor la intimitate ale americanilor pentru a înăbuși criticii.

Totodată, nu este pentru prima dată nici când sunt emise teorii ale conspirației cu privire la atacurile din Paris. La o zi după ce 50 de lideri ai lumii au participat la Marșul Solidarității de la Paris, împotriva terorismului, președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a dat vina pe Occident pentru atacuri. „Vinovații sunt clari: cetățenii francezi au comis acest masacru și musulmanii au fost învinovățiți”, a spus acesta.

Vă reamintim că la începutul acestui an, Franța a fost zguduită de un val de atentate. Cei trei atacatori care au terorizat Parisul au fost uciși la câteva zile după ce au atacat redacția revistei Charlie Hebdo. Said și Cherif Kouachi au ucis 12 persoane în atacul terorist din Paris și au murit într-o confruntare cu poliția la Dammartin-en-Goele. Un alt atacator, Amedy Coulibaly, a ucis o polițistă și patru evrei într-un atentat într-un magazin. Amedy Coulibaly a fost ucis în operațiunea poliției franceze de eliberare a ostaticilor din Paris. Cei trei susțineau că au acționat în numele al Qaida și Statului Islamic.

 

Patru bărbați, puși sub urmărire penală

Procurorul Parisului, Francois Molins, a anunțat că patru bărbați au fost puși sub urmărire penală pentru ajutorul acordat atacatorului Amedy Coulibaly, cel care a ucis o polițistă în Paris, apoi patru ostatici într-un magazin evreiesc. Cu vârste cuprinse între 22 și 28 de ani, cei patru bărbați provin din Essonne și sunt suspectați că au oferit „ajutor logistic” lui Amedy Coulibaly, scrie Liberation.

Cei patru au fost puși sub urmărire penală pentru „asociere cu teroriști în vederea comiterii de crime”. Ei nu sunt implicați în asasinatele comise de Coulibaly, însă l-au ajutat în ceea ce privește cumpărarea unor obiecte sau a mașinii. Nu sunt teroriști, dar formează, spune Molins, „o sferă de indivizi care se cunosc fie pentru că au crescut sau trăit în același cartier, fie pentru că au comis împreună fapte de delincvență de drept comun, fie pentru că s-au cunoscut în timpul șederii în închisoare.

Trei dintre bărbați, Willy P., Christophe R. și Tonino G., au făcut câteva drumuri în magazinele de arme din Paris, la sfârșitul lui decembrie, pentru a cumpăra, pentru Amedy Coulibaly, veste de luptă, mai multe cuțite, un dispozitiv Taser și bombe lacrimogene. Produsele au fost depozitate până la 1 ianuarie la Christophe R., când Coulibaly le-a luat în apartamentul său. În ceea ce-l privește pe cel de-al patrulea bărbat, Michael A., investigatorii au găsit ADN-ul său pe un pistol automat și un revolver ce se aflau în locuința lui Coulibaly. Michael A. a avut, potrivit înregistrărilor telefonice, contact regulat și susținut în ultimele patru luni cu telefoanele utilizate de Amedy Coulibaly – 362 de mesaje și 13 apeluri telefonice.

 

Hezbollah critică noua copertă Charlie Hebdo

Organizația libaneză Hezbollah a criticat, miercuri, noua apariție a revistei satirice Charlie Hebdo și a avertizat că noua caricatură cu profetul Mahomed de pe copertă, „foarte ofensatoare”, va duce la mai mult „terorism și extremism”.

„Ceea ce a făcut din nou revista franceză este foarte ofensator pentru sentimentele a peste 1,5 miliarde de musulmani din întreaga lume și tuturor celor care sunt adepți ai religiilor monoteiste”, arată Hezbollah într-un comunicat, potrivit Business Standard. „Este un act ce contribuie direct la susținerea terorismului, extremismului și fundamentaliștilor”, a mai arătat mișcarea.

Protestul Hezbollah nu este singular. Anterior, și gruparea teroristă Statul Islamic s-a arătat revoltată de caricatura cu profetul Mahomed. Statul Islamic consideră că publicarea de noi caricaturi cu profetul Mahomed este un gest „extrem de stupid”.

„Charlie Hebdo a publicat din nou desene jignitoare cu profetul Mahomed, iar acesta este un act extrem de stupid”, a relatat postul de radio oficial al Statului Islamic, Al-Bayan, care transmite în regiunile controlate din Siria și Irak. Comentariul organizației jihadiste vine la scurt timp după ce un lider al grupării al Qaida din Yemen a revendicat atentatul comis la Paris asupra publicației satirice Charlie Hebdo, spunând că acesta a fost „o răzbunare pentru profet”.

Numărul apărut miercuri al Charlie Hebdo, într-un tiraj impresionant de cinci milioane de exemplare, are pe copertă o nouă caricatură cu profetul Mahomed, care ține în mâini un afiș cu mesajul „Je Suis Charlie”.

 

Zeci de rețineri la Paris

Dieudonne M’bala M’bala, un binecunoscut umorist francez controversat, a fost plasat în arest preventiv după ce a postat pe Facebook un comentariu în care pare a-l susține pe Amedy Coulibaly, care a ucis patru ostatici și o polițistă în Paris săptămâna trecută.

„În sfârșit mă duc acasă. Să știți că în seara asta, în ceea ce mă privește, mă simt Charlie Coulibaly”, a scris acesta duminică, la câteva ore după ce milioane de persoane au ieșit pe străzi pentru a protesta față de actele teroriștilor. Ulterior, Dieudonne a șters comentariul, informează Euronews.

Procurorul Parisului a lansat o anchetă pentru a vedea dacă acesta face apologia terorismului. „Ce insultă să vezi cum un recidivist al urii își face show-ul într-un teatru plin de oameni în vreme ce, în același timp, duminică seara, la Porte de Vincennes, întreaga țară era în doliu. Nu putem lăsa lucrurile așa, trebuie făcută dreptate în ceea ce privește acest predicator al urii”, a spus acesta.

Dieudonne a mai postat apoi un comentariu pe pagina sa de Facebook, în care răspunde criticilor spunând că încearcă doar să facă oamenii să râdă. El are mai multe condamnări pentru incitare la antisemitism și tribunalul a interzis câteva dintre reprezentațiile sale anul trecut. Dacă este găsit vinovat, de această dată poate primi până la șapte ani de închisoare.

De asemenea, relatează The Independent, autoritățile franceze au reținut 54 de persoane, acuzate că „apără sau glorifică terorismul”. Multe dintre aceste persoane, scrie sursa citată, ar fi fost reținute din cauza comentariilor făcute pe rețelele de socializare, imediat după masacrul din redacția Charlie Hebdo.

Patru cetățeni ruși originari din Cecenia și un austriac au fost arestați în noaptea de luni spre marți la Beziers, în regiunea Monpellier din Franța. Cei cinci sunt suspectați că plănuiau atentate. Grupul ar fi plănuit un atentat în Austria. Marți, 20 ianuarie, în Franța erau efectuate încă percheziții în legătură cu acest caz, scrie Lengadoc. Cel puțin un suspect, de origine cecenă, a fost arestat la Beziers și alți patru suspecți la Saint-Jean-de-Vedas. A fost descoperită și o ascunzătoare în care se aflau materiale explozibile.

 

Armele ar proveni din România

O parte din armele teroriștilor care au decimat redacția revistei de satiră Charlie Hebdo ar putea avea proveniență românească, potrivit coordonatorului Centrului pentru controlul armelor ușoare din sud-estul Europei.

„Puștile de asalt AKS-74 Kalashnikov erau singurele arme oarecum neobișnuite (ale atacatorilor – n.r.), deoarece nu sunt foarte comune în Balcani, unde modelul AK-47 se găsește mult mai ușor. Nu au fost produse în nicio țară ex-iugoslavă, așa că cel mai probabil au fost realizate în Bulgaria sau România”, a afirmat Ivan Zverzhanovski, coordonatorul Centrului pentru controlul armelor ușoare din sud-estul Europei, citat de The Telegraph.

În total, atacatorii aveau un arsenal în valoare de 250.000 de euro, inclusiv un lansator de rachete. În analiza lor, jurnaliștii britanici au arătat că muniția pentru aceste arme provine din Bosnia și că armele ar fi fost cumpărate din Belgia, unde au ajuns pe o filieră de trafic de arme, care își are rădăcinile în Balcani.

„Zona Balcanilor este cu siguranță o sursă importantă de arme a Europei. Iar în aproape 100% din cazuri, armele sunt produse legal, dar cad în mâinile greșite”, a explicat Zverzhanovski.

Pe lângă puștile de asalt, frații Kouachi, care au decimat redacția Charlie Hebdo, mai aveau și un lansator de rachete M80 Zolja, despre care specialistul consultat de The Telegraph susține că a fost folosit intens în cadrul conflictelor din regiunea de sud-est a Bătrânului Continent.

Said și Cherif Kouachi au ucis 12 persoane în atacul terorist desfășurat pe 7 ianuarie asupra jurnaliștilor de la revista de satiră din Paris. Ulterior, la mai bine de 54 de ore după acest eveniment tragic, ei au fost omorâți într-un schimb de focuri cu autoritățile. Cei doi au fost înmormântați în acest weekend, în secret, fără familie, pentru ca mormintele lor să nu devină locuri de pelerinaj pentru extremiști.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!