Irak: Arme germane pentru kurzii din Irak

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 4 septembrie 2014

Germania va face o primă livrare de arme de 30 de rachete antitanc şi mii de puşti de asalt pentru kurzi, pentru a-i ajuta să lupte împotriva Statului Islamic în nordul Irakului, a anunţat, duminică seară, guvernul german, informează AFP. „Situaţia din Irak este extrem de critică. Este de datoria comunităţii internaţionale să-i sprijine pe cei care sunt persecutaţi”, a declarat ministrul apărării, Ursula von der Leyen, într-o conferinţă de presă comună la Berlin cu ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier.

„Noi nu trebuie să stăm deoparte”, a afirmat Steinmeier, avertizând împotriva ameninţării jihadiştilor Statului Islamic, nu numai pentru Irak şi regiunile învecinate, dar, de asemenea, pentru Europa şi Germania.

Potrivit ministrului apărării, primele livrări germane de arme vor permite echiparea până la sfârşitul lunii septembrie a aproximativ 4.000 de soldaţi. În plus faţă de rachete şi puşti de asalt, Germania va livra în special pistoale, grenade, corturi, veste antiglonţ, potrivit unei lungi liste publicate de guvernul german. În ciuda opoziţiei foarte puternice a populaţiei, guvernul german a rupt tabuul livrărilor de arme în zone de conflict şi a decis la 20 august să-i ajute militar pe combatanţii kurzi. Mai multe ţări, dintre care Statele Unite, Italia, Franţa şi Marea Britanie, s-au angajat deja să furnizeze arme forţelor kurde. 

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!