Irlanda: 400.000 de euro fraudați de două românce

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 10 iunie 2014

Două tinere din România au reușit să producă o fraudă de aproape 400.000 de euro, păgubind zeci de persoane printr-o rețea de înșelătorie organizată în Republica Irlanda. Acestea și-au ales victimele dintre clienții cunoscutei companii internaționale de vânzări online eBay, informează publicațiile din statul învecinat Marii Britanii, în aparițiile lor din primele zile ale acestei luni. Arestarea româncelor a declanșat o amplă investigație internațională coordonată prin Ruropol.

 

Fraudare pe eBay

Cristina Manda, în vârstă de 25 de ani, și Georgiana Drăghici, de 26 de ani, au desfășurat activități infracționale în capitala irlandeză Dublin, în intervalul septembrie-octombrie 2013. Acestea au deschis 16 conturi bancare prin intermediul a trei bănci în Dublin, capitala Irlandei. Româncele puneau în vânzare pe eBay autovehicule mari folosite pentru transport, autoutilitare sau chiar TIR-uri. Ele interveneau în momentul în care anumiți potențiali clienți se arătau interesați de cumpărarea produselor, sugerându-le să evite plata taxelor către compania intermediatoare. Tinerele le furnizau apoi cumpărătorilor alte date de cont bancar, spunându-le că acestea aparțin vânzătorilor. Imediat ce sumele erau virate în cont , banii erau retrași de cele două femei și preluate de o altă persoană care aștepta la ieșirea din sucursala bancară unde avusese loc tranzacția.

Păgubiții nu ajungeau niciodată în posesia vehiculelor pentru care plătiseră, explică jurnaliștii din Irlanda mecanismul fraudelor.

Valoarea totală a sumelor obținute în acest fel a fost de 396.159 de euro, a dezvăluit ofițerul Neville McCormack din cadrul poliției irlandeze. Iar 207.373 de euro din banii fraudați nu au mai putut fi recuperați, conform aceleiași surse.

 

Amenințări cu moartea

Cele două românce implicate în comiterea unei fraude de aproape 400.000 de euro pe teritoriul Irlandei sunt „rotițe importante” situate la „baza” unei rețele infracționale extinse, precizează investigatorii Europol. Ele au fost în același timp victimele traficului de ființe umane la care s-au pretat mai marii rețelei, mai atrag atenția polițiștii irlandezi.

Cristina Manda a declarat că a comis fraudele de teamă, după ce ea și familia ei au fost amenințați. „Dacă vă spun anumite amănunte, membrii familiei mele ar putea fi omorâți”, le-a spus tânăra anchetatorilor.

Româncele Cristina Manda și Georgiana Drăghici și-au recunoscut implicarea în rețeaua infracțională, pledând vinovate pentru toate cele 18 acuzații care le-au fost aduse. Ele erau stabilite în Irlanda și ca atare, sunt în prezent judecate de un tribunal irlandez.

Ele mai sunt cercetate pentru că au deschis conturi bancare uzând de identități false și folosind documente false, incluzând pașapoarte spaniole și cărți de identitate românești.

Româncele vor rămâne în arestul poliției irlandeze până în 27 iunie. Procesul juridic intentat împotriva lor va continua la o dată ulterioară.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!