Irlanda de Nord: Amor aproape de omor

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 26 mai 2014

UK_Irlanda de Nord_Atentat Londonderry2

Atacurile cu bombe artizanale care au avut loc în luna martie în orașul Londonderry din Irlanda de Nord asupra celor două familii de români au avut în mod clar ca ţintă o persoană şi nu comunitatea românească. Declaraţia a fost făcută pe 17 mai şi îi aparţine ambasadorului României ȋn Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Ion Jinga.

 

Atac personal cu bombă

Cele două dispozitive artizanale care au explodat în urmă cu mai bine de două luni în faţa a două case locuite de români au avut la bază o reglare de conturi… amoroase. Aflat într-o vizită de lucru în perioada 9-12 mai 2014, în Irlanda de Nord, ambasadorul României s-a întâlnit cu primarii şi cu conducerea poliţiei din Londonderry, oraşul unde a avut loc incidentul. În urma anchetei, concluzia a fost că nici pe departe nu a fost vorba despre un atac xenofob. În cadrul întâlnirii anuale cu comunitatea românească din Marea Britanie, ambasadorul Ion Jinga a declarat că firul acestor evenimente a început de la o poveste de dragoste.

Interlocutorii au apreciat cǎ cele douǎ atentate de la Londonderry, împotriva locuinţelor celor douǎ familii de români, constituie cazuri izolate, iar motivaţia a fost una personalǎ şi nu rasialǎ. Asigurarea unui climat de linişte şi incluziune pentru toţi cetǎţenii care trǎiesc ȋn Irlanda de Nord reprezintǎ o prioritate absolutǎ pentru autoritǎţile locale, iar mesajul transmis ambasadorului României a fost acela cǎ strǎinii care vin ȋn Irlanda de Nord sǎ munceascǎ cinstit sunt bineveniţi şi acceptaţi de cǎtre comunitǎţile locale.

————————————–

„Au fost două atentate cu bombe artizanale catalogate ca atac rasial şi care pot fi încadrate la acte teroriste. Am fost în Irlanda de Nord şi m-am întâlnit cu lideri ai comunităţii româneşti, cu primarul dar şi cu şeful poliţiei din Londonderry. Mi s-a comunicat că nu se poate aduce în discuţie un atac la adresa întregii comunităţi româneşti. Ţinta a fost în mod clar o persoană şi nu  comunitatea. Motivaţia a fost clar personală. Se pare că, la nivel de zvon, a existat un început de poveste de dragoste. Unul dintre cei doi fraţi vizaţi de atac i-a facut curte unei fete care era iubita unui lider al unei grupări paramilitare locale.”

Dr. Ion Jinga, ambasadoru României ȋn Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord

————————————–

Totodată, potrivit unui comunicat al Ambasadei României, ambasadorul a subliniat preocuparea Ministerului Român de Externe şi a Ambasadei României la Londra faţǎ de recentele agresiuni îndreptate împotriva cetǎţenilor români din Irlanda de Nord, precum şi interesul cu privire  la  cunoaşterea mǎsurilor luate de autoritǎţile nord-irlandeze pentru garantarea siguranţei cetǎţenilor, prevenirea repetǎrii unor astfel de manifestǎri şi pedepsirea conform legii a celor vinovaţi.

————————————–

„Famiile respective au fost ameninţate prin acest atac. Felul în care s-a acţionat a ieşit din standardul în care acţionează organizaţiile paramilitare locale. Procedura standard presupune ameninţări, atenţionări, se sparg cauciucurile maşinilor şi după toate acestea se trece la atacuri cu bombă.”

Dr. Ion Jinga, ambasadoru României ȋn Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord

————————————–

Reprezentanţii autoritǎţilor din cele mai importante oraşe nord-irlandeze unde locuiesc şi lucreazǎ majoritatea  românilor care s-au stabilit ȋn aceastǎ regiune au apreciat, fǎrǎ rezerve, calitatea muncii desfǎşurate de conaţionalii noştri, cei mai mulţi dintre ei fiind implicaţi activ ȋn viaţa economicǎ şi social-culturalǎ a comunitǎţilor locale ȋn care trǎiesc. Au subliniat, ȋn mod repetat, cǎ incidentele motivate rasial, a cǎror frecvenţǎ a crescut ȋn ultima perioadǎ cu circa 40% şi cǎrora le-au cǎzut victimǎ şi unii cetǎţeni români la Londonderry şi Belfast, sunt condamnate unanim de ȋntreg spectrul politic nord-irlandez.

Ambasadorul a declarat că primarul din Londonderry nu ar fi aflat de  existenţa românilor din acestă localitate dacă nu s-ar fi întâmplat acest incident. În vizita de lucru efectuată în Irlanda de Nord, ambasadorul României, Ion Jinga a fost ȋnsoţit de cǎtre Mihai Delcea, şeful Biroului Consular Edinburgh, Paul Hussar, consul în cadrul Ambasadei Londra, Ioan Dascalu, chestor, ataşat pentru afaceri interne la Ambasada Londra şi Declan O’Loan, consulul onorific al României în Irlanda de Nord.  Aceasta a fost cea de-a treia vizitǎ a ambasadorului Ion Jinga ȋn Irlanda de Nord.

În prima zi a vizitei, ambasadorul României a avut ȋntrevederi cu conducerea primǎriei şi directorul general al Consiliului local Belfast (Chief Executive Officer), cu primul adjunct al şefului poliţiei din Irlanda de Nord, responsabil cu poliţia urbanǎ, cu şeful poliţiei Districtului G din Belfast, unde se aflǎ concentratǎ o parte importantǎ a comunitǎţii româneşti din zonǎ, cu conducerea agenţiei nord-irlandeze de promovare a investiţiilor şi cu directorii structurii guvernamentale de promovare a cooperǎrii internaţionale în domeniile administrativ, economic şi al afacerilor. Cea de-a doua zi a inclus întâlniri cu primarii din Londonderry și Ballymena, cu conducerea poliţiei din Londondery şi cu comunitatea româneascǎ din Ballymena.

 Autoritǎţile locale din Irlanda de Nord au exprimat scuze pentru  comportamentul xenofob al unor localnici  care considerǎ strǎinii vinovaţi pentru lipsa locurilor de muncǎ şi creşterea exigenţelor la acordarea de beneficii sociale. Pentru a contracara recenta creştere a  numǎrului de infracţiuni motivate de urǎ din considerente de rasǎ, religie  ori etnie (hate crimes), la  nivelul Primǎriei Belfast a avut loc la ȋnceputul lunii mai o reuniune specialǎ  cu  reprezentanţi ai comunitǎţiilor locale şi ai cultelor religioase, în cadrul cǎreia s-a decis, în unanimitate, adoptarea unor mǎsuri ferme de prevenire şi pedepsire a acestor infracţiuni. Police Service of Northern Ireland  a înfiinţat o unitate cu competenţe exclusive de a investiga acest gen de infracţiuni. Totodatǎ, au fost înfiinţate linii telefonice speciale la care se pot anunţa în regim de confidenţialitate actele de agresiune motivate de urǎ. A fost relevat faptul cǎ, în cele mai multe cazuri, persoanele cu comportament violent provin din rândul categoriilor defavorizate, care continuǎ sǎ trǎiascǎ în izolare şi sunt uşor influenţate de elemente extremiste, încǎ tributare conflictelor interconfesionale care au marcat regiunea pe parcursul câtorva decenii.

Pe 8 martie, cele două familii de români din oraşul Londonderry au fost victimele unor atacuri cu bombe artizanale. Nimeni nu a fost rănit dar românii s-au speriat foarte tare având în vedere că în momentul exploziilor se aflau copii în casă. Diaspora Românească a stat de vorbă la mai puţin de o săptămână după derularea incidentelor cu persoanele care au fost ţinta acestor atacuri.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

O parere la “Irlanda de Nord: Amor aproape de omor”

  1. Andrei Spune:

    Buna !Am fost unul dintre membrii familiilor atacate din Londonderry Si am o intrebare logica pentru Domnul ambasador care a reusit sa afle cauza atacurilor : Ce este important cauza atacurilor sau faptul ca am fost in pericol si daca ati descoperit cauza atacului de ce acea persoana este libera ? Vreau sa va contrazic personal am discutat cu un reprezentant al politiei de la CDI in care am fost informati ca nimeni de la ambasada romana nu a luat legatura cu ei .Iar atacul a fost unul rasist intr-u cat casa cea mai afectata a fost inchiriata in aceiasi zi in care fratele meu se muta , nimeni nu ar fi dorit asa repede o casa la care a existat un atac in urma cu doua zile .

Spune-ti si tu parerea!