Isărescu: „Aderarea la euro în 2019 nu mai este fezabilă”

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 8 octombrie 2015

Ținta de adoptare a monedei europene în 2019 nu mai este fezabilă, întrucât România ar trebui să intre în anticamera zonei euro cel târziu în iunie 2016, susține guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. În plus, susține el, este necesară o foaie de parcurs agreată la nivel național, înainte de a stabili data aderării.

Chiar și în situația intrării în anticameră în iunie 2016 cu un efort deosebit de a îndeplini condițiile, ceea ce este improbabil, dacă nu imposibil, mai există perioada de minimum doi ani în care România trebuie să rămână în aceasta, fără a garanta intrarea în zona euro în 2019 și demersurile nu trebuie forțate în acest moment, este de părere guvernatorul BNR.

„Noi avem o abordare pe care am mai spus-o și o s-o propunem din nou Guvernului, președintelui ca, înainte de orice decizie, de stabilirea unei date, să ne facem o foaie de parcurs, trebuie să știm ce înseamnă atingerea acelei date, o foaie de parcurs care să fie discutată politic, să fie însușită și de opoziție, pentru că la anul suntem în alegeri. Pentru foaia de parcurs trebuie un consens la nivel național, mai mult decât unul politic poate”, a spus Isărescu, citat de Mediafax.

Pe de altă parte, Isărescu a mai afirmat că un nou acord al României cu Fondul Monetar Internațional ar oferi un plus de credibilitate politicii economice a țării, dar n-ar trebui să fie axat pe balanța de plăți, ci pe problemele rămase nerezolvate, respectiv reformele structurale.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!