Isărescu: „Atenție la investițiile speculative”

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 3 iulie 2014

Dobânzile scăzute din întreaga Europă ar putea determina un nou val de investiţii în pământuri şi construcţii, multe dintre ele cu caracter speculativ, a avertizat guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu.

„Şi acum se vorbeşte de aceleaşi lucruri (investiţiile speculative în imobiliare – n.r.) cu dobânzile astea scăzute, bătând spre zero. Ecuaţia este simplă. Dacă omul pune banul deoparte vrea să fie avantajat cel puţin cu o dobândă mică, dar real pozitivă. Acum vede că e penalizat, cu dobânzi real negative. Unde se poate duce cu economisirea? O plasează în ceva care-i dă sentimentul că îi va creşte valoarea. Dar creşte până într-un punct. Care este punctul în orice speculaţie? Povestea aceea veche cu hainele împăratului… până când unul strigă: «împăratul este gol.» După aceea se schimbă percepţia”, a susţinut Mugur Isărescu, citat de Mediafax.

Oficialul BNR a reiterat că analizând structura investiţiilor străine din perioada 2005-2008 s-a dovedit că au fost foarte multe achiziţii de terenuri sau imobile realizate doar în scop speculativ, iar în acest context a pledat pentru o analiză mai detaliată a structurii fluxurilor de capital către România.

„Am spus-o şi atunci, că la Otopeni nu poate nimeni să spună dacă cineva vine să cumpere pământ în interes speculativ sau ca să stea acolo (…) Lucrurile se complică când încerci să obţii date mai sensibile. Ce gânduri aveţi cu investiţia, când faceţi investiţia propriu-zisă, de unde luaţi banii?”, a completat guvernatorul BNR.

În 2008, Isărescu declara că preţurile înalte la imobilele din nordul Capitalei nu se justifică, avertizând că este vorba despre o bulă speculativă.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!