Isărescu: „Creșterea salariilor este inevitabilă”

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 15 ianuarie 2016
isarescu 1

Mugur Isărescu: „Macrostabilitatea este precum sănătatea: îți dai seama cât de importantă este când o pierzi”

Creșterea salariilor este inevitabilă în România, în contextul integrării europene, însă „concubinajul” acesteia cu reducerea taxelor trebuia evitat, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. El a adăugat că ar fi bine ca veniturile să urce „câte puțin”, prudent, pentru a nu fi reduse ulterior.

„În România, în condițiile adâncirii integrării, a libertății mișcării forței de muncă, cred că este inevitabilă creșterea salariilor. Din acest motiv și pentru că vedem această majorare de salarii ca un lucru pe care niciun guvern nu va putea să-l evite decât cu mari riscuri, politice, sociale, dar și economice, am considerat că relaxarea fiscală este exagerată și nu foarte prudentă”, a declarat Isărescu într-o conferință de presă, organizată după o ședință de politică monetară, scrie Mediafax.

„Uitați, se întâmplă ceea ce nu este de dorit, două lucruri care nu este bine să intre în concubinaj au intrat, creșteri mari de venituri concomitent cu reduceri importante de impozite”, a adăugat el.

Un risc pentru anul 2016, un an electoral, ar fi ca autoritățile să dea prea mult, a spus Isărescu.

„Politic, tot timpul trebuie să dai ceva și în orice caz nu trebuie să iei. Întrebarea este așa: Dacă se dă prea mult, cine mai are curajul să ia? (…) Cine mai are curajul politic să iasă și să spună: Trebuie luat că s-a dat prea mult? Ca să nu ajungem într-o astfel de situație, care înseamnă o ajustare de piață, în care ia piața, întrucât echilibrele se restabilesc în economie (…), este bine să se dea câte puțin, cu prudență, ca să nu fim în situația să luăm, mai ales într-un an electoral este greu de luat. Este greu de luat oricând. O viziune mai atentă cu procentele de creștere și la venituri și la alte lucruri care se dau este necesară”, a afirmat el.

 

Prudenți cu macrostabilitatea

Autoritățile ar trebuie să fie mai prudente în privința macrostabilității, astfel încât creșterea economică să nu fie erodată mai târziu de creșteri de dobânzi, de inflație sau de deprecieri de curs, a mai spus guvernatorul.

„Macrostabilitatea este precum sănătatea: îți dai seama cât de importantă este când o pierzi. Când o ai și este și din plin crezi că este un fapt de viață și că o ai pentru totdeauna. Numai când începi să dai cu capul de pereți și să ajungi prin spitale îți dai seama cât de important este să păstrezi sănătatea. Nu trebuie să ajungem într-o asemenea situație”, a declarat Isărescu.

Pe de altă parte, guvernatorul a afirmat că sunt premise ca leul să se mențină stabil față de euro și anul acesta, în cazul evitării dezechilibrelor macroeconomice interne, care pot exacerba impactul instabilității economiei internaționale, inclusiv a regiunii în care se află România.

Guvernul a decis, în ultima ședință a anului trecut, ca salariul minim pe economie să crească la 1.250 de lei începând cu 1 mai 2016, de această majorare urmând să beneficieze peste un milion de români, inclusiv bugetarii. La 1 ianuarie au intrat în vigoare mai multe măsuri de relaxare fiscală, cea mai importantă fiind reducerea TVA, de la 24% la 20%.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!