Isarescu critica limitarea platilor in numerar

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 17 februarie 2014

Limitarea platilor in numerar, mai ales la tranzactii cu terenuri, aminteste de dictonul „drumul spre iad e pavat cu bune intentii”, spune guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. El apreciaza ca initiatorii nu cunosc birocratia mare a unei astfel de tranzactii si se mira ca multe terenuri sunt nelucrate.

„Drumul spre iad este pavat cu intentii bune. Nu cunosc tari in lume unde sa nu se mai faca plati cash, desi problema economiei gri si a spalarii banilor apare in multe state (…) Am vazut ca se penalizeaza cumpararea de teren cu numerar. Sa-mi spuna cum reusim sa aducem la banca un biet batran cu 2.000 de metri patrati, sa-i facem cont, sa parcurga toate procedurile de cunoastere a clientului”, a spus Isarescu, potrivit Mediafax.

Birocratie

El a aratat ca, oricum, procedura de vanzare a terenului presupune o birocratie ridicata, cu drumuri la primarie, la notar, si este in sine un efort, mai ales pentru detinatorii de pamant in varsta. „Nici nu stiti cate formalitati sunt pentru cumpararea unui teren, sau cei care au elaborat legea nu stiu. Si apoi ne minunam ca avem zone in paragina”, a completat Isarescu.

In ceea ce priveste comisioanele interbancare, guvernatorul BNR crede ca acestea au fost exagerate, dar pe termen mediu – lung se vor alinia practicilor europene.

Guvernul a prezentat recent un proiect de ordonanta de urgenta privind limitarea platilor in numerar si a comisioanelor interbancare privind platile prin card la comercianti. Premierul Victor Ponta a declarat saptamana trecuta ca Guvernul a renuntat la aprobarea acelor prevederi prin ordonanta de urgenta, iar actul normativ va fi implementat prin lege votata de Parlament.

Proiectul Ministerului Finantelor, prezentat de Mediafax la 24 ianuarie, releva ca Guvernul vrea sa interzica plata in numerar pentru cumpararile de terenuri, case si masini, indiferent de valoarea acestora, atat cumparatorul, cat si vanzatorul riscand o amenda de 20% din valoarea tranzactiei.

Aceasta prevedere este valabila atat pentru firme, cat si pentru populatie, si cuprinde toate tipurile de imobil, precum si orice fel de autovehicul, indiferent daca este la prima vanzare sau second-hand.

De asemenea, Guvernul introduce noi plafoane privind platile maxime pe care firmele le pot efectua zilnic in numerar, precum si platile in numerar pe care poate sa le faca populatia catre firme.

In acelasi proiect sunt limitate si comisioanele interbancare pe care banca emitenta a cardului le percepe de la banca acceptatoare, prin ale carei terminale se realizeaza plata la comerciant, la 0,2% pentru cardurile de debit si la 0,3% pentru cardurile de credit.

Autor articol: Ionut Mares
Etichete: , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!