Isărescu: „Noul Cod Fiscal este inaplicabil”

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 31 iulie 2015

Mugur IsarescuCodul Fiscal este inaplicabil din cauza impactului pe care l-ar avea reducerile de taxe și impozite asupra Produsului Intern Brut, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, apreciind decizia președintelui Klaus Iohannis de retrimitere a acestuia în Parlament.

„Există câmp de negociere, de aceea cred că trimiterea în Parlament, spre reexaminare a Codului Fiscal, este un lucru înțelept. Este dreptul președintelui să facă acest lucru. Important e că instituțiile statului reacționează, chiar dacă el a fost aprobat cu 100%. Este o măsură înțeleaptă decizia premierului de a organiza o sesiune extraordinară, pentru că Parlamentul hotărăște, nu BNR sau Consiliul Fiscal”, a spus Isărescu, în cadrul unui eveniment organizat la sediul BNR, potrivit Mediafax.

Mugur Isărescu susține că impactul asupra PIB ar fi de 2,3% (peste 17 miliarde de lei), dacă noul Cod Fiscal ar fi aprobat în forma actuală, fără a lua în considerare majorarea salarială din sectorul public, care ar mai adăuga 1,3% la deficit.

Lipsa de măsură

„Codul Fiscal nu are niciun fel de problemă, dar pachetul de reduceri de taxe și impozite este, din punct de vedere economic și financiar, inaplicabil, pentru că nu poți să pui în aplicare șase măsuri de acest fel. Nu e doar discuția că se vrea sau nu se vrea reducerea de TVA de la 24 la 19%, asta ar însemna un deficit de 8,9 miliarde de lei. Acestui cod fiscal îi lipsește măsura. Așa se conduce o economie de piață, trebuie măsură”, a adăugat Isărescu.

Potrivit lui Isărescu, România nu are capacitatea necesară de a face față unei creșteri economice de 6-8%.

 

Impact major

„Impactul este major. Nu putem aplica asemenea măsuri, asemenea dimensiuni, fără să negociem cu partenerii noștri. Avem creștere de 4%, unde vrem să mergem, la 6-8%? Ne țin motoarele pentru 8%? Noi avem creștere de 4%, suntem la viteză de croazieră, ar trebui să stăm pe pilot automat, dar noi tragem de manșă brutal cu 2,3% din PIB, pentru că 2,3 ni se pare că e puțin, iar economiștii nu spun nimic. Când ai creștere economică, nu îți trebuie deficite mai mari. Trebuie să ții resursele să le cheltuiești când economia scade”, a completat Isărescu.

El a criticat decizia autorităților de a nu se consulta cu membrii Consiliului Fiscal, care au anunțat că noul Cod Fiscal este inaplicabil.

„După ce și Grecia a introdus un Consiliu Fiscal, aproape țările din Europa au un astfel de consiliu, care e un câine de pază al programului fiscal. Pentru mine este alarmant faptul că s-a discutat câteva luni de zile despre acest Cod Fiscal și nu a intrat nimeni pe site-ul consiliului să vadă ce zice, chiar dacă dă un aviz doar consultativ. Să discuți despre problema impactului reducerilor de taxe fără să faci legăturile la materialul Consiliului Fiscal e un semnal de alarmă, pentru noi ca economiști, dar și pentru alții”, a explicat Isărescu, citat de Mediafax.

El susține că Guvernul nu trebuie să repete pentru a doua oară greșeala de a pune presiune pe bugetul de stat, așa cum s-a întâmplat în 2005 și 2008.

Potrivit Consiliului Fiscal, reducerea cotei standard de TVA de la 24%, de la 1 ianuarie 2016, este, de fapt, de 8 puncte procentuale, nu de 5 puncte, întrucât cota medie de TVA pe coșul de consum va ajunge la 14%, de la maximul de 22%, plasând România sub toate statele din Europa Centrală și de Est.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!