Isărescu: „Reducerea CAS nu este suficientă”

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 10 iulie 2014

Reducerea CAS la angajator ar trebui însoţită şi de alte reforme structurale pentru a fi eficientă şi a rezolva problema decalajului dintre numărul de contribuabili şi cel de beneficiari ai sistemului de asigurări sociale, potrivit guvernatorului BNR Mugur Isărescu.

„Cred că direcţia este

bună (reducerea CAS – n.r.), nu este suficientă, ea trebuie să fie înconjurată de mai multe măsuri care să ajute la crearea de locuri de muncă. Soluţia pentru România este să ajungi la cel puţin 6 milioane de contribuabili, altfel cercul vicios este aici, nu ai cum să îl rezolvi financiar, nici pe termen scurt, nici mediu, nici lung”, a declarat Isărescu, citat de Mediafax.

Guvernul a aprobat un proiect de lege care prevede reducerea cu 5 puncte procentuale a CAS la angajator de la 1 octombrie. Numărul actual al salariaţilor din România este de aproximativ 4,6 milioane.

Guvernatorul BNR a arătat că nivelul de impozitare, calculat ca încasări bugetare din total PIB, de 30%, „dă impresia” că este foarte scăzut, însă raportat la numărul plătitorilor de impozite (4 milioane din totalul de 10 milioane populaţie activă), se constată că plătitorii de taxe şi impozite ajung la 50-60% impozitare din costul forţei de muncă, ceea ce e foarte mult.

 

Locuri de muncă la sate

„Din anul 2000, când am fost premier, am menţionat de două ori pericolul să rămânem într-un cerc vicios, acolo am rămas, 4 milioane cu 6 milioane şi nu ieşim din zona asta, sunt foarte greu de găsit soluţii. (…) Trebuie un program de creare de locuri de muncă, mai ales în rural, unde este vizibilă sub-angajarea forţei de muncă”, a spus Isărescu.

El a precizat că a discutat acest aspect şi în cadrul comitetului de trecere la euro, solicitând specialiştilor din BNR „dacă pot să imagineze scenarii de ieşire din acest cerc vicios”, deşi nu este problema băncii centrale.

Consiliul Fiscal a avizat negativ propunerea de reducere a CAS, apreciind că forma curentă a propunerii nu este de natură să nu afecteze respectarea ţintelor de deficit pe termen mediu, aşa cum solicită Legea responsabilităţii fiscal-bugetare.

Camera Deputaţilor a adoptat, săptămâna trecută, cu unanimitate, proiectul de lege privind reducerea CAS, de la 1 octombrie, cu 5 puncte procentuale. Premierul Victor Ponta a arătat că datele de la INS confirmă că România este în graficul stabilit cu instituţiile internaţionale şi poate lua această măsură.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!