Isărescu vede economia țării în pericol

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 18 martie 2016

isarescu 2Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat că, în 20 de ani, nu a văzut niciodată atâtea pericole la adresa stabilității economice și financiare a României, invocând legea dării în plată și creșterea deficitului bugetar peste limite sustenabile.

„Personal, în 20 de ani, nu am văzut niciodată atâtea pericole la adresa stabilității economice și financiare a României”, a declarat guvernatorul, în deschiderea unei conferințe intitulate Growth Forum – Strategia de dezvoltare a României și convergența la euro.

El a remarcat că indicatorii țării noastre arată bine în acest moment, după ani de austeritate, România având una dintre cele mai ridicate rate de creștere economică din Uniunea Europeană și îndeplinind condițiile de aderare la zona euro.

Mugur Isărescu a avertizat însă că stabilitatea financiară și economică a României este amenințată de legea dării în plată și de creșterea deficitului bugetar peste limite sustenabile, informează News.ro.

„Dacă nu suntem atenți, putem să stagnăm nu numai economic, dar să și întârziem în procesul de convergență, să și rătăcim drumul”, a arătat guvernatorul BNR.

 

Risc de creștere a datoriei

El a invocat riscul ca deficitul să ajungă la 4% din PIB în 2017, peste limita de 3% impusă de tratatele europene, ceea ce va duce la creșterea datoriei publice, tocmai într-un moment în care România ar trebui să pună bani deoparte.

O altă problemă este lipsa stabilității legislative, Isărescu dând ca exemplu legea dării în plată. „Țara are nevoie de stabilitate legislativă. Este esențială pentru a încuraja investițiile interne și externe”, a subliniat Mugur Isărescu.

Guvernatorul a declarat că sprijină în totalitate poziția Guvernului, aceea că legea dării în plată trebuie să capete un caracter social și că programul Prima Casă, eminamente social, să nu fie inclus în lege.

 

FMI recomandă amânarea relaxării fiscale

În același timp, Fondul Monetar Internațional (FMI) recomandă României să amâne măsurile de relaxare fiscală care ar trebui să intre în vigoare în 2017, astfel încât să ajungă la un deficit bugetar de 2% din PIB.

„Pentru 2017, misiunea recomandă un deficit de 2% din PIB. Amânarea următoarei reduceri a TVA și a celorlalte facilități prevăzute în Codul Fiscal să intre în vigoare anul viitor ar genera economii de 0,75 puncte din PIB”, arată FMI, în prezentarea concluziilor misiunii la București, potrivit Mediafax.

Fondul cere în acest an îmbunătățiri privind disciplina cheltuielilor și administrarea fiscală.

TVA a scăzut de la 24% la 20% la începutul anului, iar pentru 2017 Codul Fiscal prevede o nouă reducere, la 19%. Tot anul viitor ar urma ca supraacciza la carburanți să fie eliminată.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!