ISIL amenință cetățenii țărilor care i se opun

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 25 septembrie 2014

Syria bombings

Gruparea teroristă Statul Islamic a postat pe internet o nouă înregistrare audio în care adepții săi sunt îndemnați să atace civilii din țările membre ale coaliției conduse de SUA, implicate în atacurile aeriene împotriva mișcării jihadiste. Premierul francez Manuel Valls a declarat că Franța va continua lupta împotriva militanților Statului Islamic, în ciuda amenințărilor lansate de extremiștii care au luat ostatic un cetățean francez.

Gruparea teroristă Statul Islamic a postat pe internet o nouă înregistrare audio în care adepții săi sunt îndemnați să atace civilii din țările membre ale coaliției conduse de SUA, implicate în atacurile aeriene împotriva mișcării jihadiste. Este vorba despre un discurs de aproape 42 de minute al purtătorului de cuvânt al Statului Islamic, Abu Muhammad al-Adnani, care încurajează musulmanii să ucidă „necredincioșii” din țările ce fac parte din coaliție, scrie CBC.

„Dacă puteți ucide un necredincios american sau european – în special un francez din cei disprețuitori și murdari – sau un australian, sau un canadian, sau orice alt necredincios dintre necredincioșii care poartă războiul, inclusiv cetățenii țărilor care s-au alăturat unei coaliții împotriva Statului Islamic… ucideți-i în orice manieră sau fel, indiferent cum ar fi”, îndeamnă Adnani.

Purtătorul de cuvânt al grupării extremiste vorbește în cadrul înregistrării despre secretarul de stat al Statelor Unite John Kerry, numindu-l „bătrânul necircumcis”, dar și despre președintele Barack Obama, căruia îi spune „catârul evreilor, care brusc a devenit șeic, muftiu și un predicator islamic, avertizând oamenii și propovăduind în apărarea Islamismului, susținând că Statul Islamic nu are nicio legătură cu religia islamistă”, potrivit Daily Mail.

„Mobilizați-vă forțele, amenințați pe cine vreți, complotați, armați-vă trupele, omorâți-ne și distrugeți-ne. Acest lucru nu vă va folosi. Veți fi învinși. America și aliații ei cruciați și atei nu sunt în stare să lupte terestru?”, se mai spune în mesaj.

Abu Mohammad al-Adnani a avut un mesaj și pentru civilii americani și europeni. „Veți plăti prețul mergând pe stradă, uitându-vă în stânga și-n dreapta, temându-vă de musulmani. Nu o să vă simțiți în siguranță nici măcar în propriile dormitoare.”

 

Alături de SUA

SUA și aliații săi, printre care se află și câteva state arabe, au început luni bombardamentele aeriene în Siria împotriva pozițiilor grupării teroriste Statul Islamic. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, amiralul John Kirby, a anunțat că în atac au fost folosite avioane de luptă și rachete Tomahawk, scrie BBC. Operațiunea era așteptată de ceva timp, după ce președintele american Barack Obama a promis să „degradeze și să distrugă” Statul Islamic, grupare jihadistă care a ocupat bucăți importante din Siria și Irak și și-a proclamat un „califat” în acest teritoriu, mai scrie sursa citată.

SUA au efectuat deja, din august încoace, 190 de lovituri aeriene împotriva Statului Islamic în Irak. Acțiunea de luni reprezintă o extindere a campaniei împotriva grupării militante. Potrivit unor rapoarte neconfirmate de autoritățile americane, atacurile aeriene au avut loc în Raqqa, un bastion al Statului Islamic din estul Siriei, care a căzut în mâinile grupării sunnite în 2013.

Loviturile aeriene din Siria sunt diferite de cele din Irak, subliniază sursa citată, întrucât în cazul Irakului autoritățile au solicitat SUA să lovească pozițiile teroriștilor, în vreme ce guvernul sirian nu a emis o astfel de invitație. Potrivit unui raport AP, Damascul a anunțat că Washingtonul a informat trimisul Siriei la ONU înainte de a începe loviturile aeriene în Siria.

Cu toate acestea, SUA și aliații săi exclud cooperarea cu regimul președintelui sirian Bashar al-Assad, chiar dacă este vorba de lupta împotriva Statului Islamic. Assad este implicat de mai mulți ani într-un război civil împotriva propriei populații.

Și România a anunțat că sprijină coaliția internațională împotriva grupării Statul Islamic și va lua parte la ceea ce este decis strategic și operațional în cadrul acestei coaliții.

„Din toate discuțiile cu toate instituțiile statului, pot să afirm deja public sprijinul României pentru coaliția internațională care se formează în vederea combaterii organizațiilor teroriste, Statul Islamic, este vorba despre Siria și Irak. Este vorba despre un efort internațional, la care România, așa cum a făcut întotdeauna în ultimii ani, va participa cu ceea ce se decide din punct de vedere strategic și operațional”, a declarat premierul Victor Ponta la începutul ședinței de guvern de săptămâna trecută.

 

Franța nu cedează în fața amenințărilor

Franța va continua lupta împotriva militanților Statului Islamic, în ciuda amenințărilor lansate de extremiștii care au luat ostatic un cetățean francez, a declarat premierul francez Manuel Valls. Bărbatul, în vârstă de 55 de ani, a fost răpit luni în Algeria de gruparea Soldații Califatului, ce s-a aliat luptei duse de organizația Statului Islamic. Membrii grupării au amenințat că îl vor omorî pe ostatic, dacă, în următoarele 24 de ore, Franța nu oprește atacurile aeriene din Irak, informează Miami Herald.

Premierul a declarat marți pentru postul de radio Europe 1 că autoritățile franceze „fac tot ce este posibil” pentru eliberarea prizonierului, dar că nu vor negocia cu răpitorii. „Dacă cedăm sau dacă ne retragem, vom oferi victoria militanților”, a explicat el.

Forțele franceze s-au alăturat vineri Statelor Unite în lupta împotriva extremiștilor care dețin controlul asupra unor teritorii vaste din Siria și Irak.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!