Islanda renunță la UE

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 3 martie 2014

Cele două partide care au câștigat alegerile parlamentare din Islanda au decis să retragă candidatura de aderare a țării la Uniunea Europeană (UE), a anunțat Guvernul de la Reykjavik, citat de AFP.

Partidul Progresului (de centru) și Partidul Independenței (de dreapta), care au obținut victoria în ultimele alegeri parlamentare din Islanda, au ajuns la un acord în proiectul de lege care solicită Guvernului „să retragă candidatura de aderare la Uniunea Europeană”, depusă în 2010, notează Mediafax. Guvernul islandez a dizolvat deja organismele de negociere cu UE, a căror activitate a fost suspendată la începutul campaniei legislative din 2013. „O altă candidatură nu va fi depusă fără organizarea unui referendum”, anunță proiectul de lege.

Islanda are divergențe cu UE asupra problemei drepturilor de pescuit. Cunoscute ca „războiul macroului”, aceste divergențe au apărut după ce Islanda a luat hotărârea unilaterală de a crește în mod considerabil cota sa de macrou. Insula se află în conflict cu UE și asupra problemei vânătorii de balene.


Comentarii

Spune-ti si tu parerea!