Israelul face un pas înapoi, la presiunea SUA

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 31 iulie 2014

Conflictul dintre Israel și Fâșia Gaza s-a mai domolit luni, în contextul presiunilor diplomatice ale Statelor Unite și ONU de decretare a unui armistițiu durabil. Astfel, armata israeliană a stagnat atacurile asupra palestinienilor, în vreme ce numărul rachetelor trase din Fâșia Gaza pe teritoriul statului evreu s-a diminuat considerabil, au precizat forțele armate israeliene, arată Reuters. Comunitatea internațională a cerut în repetate rânduri oprirea conflictului, care durează de trei săptămâni și care a dus la moartea a peste 1.000 de oameni.

Un oficial al armatei israeliene a declarat că statul evreu va mai ataca numai ca răspuns la agresiuni din partea palestinienilor, adăugând că această strategie va fi folosită pentru o perioadă „nelimitată”. Cu toate acestea, trupele israeliene au continuat să distrugă tunelurile militanților de la granița cu enclava palestiniană și nu se știe deocamdată dacă gruparea islamistă Hamas, care conduce Fâșia Gaza, este de acord cu pauza de la conflict pe termen nelimitat propusă de Israel.

Decizia Israelului vine după o perioadă marcată de violențe, incertitudini și schimbări de poziții în regiune și în condițiile în care președintele american Barack Obama a cerut o încetare imediată a focului între Israel și Fâșia Gaza, într-o conversație telefonică purtată cu premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!