„Isterie” anti-romaneasca in ziarele britanice

Articol publicat in sectiunea UK, despre români pe data 26 august 2013

Teama de „o invazie romano-bulgara” in Regatul Unit a ajuns din nou subiect de prima pagina in cele mai importante publicatii britanice. „Noul val de imigranti a inceput”, a titrat The Telegraph. Daily Mail a reluat subiectul afirmand ca, in fiecare zi, inca 100 de romani si bulgari isi gasesc un loc de munca in Marea Britanie. In acelasi timp, The Guardian a caracterizat numeroasele articole pe aceasta tema drept „o isterie”…

 

De la statisticile oficiale la articolele din presa

Numarul romanilor si bulgarilor care lucreaza in Marea Britanie a crescut cu mai mult de 25% in numai trei luni, conform celor mai recente date statistice oficiale, a anuntat cotidianul The Telegraph, in editia sa din 14 august. „Cifrele reprezinta prima dovada clara ca se pregateste un flux de imigranti dinspre cele doua state”, se sustine cu convingere in acelasi articol.

Aproximativ 141.000 de persoane originare din Romania si Bulgaria au ajuns sa lucreze legal in Regatul Unit in al doilea trimestru al anului in curs, rezulta din ultimele rapoarte comunicate de Oficiul National de Statistica (ONS). Cifra este mai ridicata cu 26% decat cea inregistrata in intervalul trimestrial anterior, incheiat in luna martie. Atunci, doar 112.000 de romani si bulgari erau luati in evidenta pentru ca au solicitat documente care sa ateste ca muncesc legal in Marea Britanie.

„Numarul romanilor si bulgarilor care muncesc aici a crescut in fiecare an cu circa 35%”, mai atrage atentia, cu ingrijorare, The Telegraph. „Analistii cred ca aceste cifre prevestesc invazia masiva in Marea Britanie a locuitorilor din cele doua state est-europene ce au facut parte din fostul bloc comunist. Acestia pot fi chiar mai numerosi incepand de anul urmator, cand pietele muncii din intreaga UE le vor deveni accesibile”, se mai sustine in articol.

Cifrele date publicitatii de ONS dezvaluie ca, in intervalul martie-iunie, numarul romanilor si bulgarilor veniti sa munceasca in regat a sporit suplimentar cu 37.000 de persoane. Iar cresterea nu poate fi considerata doar o fluctuatie specifica, de sezon, considera publicatiile care apar la Londra. „Anul trecut, in aceeasi perioada, au venit sa lucreze aici doar cu 7.000 de oameni mai multi decat in primele trei luni din an”, se explica in The Telegraph.

„Cresterea numarului de romani si bulgari anuntata recent de Oficiul National de Statistica a fost brusca. Ea prevesteste ca si mai multi migranti din cele doua state se vor indrepta catre tara noastra de anul urmator”, a reactionat imediat Sir Andrew Green, presedintele Migration Watch, o fundatie care se declara impotriva prezentei imigrantilor in Regatul Unit. „Cei mai multi care vor veni vor pretinde ca muncesc ca self-employed (lucrator pe cont propriu – n.r.). Aceasta este principala modalitate prin care acesti oameni au reusit sa patrunda pe piata muncii autohtone”, a insistat conducatorul Migration Watch.

 

MAE reactioneaza

Cifrele vehiculate prin mass-media britanica referitoare la numarul de romani si bulgari prezenti in Regatul Unit au fost contrazise de un comunicat al Ministerului de Afaceri Externe din Romania, transmis de biroul de presa al Ambasadei Romaniei la Londra.

„In legatura cu interpretarile si comentariile aparute in presa britanica pe marginea numarului de cetateni romani si bulgari care lucreaza in Marea Britanie (Raportul Oficiului britanic de Statistica pentru trimestrul II 2013), MAE doreste sa faca urmatoarele precizari:

Datele publicate de Oficiul National pentru Statistica se refera la numarul cetatenilor romani aflati in diverse forme de angajare in Marea Britanie, in cursul trimestrului II 2013, iar nu la numarul muncitorilor romani care au sosit in Marea Britanie in perioada aprilie-iunie. Aceste date confirma faptul ca muncitorii romani aleg aceasta tara pentru oportunitatile economice pe care le ofera si nu pentru a accesa sistemul de beneficii sociale.

Cresterea nivelului ocuparii in randul cetatenilor romani se explica, in principal, prin faptul ca, in intervalul aprilie-iunie 2013, Ministerul de Interne de la Londra a imbunatatit procedura de obtinere a autorizatiilor de munca, timpul de procesare fiind redus semnificativ, de la aproximativ 9 luni, la sfarsitul anului 2012, la termenul standard de 6 luni sau chiar mai putin (3-4 luni), inclusiv cu posibilitatea de urgentare daca solicitantul a primit o oferta ferma de angajare. Ca urmare, numarul cererilor procesate de autoritatile britanice in trimestrul II 2013 a inclus si cereri depuse de cetateni romani in cursul trimestrului I 2013 si chiar trimestrul IV 2012.

In aceste conditii, interpretarea potrivit careia sporul de forta de munca din Romania inregistrat in trimestrul II din 2013 este egal cu numarul romanilor care au venit in Marea Britanie in aceeasi perioada de timp este doar o speculatie, nefiind fundamentata pe date reale”, se precizeaza in comunicat.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!