Istoricul personal de credit: zece minciuni grozave

Articol publicat in sectiunea Acte, Bani, taxe şi beneficii pe data 22 decembrie 2014

Credit score

La o primă vedere, istoricul personal de credit pare puţin confuz. În continuare, vom expune adevărul despre zece mituri referitoare la cărţile de credit.

Dacă aţi aplicat vreodată pentru orice tip de credit – indiferent dacă este un împrumut, mortgage sau un card de credit – , atunci ştiţi că este deosebit de important să dispuneţi de un istoric pozitiv în ceea ce priveşte creditarea. Dacă acesta este pozitiv, curat, atunci sunteţi în situaţia de a primi o ofertă mai bună, iar dacă acesta este unul negativ, atunci probabil că aplicaţia dumneavoastră va fi respinsă.

Oricum, istoricul personal de creditare pare să fie un lucru puţin confuz şi niciodată nu există siguranţă vizavi de lucrurile care-l vor afecta, sau ce poate ajuta pentru ca acesta să fie îmbunătăţit. În continuare, vom discuta despre cele mai frecvente minciuni în ceea ce priveşte creditele.

 

Verificarea istoricului va influenţa negativ istoricul personal!

Verificarea ciclică a balanţei este o opţiune sensibilă, dar nu trebuie să vă îngrijoraţi că veţi lăsa urme dacă faceţi asta. În special pentru că, simplu, nu veţi lăsa. Iar acest lucru înseamnă că verificarea nu va altera şansele de a obţine un credit.

De asemenea, verificarea nu trebuie să vă coste extrem de mult. De fapt, puteţi apela pentru verificare la Experian, gratuit. Amintiţi-vă doar să vă anulaţi contul în timpul perioadei de test de 30 de zile, înainte de a fi în situaţia să fiţi taxat pe viitor.

Ca soluţie alternativă, puteţi obţine o copie a raportului de creditare pentru £2.

 

Există o listă neagră a creditelor!

Nu există o astfel de listă. Foarte multe persoane cred că undeva există o listă a celor care ar urma să nu fie vreodată împrumutaţi.

Dar acest lucru nu este adevărat. Agenţiile de creditare nu vor decide ratingul personal de creditare – dacă puteţi sau nu să împrumutaţi bani este la latitudinea creditorului; unii vor răspunde afirmativ cererii, alţii vor răspunde negativ. Se vor uita la raportul personal de creditare şi vor decide dacă veţi primi sau nu suma în discuţie.

Agenţiile de credit rating vor păstra doar informaţii generale şi nu au cum să treacă pe o listă neagră categorii întregi de oameni din societate. Ei nu iau în discuţie rasa, sexul, convingerile politice sau religia în clipa în care aplicaţi pentru un credit.

 

Rating-ul poate fi afectat de foştii proprietari ai casei!

Dacă proprietarii anteriori au fost îngropaţi într-un munte de datorii, istoricul dumneavoastră personal nu va fi afectat. Nu adresele poartă cu sine datoriile, ci persoanele care le-au făcut. Acest lucru înseamnă că un eventual creditor nu va vedea decât informaţiile dumneavoastră personale, nu şi pe cele ale casei, nefiind interesat de ele. Istoricul personal vă va urma la noua adresă sau la noile adrese, iar vechii ocupanţi ai casei îl vor lua pe al lor cu ei.

 

Istoricul personal poate fi afectat de persoana cu care trăiesc (partenerul meu)!

Similar lucrurilor de la punctul anterior, persoanele alături de care trăiţi nu vor avea nici un impact asupra înregistrărilor personale – decât dacă sunteţi legat financiar de ele. Astfel, dacă veţi aranja un mortgage alături de altcineva, atunci istoricul dumneavoastră va fi influenţat direct de cel al persoanei respective. Acest lucru se va întâmpla chiar dacă nu locuiţi la aceeaşi adresă.

Oricum, dacă nu există astfel de legături financiare, atunci nu aveţi cum să fiţi influenţat de o terţă persoană.

 

Dacă îmi va fi refuzat un credit, acest lucru va fi evidenţiat în istoricul personal!

Agenţiile de creditare nu vor spune niciodată dacă v-a fost acceptat sau refuzat un credit, astfel că aceste lucruri nu vor figura în informaţiile personale.

Faptul că un creditor s-a uitat la istoricul dumneavoastră personal va fi arătat în raport, unde vor figura data la care s-a făcut verificarea, numele organizaţiei/companiei la care aţi aplicat şi tipul de credit pentru care aţi aplicat. Dar nu va fi reliefat şi faptul că aplicaţia dumneavoastră a fost reuşită sau nu.

 

Am un singur istoric de creditare!

Nu. Nu aveţi nici un singur istoric, nici un singur scor de creditare. Creditorii au propriile ecuaţii pentru a determina acest scor, ele diferind între bănci sau între tipurile de produs. Aşa că puteţi avea un scor pentru aplicaţia la un card de credit şi un altul pentru cea la un împrumut.

Sistemele de notare diferă, fiind vorba de puncte acordate pentru fiecare informaţie pusă la dispoziţie în aplicaţie. Aceste sisteme sunt bazate pe cum v-aţi descurcat în trecut în ceea ce priveşte creditele, ca şi pe informaţiile care pot spune dacă sunteţi sau nu în situaţia de a vă permite creditul cerut.

 

Nu am aplicat niciodată pentru un credit, aşa că istoricul meu este perfect!

Nu ai fi singurul care ai gândi că, dacă nu ai mai aplicat niciodată pentru un credit, atunci istoricul tău este perfect şi creditorii vor sări să te împrumute. Creditorii preferă să vadă un istoric al returnărilor, mai ales pentru a se convinge că vă descurcaţi cu acest lucru. Debitele care au fost manevrate corect vor fi prezente în istoricul personal, dar înregistrările bancare pe termen lung, nu.

Aşa că dacă nu dispuneţi de niciun fel de istoric care să dovedească faptul că aţi împrumutat şi plătit la timp ratele, s-ar putea să fiţi refuzat.

 

Conturile inactive nu vor afecta ratingul

Dacă aveţi conturi inactive sau, mai degrabă, mai multe credit card-uri, atunci ar fi normal (în ochii băncii) să le închideţi sau să cereţi o limită de creditare mai mică. Acest lucru ar urma să scadă îngrijorarea creditorilor legată de faptul că aţi putea apela la un moment dat la tot acel credit, urmând a avea dificultăţi la achitarea lui.

Mai mult, a avea mai multe conturi inactive vă supune pericolului unor fraude, pentru că este foarte greu de crezut că veţi observa o eventuală utilizare a unui credit card de care nu v-aţi mai atins de luni de zile.

Unii creditori se vor uita la câştigurile personale şi dacă vor vedea că vă descurcaţi fără probleme cu diverse produse de creditare concomitent, vor lăsa grijile deoparte. În schimb, dacă aţi apelat deja la mai tot creditul care v-a stat la îndemână, iar acum aplicaţi pentru un nou credit, s-ar putea să păreţi o persoană disperată şi, ca rezultat, unii creditori nu vă vor acorda împrumutul cerut.

Per ansamblu, este bine să vă păstraţi împrumuturile la limite normale şi să vă situaţi întotdeauna în zona de creditare pe care v-o puteţi permite. De asemenea, evitaţi să aveţi credite măricele pe care nu le utilizaţi (de pe credit card-uri), respectiv să închideţi conturile inactive.

 

Schimbarea contului curent îmi va afecta ratingul!

Când aplicaţi pentru un cont curent, unii creditori vă vor întreba de câtă vreme sunteţi clientul băncii şi vor lua în calcul şi un astfel de indice de stabilitate. Unii ar putea să vă întrebe de câtă vreme sunteţi angajat la serviciul actual sau de câtă vreme staţi la adresa la care figuraţi.

Oricum, aceştia sunt factori mici, iar ratingul va lua în considerare o mulţime de alţi factori. Ca rezultat, orice impact al schimbării contului curent este probabil să fie foarte, foarte mic. Aşa că nu vă opriţi, dacă doriţi să aveţi un cont mai avantajos.

 

Istoricul negativ este unul pe viaţă!

În general, înregistrările negative sunt păstrate pentru o perioadă de şase ani.

Este posibil să vă reconstruiţi acest istoric, aşa că nu intraţi în panică, spunându-vă că nu ar fi nimic de făcut. Pentru început, trebuie să vă asiguraţi că sunteţi pe listele electorale. Este important să încercaţi să scăpaţi de cât mai multe dintre împrumuturile pe care le aveţi şi să folosiţi cât mai puţin din sumele disponibile de credit de pe credit card-uri. La final, nu cereţi un credit mai mare decât vă puteţi permite şi nu aplicaţi multiplu pentru un credit într-o perioadă scurtă de timp.

Fiţi atenţi la companiile care pretind că vă pot reface istoricul financiar sau că pot scoate anumite lucruri din istoricul dumneavoastră – de cele mai multe ori acest lucru vă va costa foarte mult şi, în schimb, veţi primi foarte puţine sfaturi sau chiar nici unul. Nu este bine, aşadar, să cădeţi în plasa unor astfel de oferte.

Dacă sunteţi curioşi să aflaţi mai multe despre istoricul/ratingul de creditare personal, puteţi obţine un raport gratuit de la lovemoney.com (http://www.lovemoney.com/creditreport/) pentru  a vedea care este situaţia dumneavoastră actuală.

Multă baftă.

Autor articol: Liviu Untaru

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!