IT-iştii români, favorizaţi de UK

Articol publicat in sectiunea Muncă, UK la zi pe data 23 ianuarie 2016

uk-it-istii-non-comunitari-nebineveniti

Măsurile pe care le pregăteşte guvernul britanic au darul de a ţine la distanţă IT-iştii non-UE de la angajare în UK, ceea ce ar deschide porţile mai larg ca oricând pentru specialiştii comunitari, printre care şi românii. De fapt, măsurile nu îi privesc doar pe IT-işti, ci afectează toate categoriile de angajaţi „highly skilled”.

Personalul calificat în domeniul IT ar putea fi mult mai greu de găsit în Marea Britanie, graţie unor modificări importante pe care Home Office-ul le pregăteşte. În condiţiile în care în domeniul IT britanic lucrează foarte mulţi indieni, pakistanezi şi alţi non-comunitari, guvernul britanic propune ca angajatorii lor să plătească pe fiecare non-comunitar angajat taxa de £1.000 pe an, iar banii strânşi ar urma să fie folosiţi în pregătirea cetăţenilor britanici în domenii cheie de activitate, printre care şi IT-ul.

Până acum, non-comunitarii ajungeau în Marea Britanie după ce demonstrau că au o ofertă concretă la o firmă din domeniul IT, după care, în multe cazuri, îşi aduceau în UK şi familiile.

O a doua măsură de blocare a non-comunitarilor în sectorul IT este stabilirea unui salariu minim anual de £30.000 pe an pentru aceştia, în condiţiile în care salariul mediu din domeniu este de £40.000 pe an. Există şi acum un salariu minim pe care un IT-ist non-comunitar trebuie să-l câştige anual pentru a putea munci în UK: £21.000 pe an.

Prin urmare, joburile bine plătite trebuie să rămână la cetăţenii britanici și banii trebuie să rămână în ţară.

Deci, chiar dacă asiaticii sunt buni în acest domeniu şi sunt dispuşi să lucreze pe mai puţini bani, dacă aceste măsuri vor fi implementate, companiile IT vor fi înclinate să angajeze dintre non-comunitari doar IT-işti excelenţi, cu salarii pe măsură.

—————————————

IT-iştii români nu vor fi afectați de această măsură. Dimpotrivă, ei sunt favorizaţi: concurența pe piața britanică va scădea, astfel că numărul românilor care vor primi oferte de la companii IT din Regatul Unit ar putea să crească, alăturându-se celor aproximativ 3.000 de programatori români care lucrează deja în Marea Britanie.

—————————————

Totuşi, măsura nu este compatibilă cu interesele companiilor IT din UK, astfel că acestea şi-au exprimat nemulţumirea si dezacordul faţă de planurile Home Office-ului, inclusiv în faţa primului ministru britanic.

Autor articol: Cristian Enache
Etichete: , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!