Italia: Daune mai mici, doar pentru că era român

Articol publicat in sectiunea Diaspora în lume pe data 24 august 2015

italia_tribunalul_milano

Curtea de Apel din orașul italian Milano a redus cu o treime valoarea daunelor destinate familiei unui român decedat într-un accident rutier, motivând decizia prin faptul că nivelul de trai din România este mai scăzut decât cel din Italia.

Organizații nonguvernamentale și presa italiană au criticat decizia instanței din Milano, considerând că este vorba de o situație de inegalitate, chiar discriminatorie, scrie ziarul La Repubblica, citat de Mediafax.

„Verdictul urmărește criteriul nivelului de trai, susținut de companiile de asigurări, dar care, de obicei, este respins de judecători, pentru că intră în contradicție cu principiul egalității, garantat prin articolul 3 al Constituției Italiei”, a declarat Domenico Musicco, președintele Asociației italiene a victimelor accidentelor rutiere și de muncă (Avisl) și avocatul Consulatului României din Milano.

„Evaluarea daunelor în funcție de bogăția unei țări este periculoasă, pentru că cei care locuiesc în țări foarte sărace riscă să primească daune extrem de mici. În plus, în cazul de față, România este membră a Uniunii Europene. Cetățenii români pot locui oriunde în Europa, sunt liberi să cheltuiască unde vor banii primiți drept daune, în Italia, Austria, indiferent de actuala rezidență”, a adăugat Musicco, citat de ziarul La Repubblica.

Avocații familiei victimei intenționează să conteste la Curtea de Casație decizia Curții de Apel din Milano.

 

Scandal de presă

Cazul a stârnit atenția presei italiene, care consideră că este vorba de nerespectarea criteriului egalității. „Român mort într-un accident, daunele reduse din cauza nivelului redus de trai”, a scris site-ul MilanoToday.it. „Milano, victima este român: daunele reduse cu 30%”, a subliniat și La Repubblica.

Românul Vasile P. a decedat în octombrie 2007, după ce a fost lovit de un camion în orășelul italian Barletta (regiunea Puglia, sudul Italiei). Dosarul accidentului a ajuns la instanțele din regiunea Lombardia (nordul Italiei), pentru că acolo este sediul companiei de asigurări a șoferului de camion. În decizia inițială, Tribunalul din Milano stabilise despăgubiri în valoare de 210.000 de euro pentru familia românului, după o reducere cu 50% pentru că bărbatul a fost considerat coresponsabil de accident, dat fiind că se afla pe marginea carosabilului în momentul impactului. Însă, în 24 iulie, Curtea de Apel din Milano a dispus reducerea valorii daunelor cu 30%, argumentând că soția și copiii românului trăiesc în România, unde nivelul de trai este mai scăzut decât cel din Italia.

„Valoarea daunelor se reduce cu 30%, date fiind costurile mai mici de trai în statul de rezidență”, au motivat judecătorii Curții de Apel din Milano, stabilind despăgubiri de 140.000 de euro. „În calcularea valorii daunelor s-a ținut cont de specificitățile zonei monetare naționale în care vor fi utilizați banii oferiți familiei”, precizează instanța italiană.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!