Italia vrea vize Schengen pentru imigranți

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 19 iunie 2015

Miniștrii de interne din țările membre ale Uniunii Europene s-au întâlnit marți, în Luxemburg, pentru a discuta cum vor face față afluxului masiv de imigranți care traversează Mediterana în căutarea unei vieți mai bune în Europa. Întâlnirea are loc pe fondul discuției privind câți imigranți urmează să găzduiască fiecare țară.

Frustrată de certurile izbucnite atunci când s-a pus problema ca țările membre să împartă echitabil povara imigranților, Italia a amenințat că va începe să emită vize temporare pentru spațiul Schengen și va da drumul imigranților în Europa, scrie The Guardian.

Statele din estul Europei resping propunerile, Marea Britanie și Danemarca au optat să nu participe la acest sistem, Germania susține propunerea, Franța, Spania și Portugalia au o poziție moderată, iar Italia e furioasă că s-ar putea trezi singură în eforturile de gestionare a fluxului de imigranți de pe malurile sale sudice.

Premierul italian Matteo Renzi a amenințat că, dacă nu se ajunge la nicio înțelegere echitabilă, Roma va începe să emită vize temporare, care să le permită imigranților să călătorească în toată Europa. Mai mult, Italia va înceta să mai primească sutele de vase care sosesc dinspre Libia și va refuza andocarea vaselor străine care îi salvează pe cei aflați în dificultate în Mediterană. Austria și Ungaria amenință și ele să-și închidă granița pentru imigranți, iar Franța și Elveția refuză intrarea acestora dinspre Italia.

Comisia Europeană a înaintat propunerile în reacție la înecarea, în aprilie, a peste 800 de imigranți aflați pe un vas ce s-a scufundat. CE propune un sistem de împărțire echitabilă a imigranților în UE. Potrivit propunerii, 60.000 de sirieni și eritreeni ar urma să fie împărțiți între statele membre. Dintre aceștia, 40.000 se află deja în Italia și Grecia și 20.000 vor veni dinspre Mediterană.

Cifra a fost deja criticată, unii considerând că este foarte mică, având în vedere că în 2014 în UE au intrat peste 600.000 de azilanți. Propunerile Comisiei ar urma să stabilească principiul unei responsabilități împărțite pe tot cuprinsul UE pentru prima dată. Țările din estul Europei, cu un număr redus de imigranți, nu vor să ia parte la această schemă și susțin că redistribuirea ar trebui să fie voluntară, nu obligatorie. Italia, Germania, Austria și Suedia sunt țările care susțin cel mai vocal sistemul cotelor, însă pentru ca propunerile să fie acceptate este nevoie de o majoritate calificată a țărilor care sunt de acord.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!