Italienii colonizează România

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 5 mai 2014

Italienii colonizează România, goniți din Italia de costul ridicat al pământului, lipsa creditelor și birocrație, scrie jurnalistul Maurizio Bongioanni pentru World Policy, preluat de ziare.com. Italia, unul din cei mai importanți investitori europeni în terenuri agricole, după Marea Britanie, este urmată de Germania, Franța, țările scandinave, Olanda și Belgia. Italia afacerilor mici și a fermierilor este interesată în cel mai înalt grad de România.

Marco Oletti, consul onorific al Italiei în Craiova, capitală a județului Dolj, cunoaște mulți italieni stabiliți aici, care nu și-ar putea construi vieți similare în țara de baștină. Aceștia știu, însă, și la ce pericole se pot aștepta, întrucât România, cu aprobarea Guvernului și Uniunii Europene, este expusă în mod periculos investițiilor speculative ale străinilor cu bani, mai scrie sursa citată. Regiunea Dolj este cea mai recent colonizată de italienii care caută teren agricol la preț mic, după Timișoara, la începutul anilor 2000. Numai în Dolj au fost înregistrate 135 de ferme cu capital italian, care administrează jumătate din terenul agricol gestionat de firme străine aici. Pe plan național, sunt 1.174 de ferme italiene, care gestionează 25% din terenul arabil românesc. România are de patru ori mai mult teren agricol decât Italia, însă companiile cultivă doar grâu, porumb, rapiță și floarea-soarelui, culturi ieftine, care cumulate cu prețul redus al terenurilor duc la profituri substanțiale. România este încă divizată în milioane de parcele de pământ. Acestea sunt moștenirea perioadei de tranziție de la comunismul lui Ceaușescu la noul guvern post-comunist. Toată lumea a intrat în posesia unei bucăți de pământ din terenul fostelor cooperative, împărțit în mod egal. Adevărata intenție a fost să se păstreze agricultura la nivelul de subzistență rurală, scrie jurnalistul.

Procesul de comasare a parcelelor este un pas necesar pentru o agricultură viabilă, însă consumă mult timp și te lovești de birocrația românească. Cei care vor să investească ajung să aibă parcele mari de teren și prețul pământului a început să crească și în România, rămânând, totuși, foarte atrăgător pentru investitorii care au prețuri de zece ori mai mari în Italia.

În prezent, străinii pot cumpăra teren agricol numai printr-o companie din România. Din 2014, orice companie internațională poate cumpăra teren aici, fără obligația de a ține fondurile în țară. Acest sistem a dus deja la creșterea prețurilor și România are cel mai ridicat procent de teren controlat de companii străine din UE. Tendința este în creștere și multe companii și-au exprimat interesul pentru pământul românesc, în special din direcția Chinei.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!