James Bluemel, autorul documentarului „The Romanians Are Coming”: „Îmi place România!”

Articol publicat in sectiunea UK, despre români pe data 1 mai 2015

uk_The Romanians are coming_James Bluemel

De la o extremă la alta! James Bluemel, autorul documentarului „The Romanians Are Coming”, care descrie comunităţile romă şi românească din Marea Britanie, difuzat de Channel 4, a declarat, la Timişoara, că îi place România, iar despre români a spus că „sunt oameni de treabă, amuzanţi”. Acesta a participat în România la o dezbatere împreună cu reprezentanţi ai societăţii civile, pe marginea serialului „The Romanians Are Coming” („Vin românii”).

În cadrul acestei dezbateri, producătorului i s-au adresat câteva întrebări referitoare la unul dintre episoade, în care face referire la oraşul Oraviţa, fiind prezentaţi mai mulţi români din judeţul Caraş-Severin ajunşi în Anglia, dar şi imagini din oraş în care apar câini maidanezi scotocind prin gunoaie şi blocuri dărăpănate. Întrebat de ce nu a arătat şi o parte din frumuseţea Oraviţei, James Bluemel a răspuns că lui îi place ţara noastră, dar că el prezintă România „celor din serial”, nu a lui, potrivit Mediafax.

————————————–

„Îmi place România, am petrecut o vacanţă aici, eu arăt România oamenilor, nu a mea, oamenii mi-au arătat unde locuiesc, ei m-au dus acolo. Le-am spus să-mi arate oraşul, mi-au arătat cum văd ei Oraviţa.”

James Bluemel

————————————–

Totodată, participanţii care au fost prezenţi la dezbatere au comentat pe marginea titlului seriei despre care au afirmat că este unul „nefericit”.

————————————–

„Titlul se referă la un fenomen şi niciun serial nu poate reda în integralitatea sa acest fenomen. Am vrut să arătăm care sunt temerile şi prejudecăţile britanicilor. Titlul este intenţionat controversat, pentru a atrage publicul. (…) Dacă dumneavoastră credeţi că în acest film am arătat numai partea rea a românilor, nu am cum să vă schimb această impresie. Românii sunt oameni de treabă, amuzanţi. Filmul meu este un amestec de umanitate, de tragedie, de comedie, este un film pozitiv”

James Bluemel

————————————–

De asemenea, regizorul documentarului „The Romanians Are Coming” a mai spus că seria a avut parte de multe comentarii, însă cele negative au venit doar din partea românilor. „Este interesant, au fost o grămadă de comentarii despre acest film. Toate comentariile pozitive au venit din partea britanicilor. Nu am văzut niciun comentariu negativ din partea lor, toate au venit de la români. Britanicii au fost de partea personajelor din film, habar nu aveau că aceşti oameni au făcut atâtea sacrificii ca să ajungă în Anglia. Nu ştiau că au fost nevoiti să îşi ia rămas-bun de la copiii lor pentru a căuta un loc de muncă”, a explicat James Bluemel.

Cât despre faptul că românii le-ar fura locurile de muncă britanicilor, Bluemel a precizat că nu a vrut să scoată în evidenţă acest aspect.
————————————–

„Locuri de muncă sunt… Este şi o lene a britanicilor, care spun: eu nu am de gând să fac munca asta, nu mă duc să culeg fructe, nu-mi distrug spatele pentru asta, opt ore pe zi, pentru salariul minim. Dar sunt oameni care trebuie să facă şi asta. În film apare un fermier din Kent, care spune că, dacă n-ar fi românii, nu ar găsi pe nimeni care să lucreze pe terenurile lui.”

James Bluemel

————————————–

James Bluemel a fost invitat la Timişoara de Asociaţia Documentor, care proiectează integral seria în cadrul acţiunii Open Documentary Session 2015.

Difuzarea seriei „The Romanians Are Coming” de către postul Channel 4 a generat protestele comunităţii de români din Marea Britanie, nemulţumită de modul de abordare al documentarului, considerând că acesta a fost părtinitor şi s-a concentrat doar pe aspectele negative ale migraţiei. Difuzarea documentarului a stârnit o serie de critici inclusiv din partea instituţiilor publice, precum Ministerul Afacerilor Externe (MAE) şi Ambasada României la Londra. Documentarul a fost criticat de oficiali români şi membri ai comunităţilor româneşti din Anglia şi Scoţia, care spun că ar fi tendenţios la adresa românilor.

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!