Jeremy Corbyn, noul lider al laburiştilor britanici

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 18 septembrie 2015

uk_jeremy corbyn_lider al partidului laburist

Deputatul de extremă-stânga Jeremy Corbyn, eurosceptic şi oponent al politicilor de austeritate, a fost ales preşedinte al Partidului Laburist britanic, principala formaţiune de opoziţie din Marea Britanie, informează BBC News online.

Jeremy Corbyn, în vârstă de 66 de ani, a fost ales în funcţia de lider laburist din primul tur, primind 251.417 voturi, respectiv 59,5%.

În cursa pentru preşedinţia Partidului Laburist, Corbyn i-a avut ca adversari pe Andy Burnham, Yvette Cooper şi Liz Kendall.

„Campania a demonstrat că partidul nostru, mişcarea noastră, pasionată, diversificată, democrată, este unită şi determinată în căutarea unei societăţi mai bune şi mai corecte pentru toţi”, a declarat Jeremy Corbyn după victorie.

 

Corbyn, mai degrabă pentru o „Europă socialistă”, decât pentru o „Europă a pieţei libere”, cu UK înăuntru

Într-un interviu dat canalului TV Channel 4 Jeremy Corbyn a insistat că nu poate vedea Partidul Laburist susţinând ieşirea Marii Britanii din UE şi, chiar şi în condiţiile în care UE ar impune măsuri de neacceptat, poziţia laburiştilor va fi aceea de „a rămâne în structurile UE şi de a încerca schimbarea acestor politici”.

Celor de la BBC le-a declarat:

—————————————

„În ceea ce priveşte Europa, eu aş vrea să văd o Europă socialistă, o Europă unită, coerentă, nu o Europă a pieţei libere.”

—————————————

Întrebat dacă vede în vreun fel partidul său susţinând totuşi ieşirea din Uniune, Corbyn a spus: „Nu, nu pot concepe o astfel de poziţie pentru că vom lucra cu sindicatele şi grupurile sociale din întreaga Europă precum şi cu grupurile sociale din Marea Britanie.”

Iar dacă târgul cu UE pe care îl va obţine David Cameron va fi de neacceptat, Corbyn a spus:

—————————————

„Eu aş critica acţiunile lui Cameron şi aş susţine rămânerea în Europa pentru a schimba acele politici, ceea ce ar reprezenta un angajament în sânul UE până în 2020.”

—————————————

În ceea ce priveşte probleme continuării programului armat nuclear Trident din UK, noul lider laburist se opune. Totodată, el a cerut guvernului să accepte o cotă parte din totalul de imigranţi refugiaţi în Europa din zonele de conflict din Siria.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!