Jinga, in dezacord cu Cameron

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 9 decembrie 2013

Ion Jinga_Ambasadorul Romaniei la Londra1

Ambasadorul Romaniei la Londra, dr. Ion Jinga, s-a declarat ferm impotriva discursului discriminatoriu al premierului britanic David Cameron fata de romani si bulgari. Diplomatul roman a fost solicitat sa intervina de catre mai multe posturi de radio si televiziune britanice, in 27 noiembrie, cu declaratii in acest sens.

„Sunt de acord cu premierul in multe privinte, dar nu in ceea ce priveste referirile pe care acesta le-a facut la romani si bulgari”, a afirmat Ion Jinga intr-o emisiune radiofonica a BBC. El a explicat ca, intr-o declaratie publica anterioara, premierul britanic spunea ca nu exista dovezi care sa justifice temerile fata de un presupus flux de romani ce ar urma sa se indrepte spre Regatul Unit dupa 1 ianuarie 2014. „Premierul britanic a afirmat, citez: «romanii si bulgarii din UK muncesc din greu, platesc taxe si sunt apreciati de angajatori»”, a precizat ambasadorul.

„Romanii nu pot fi folositi pe post de tap ispasitor pentru tot ceea ce nu functioneaza in Marea Britanie. Libertatea de miscare a populatiei in interiorul UE a fost introdusa ca un instrument care sa dea posibilitatea oamenilor sa umple anumite deficiente de pe piata europeana a muncii. Este vorba de mobilitate si nu despre imigranti si migratie. Exista peste doua milioane de locuri de munca disponibile in prezent la nivelul intregii Uniunii Europene.

Este adevarat ca nu trebuie sa permitem exploatarea abuziva a dreptului libertatii de miscare. Dar, in acelasi timp, astfel de abuzuri nu pot fi considerate ca un argument suficient pentru a pune in discutie acest principiu al libertatii circulatiei persoanelor in interiorul Uniunii. Orice masura pe care Guvernul Marii Britanii intentioneaza sa o aplice in mod egal pentru toti cetatenii europeni din Regatul Unit, deci nu doar pentru romani si bulgari, trebuie sa fie in conformitate cu normele UE aflate in vigoare”, a sustinut ambasadorul Romaniei la Londra.

Acesta a declarat in continuare ca Romania si Marea Britanie au o relatie bilaterala foarte buna. „Britanicii sunt cei mai buni prieteni, aliati si parteneri ai Romaniei in cadrul Uniunii Europene. Nu cred ca exista vreun risc ca aceasta relatie sa fie periclitata de campaniile de presa negative. Inteleg ca aceste probleme sunt foarte importante pentru populatia Marii Britanii. Dar consider ca opinia publica britanica merita sa fie informata corect cu privire la aceste aspecte, in loc sa i se furnizeze informatii false si alarmante.

Cred ca intreaga campanie de presa negativa prin care romanii si bulgarii sunt invinovatiti in Regatul Unit are ratiuni politice. Nu vreau sa intervin in politica interna a Marii Britanii. Am incredere in capacitatea britanicilor de a discerne intre ceea ce este bine si ceea ce este rau…”, a conchis Ion Jinga.

Autor articol: Marcel Istrate
Etichete: , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!