Jinga în contraofensivă, la The Guardian

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 13 martie 2015

Londra_Ion Jinga9

Ambasadorul României la Londra, Ion Jinga, a avut oportunitatea de a-şi arăta indignarea şi dezaprobarea în paginile cotidianului britanic The Guardian faţă de modul în care au fost prezentaţi românii în serialul documentar „The Romanians Are Coming” difuzat pe parcursul a trei săptămâni de Channel 4.

The Guardian scrie despre reacţia diplomatului român, care şi-a exprimat „amărăciunea şi dezamăgirea” la adresa difuzării acestui documentar.

Ion Jinga a trimis o scrisoare producătorilor serialului în care-i acuză că au întărit stereotipurile negative despre români, anunţă The Guardian, în timp ce, în România, trei parlamentari români au scris ambasadorului Marii Britanii la Bucureşti, susţinând că Channel 4 incită britanicii la ură şi discriminare.

Scrisoarea parlamentarilor români, remisă cotidianului Observer, spunea, printre altele:

————————————–

Vă rugăm să luaţi în considerare care ar fi reacţia dumneavoastră dacă TVR, canalul român de televiziune publică, ar fi lansat o campanie de denigrare a britanicilor din ţara noastră, generalizând cazurile de alcoolism şi pedofilie a unora dintre cetăţenii britanici (cazuri pe care ştim că le cunoaşteţi), sugerând că aceasta este imaginea generală a cetăţenilor britanici din România. Documentarul difuzat de Channel 4 face exact acelaşi lucru.”

————————————–

Ambasadorul român a mai spus că documentarul a „ignorat şi faptul că, în marea lor majoritate, românii stabiliţi în Marea Britanie sunt bine integraţi în societatea locală”, menţionând că în UK sunt în jur de 4.000 de asistente şi doctori români.

Într-un comunicat, Channel 4 se apără, spunând: „Seria documentară face cunoscut, de-a lungul serialului, că majoritatea românilor din Marea Britanie sunt oameni calificaţi cu locuri de muncă sigure, care-şi plătesc taxele şi care contribuie pozitiv la economia britanică.”

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!