JOBURI PE TEREN… ACCIDENTAT

Articol publicat in sectiunea Muncă, Reportajul săptămânii pe data 20 ianuarie 2013

Diaspora romaneasca_Joburi pe teren... accidentat

Munca fizica pe care in general romanii o presteaza in Marea Britanie aduce cu sine riscuri de care acestia nu sunt constienti sau pe care le ignora pur si simplu. Cultura britanica a sigurantei in munca nu i-a atins inca pe romani, ei asumandu-si riscuri aproape cu orice pret. Multi recunosc ca se urca pe schele fara hamul de siguranta, ca preiau sarcini pe care nu sunt calificati sa le faca sau ca depun munca fizica acolo unde ar trebui folosite utilaje.

Muncitorii romani spun ca fac toate aceste lucruri pentru a-si pastra locul de munca. Ei cred ca refuzul unei sarcini aduce dupa sine riscul ca a doua zi sa nu mai fie chemati la lucru. Doar cei care au suferit accidente la locul de munca au alta parere. Alaturi de avocatii de specialitate, ei ii sfatuiesc pe romani sa refuze sarcini primejdioase si sa raporteze orice abatere de la siguranta muncii. Abia in momentul in care capacitatea de a lucra s-a redus, isi dau seama ca un job nou poate fi gasit, in timp ce o sanatate noua, nu.

 

 

Accidentat la munca. Cine e vinovat?

 

Munca pe care romanii o presteaza in Marea Britanie aduce cu sine riscuri de care, de multe ori, muncitorii nu sunt constienti. Faptul ca cei mai multi duc la bun sfarsit ziua de lucru prin munca fizica mareste riscurile la care meseriasii sunt supusi. Lucrul pe santiere implica posibilitatea accidentelor, industria constructiilor fiind una din cele mai „prolifice” cand vine vorba de accidente de munca.

Sistemul britanic a impus legi in privinta sigurantei la locul de munca inca din 1974, cand a intrat in vigoare „Health and Safety Act”, o lege care impune tuturor angajatorilor din Marea Britanie sa respecte regulile de siguranta pentru desfasurarea activitatii. Codul este publicat de catre autoritatea in domeniu, numita „Health and Safety Executive”, care are drept de control asupra oricarei companii.

Angajatorii sunt responsabili in a lua masurile de precautie necesare pentru evitarea accidentelor, in a explica angajatilor care sunt riscurile si in a-i invata cum sa isi duca munca la capat, conform regulilor specifice fiecarei industrii. Ei, insa, au nevoie de colaborarea constructiva a angajatului in mentinerea standardului de siguranta. Chiar si cu acest regulament foarte strict, eroarea umana sau lucrul in conditii precare lasa loc accidentelor la locul de munca, dupa cum am aflat de la „patiti” si de la avocatii din domeniu.

 

Responsabilitatea unei persoane „self-employed”

„Romanii vin aici sa munceasca si din pacate, isi rup oasele si la propriu, si la figurat. Ei au nevoie de reprezentanta legala si de sfaturi legale ca sa stie ce au de facut. Cazurile de accident la locul de munca pot fi foarte complexe, pot fi implicate mai multe parti si fiecare are partea ei de responsabilitate”, ne-a spus avocatul Remus Robu.

„Persoanele «self-employed» trebuie sa lucreze pe cont propriu. In cazurile in care o astfel de persoana este independenta, adica uneltele si echipamentul sunt ale lui, programul si-l face cum doreste si munca nu ii este controlata de nimeni, atunci el nu prea are cui sa ceara despagubiri in cazul unui accident, nu are pe cine sa dea in judecata”, ne spune avocatul. O persoana care lucreaza astfel are un singur lucru pe care se poate baza in caz de accident: asigurarea (daca a facut-o in prealabil).

Exista, insa, si cazurile de persoane „self-employed” care nu detin controlul asupra a ceea ce lucreaza: „In momentul in care uneltele, echipamentul, programul vin de la companie, munca lui este controlata, atunci partile respective sunt cele responsabile, si da, putem avea un caz de mers in proces. In momentul in care muncitorului i s-a spus sa faca ceva, atunci acel cineva care controleaza trebuie sa se asigure in privinta sigurantei”, ne-a mai informat avocatul.

Faptul ca persoana care a avut un accident la munca are contract de „self-employed”, care presupune independenta in efectuarea muncii, nu inseamna ca aceasta nu poate obtine o compensatie in urma accidentului avut. Daca se descopera orice urma de control a cuiva asupra muncii acestei persoane, atunci acel cineva devine responsabil, chiar daca contractul de munca spune altceva. „La proces, clauzele contractului nu au o greutate mai mare decat vatamarea in sine”, ne confirma avocatul Remus Robu.

————————————–

Cat poti recupera daca ai fost accidentat?

 

„O colega a avut recent un caz in care a castigat 3.800.000 de lire pentru clientul ei. Aceasta este una din cele mai mari sume castigate. Dar suma de compensatie difera de la caz la caz.”

Remus Robu, avocat de specialitate

————————————–

 

Spune „NU” unei munci primejdioase

„Din pacate, multi romani merg pe principiul «daca fac plangere, ma da afara». Ei prefera sa lucreze in conditii mai putin sigure decat sa nu lucreze deloc. E o mentalitate care trebuie schimbata. Ce ar trebui facut este ca atunci cand muncitorul isi da seama ca nu sunt respectate regulile, sa o spuna responsabilului de pe santier. De asemenea, ei trebuie sa refuze orice sarcina care li se pare periculoasa”, ne-a sfatuit avocatul Remus Robu.

Fiecare companie trebuie sa aiba un proces de implementare a sigurantei la locul de munca. „Din pacate, am observat ca romanii muncesc chiar daca nu au inteles exact ce li s-a spus la «training», din cauza ca nu cunosc limba engleza foarte bine. Se mai intampla ca echipamentul care le este dat sa aiba anumite defecte. In alte cazuri, chiar managerul le spune muncitorilor sa lucreze cu echipamentul defectuos, pentru ca nu vor sa investeasca in altul nou.”

 

Raporteaza accidentul imediat

Sfatul specialistilor legali pentru persoanele care au un accident la locul de munca este ca ele trebuie sa se asigure ca accidentul este raportat cat mai devreme dupa accident si la locul accidentului. Ignorarea acestui aspect duce la pierderea dovezilor ce vor fi folositoare la proces.

Industria constructiilor are cel mai mare procentaj de risc de accidente de munca, dar vatamarea la locul de munca poate avea si alte fatete. De exemplu, infectia cu substante chimice este un pericol pentru cei care lucreaza in fabrici producatoare de astfel de substante, dar si pentru menajerele care lucreaza cu astfel de substante. Sfatul specialistilor este sa cunoasteti factorii de risc foarte bine inainte de a incepe un job.

————————————–

Atentie la avocatii pirati

 

Avocatii in domeniu legal sfatuiesc victimele unui accident de munca sa nu apeleze la serviciile celor care promit ca pot rezolva un caz intr-un timp scurt sau ca pot recupera compensatii mari de la firmele care se fac vinovate de accident. Aceste lucruri nu exista si la final se pot transforma in altfel de victime.

————————————–

 

Procesul legal

Avocatii din domeniu fac o analiza preliminara a cazului, in urma unei conversatii telefonice sau a unei intalniri. Daca ei considera ca un anumit caz are mai mult de 50% sanse de castig, atunci il vor lua. „Am fost sunat de un domn care isi daduse cu ciocanul peste degete in timp ce batea un cui pe santier. In cazuri de genul acesta, singurul vinovat a fost persoana in sine, am fost nevoit sa-l refuz. Dar multi romani au accidente mai grave, pe care le luam pe sistemul «no win, no fee». Victima nu are de platit in niciun caz cheltuielile legale, noi ne obtinem costurile de la partea vinovata, daca procesul este un succes”, ne-a relatat avocatul Remus Robu.

————————————–

„Lucram intr-o firma de constructii care se ocupa cu pavajul. Șeful de lucrare m-a pus sa ridic borduri, de la 8 dimineata pana la 1 am tot ridicat la ele, cu mainile ne-a spus sa le ridicam, nu cu utilajele ce erau. La un moment, am simtit o durere la mijloc si am cazut cu bordura cu tot, n-am putut sa mai muncesc. Supervisorul incerca sa gaseasca alte motive pentru ruptura ce am simtit-o. Am fost la doctor, dar GP-ul mi-a dat pastile. Pe banii mei am fost si mi-am facut niste analize mai serioase la o clinica, si astfel am aflat ca am hernie de disc in trei locuri.”

Adrian T., meserias

————————————–

„In martie 2012, am avut accidentul de hernie de disc. Cei de la NHS m-au trimis la o clinica, unde mi-au spus ca trebuie sa astept programare la alta clinica, si de atunci tot astept sa ma sune sa-mi comunice cand am programarea. Intre timp, am fost la o clinica privata unde mi-au recomandat o interventie care nu presupune taiere. Am gasit astfel o clinica in Romania care facea interventia mai ieftin: 1.500 de lire, am platit deja. Dar am nevoie de mai multe interventii, nu puteam sa merg aproape deloc, acum pot sa merg maxim jumatate de ora. In situatia de fata, abia pot sa ies cu fetita in parc putin, daramite sa lucrez”, ne-a relatat un roman accidentat la munca, pe care il vom numi Adrian T.

„Am apelat la un avocat cam la o luna dupa accident, pentru ca nu era din vina mea. Am avut toate actele doveditoare de la medic. El a facut analiza si mi-a luat cazul. Acum inca suntem in colaborare. Recent, compania a raspuns scrisorii avocatului, dar nu vor sa admita ca eu am fost in ziua aceea la locul acela de lucru, ei spun ca am fost desemnat altundeva, ca nu am pus borduri. Acum, avocatul trebuie sa ceara toata documentatia de la doctori si sa ne pregatim sa intram in proces. Daca se ajungea la o intelegere, nu voiam sa ii dau in judecata, dar pierderile mele sunt foarte mari. Am avut noroc cu familia, ea m-a ajutat”, ne-a mai povestit Adrian T.

————————————–

„Sfatul meu pentru romani este sa nu alerge dupa bani, ca sanatatea este cea mai importanta. Eu deja de mai bine de 10 luni stau la pat, n-am crezut sa mi se intample mie asa ceva. Sa lase banii, sa refuze orice job ce nu pot sa-l faca, sa aiba grija de ei, ca altfel nimeni nu are. Sanatatea este de pret, banii poti sa-i faci, banii vin si trec…”

Adrian T., meserias

————————————–

 

Intre neglijenta si indiferenta

Neglijenta la locul de munca poate sa declanseze accidente grave, dupa cum locuitorii Londrei au aflat in septembrie 2012, cand, in plin centrul metropolei, o avocata ce lucra in zona a fost strivita de o rama de fereastra de o jumatate de tona. Muncitorii ce lucrau la cladirea de pe strada Hanover din Mayfair o proptisera de zidul cladirii, fara sa calculeze riscul adus de vantul puternic. In aceeasi perioada, un roman a fost „tinta” neglijentei pe santier, in timp ce lucra pe acoperisul unei cladiri.

„Mi s-a intamplat din cauza ca cei din echipa ce lucra pe acoperis au asezat cadrele de lemn cu care trebuiau sa lucreze intr-un mod gresit. Adica nu le-au legat sau imobilizat, le-au sprijinit in v intors, una de alta pe acoperis. Din cauza vantului, una din ele s-a desprins din gramada si mi-a cazut pe umar. A fost la cativa centimetri sa-mi cada in cap. Cei cu pricina m-au intrebat daca sunt ok, atat. Dar toti au cam dat inapoi, se faceau ca au de lucru, nu am raportat nimic la manager, care oricum era plecat atunci de pe santier. Desi lovitura mi-a provocat o durere serioasa, am continuat sa lucrez”, ne-a spus Radu Tartea despre intamplarea de pe un santier din Egham, Surrey.

Indiferenta colegilor de lucru in caz de accident poate avea si ea urmari grave. In cazul de mai sus, ea nu a dus decat la neraportarea unui accident, dar dupa cum aflam de la Adrian T., indiferenta poate obstructiona mersul normal al procesului legal cand vine vorba de compensatii. „Colegii nu vor sa depuna marturie. In ziua respectiva, am lucrat cu doi englezi si un lituanian, avocatul i-a contactat, dar nu vor sa vorbeasca. Poate le e frica si lor ca isi vor pierde jobul. Chiar daca si ei sunt supusi riscului, se pare ca invatam doar cand ni se intampla pe pielea noastra.”

————————————–

„Din experienta avuta pe santierele de aici din UK am observat ca romanii fac multe munci pentru care nu sunt pregatiti sau care nu respecta regulile de siguranta. E un lucru stiut in general, managerul stie ca romanul se va urca pe o schela, chiar daca nu ii da ham si tot ce tine de siguranta, sau ca va face o munca pentru care nu este calificat. Romanii nu sunt intrebati daca sunt calificati sa faca un anume lucru, ei sunt intrebati daca stiu sa faca. Cel mai des un om care este luat pentru munca de jos va face si treaba de meserias, pentru ca el o stie de acasa, dar nu va fi platit ca atare pentru munca asta.”

Radu Tartea, asistent inginer

————————————–

 

Pagina 1 din 2:Pagina următoare

Autori articol: Anamaria Sandra, Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!