Joburi… pentru care nu este nevoie de engleză

Articol publicat in sectiunea Muncă, Poveşti româneşti pe data 1 decembrie 2014

waitress1

Fie că vorbim doar despre construcţii sau curăţenie, trebuie să recunoaştem cu toţii că şi în aceste domenii de muncă sunt necesare şi, mai mult decât atât, sunt cerute din ce în ce mai multe cunoştinţe de limba engleză. Iar cea mai mare problemă a românilor care ajung pe meleaguri britanice pare a fi… limba. Limba engleză. Mulţi o pocesc şi mai mulţi se străduiesc să o studieze, puţini sunt cei care o vorbesc perfect şi aproape toţi recunosc că li s-a întâmplat cel puţin o dată să aibă nevoie de… dicţionar.

Românii confirmă faptul că, deşi au pregătire, experienţă şi stăpânesc domenii mult mai bine plătite, aleg un job de jos doar pentru că engleza le pune piedici. Ei bine, iată că în Londra sunt români care pot număra pe degete cuvintele pe care le ştiu în limba engleză, dar cu toate acestea şi-au găsit de muncă. Şi nu! Nu în construcţii! Şi nici în curăţenie! Ci la ROMÂNI!

 

Când engleza nu prea contează

Există locuri de muncă în Anglia, pe domenii diferite, în care cunoaşterea limbii engleze nu reprezintă „un must”. Şi avem dovezi concrete. M.M. este un tânăr român de 30 de ani din judeţul Argeş care recunoaşte, ruşinat ce-i drept, că nu prea i-au plăcut orele de engleză de la şcoală. Asta nu l-a împiedicat, însă, să-şi încerce norocul în Londra şi să-şi caute un loc de muncă la companiile româneşti din capitala Marii Britanii.

În România, tânărul ne povesteşte că a lucrat patru ani de zile ca agent de vânzări în Bucureşti, pe la diferite companii de distribuţie. „Primul meu job ca distribuitor a fost pentru compania Johnson`s. Eram responsabil pentru sectorul 1 din Bucureşti şi mă ocupam de toate magazinele care aveau spre vânzare aceste produse. M-a ajutat foarte mult, pentru că aşa am reuşit să cunosc Bucureştiul ca şofer. Ulterior, pentru că am dobândit experienţă, mi-am lăsat un CV la o firmă care avea contracte cu foarte multe optici medicale şi care vindea rame de ochelari. Am fost la trei interviuri şi până la urmă, m-au acceptat. Aceştia erau unici importatori şi distribuitori în România şi vindeau rame originale din Italia. Am avut salariu 2.500 de lei, salariu fix în condiţiile în care veneam de la un salariu fix de 400 de lei, la firma anterioară. La acest salariu de 2.500 de lei se adăuga 3% comision din vânzări. Prima lună am luat 4.500 de lei, apoi am crescut la 5.500 de lei. Depindea foarte mult de vânzările din acea lună. Doar că nimic nu merge până la infinit. Iar în ultimele luni, niciun angajat nu mai era încântat. De aceea am hotărât să plec”, ne povesteşte tânărul de 30 de ani.

 

Distribuitor pentru români

Iar plecarea sa a fost peste graniţă, la un bun prieten care se afla în Londra de mulţi ani de zile, spune M.M.

„Ajuns în Londra nu am ştiut încotro să mă îndrept. Nu ştiam engleză şi nu voiam nici în ruptul capului să muncesc pe şantier, în construcţii, pentru că nu mă pricepeam. Aş fi putut să învăţ, dar atât timp cât toţi cei care mă cunoşteau îmi repetau că am două mâini stângi şi că dacă nu s-ar fi inventat volanul, eu nu aş avut de muncă, am decis că dacă asta ştiu, asta trebuie să fac. Deci, nu ştiam engleză, dar îmi plăcea foarte mult să conduc. Aşa că am început să îmi caut de muncă… la români. Auzisem că sunt cinci mari depozite şi că astfel aş avea şanse să lucrez ca agent de vânzări sau ca distribuitor. Zis şi făcut. Imediat după ce am primit permisul de UK m-am dus pe la firmele şi depozitele româneşti şi mi-am lăsat câte un CV. Dacă se întâmpla să fie şi managerii prezenţi, vorbeam direct cu ei şi le povesteam despre experienţa mea. Şi astfel am primit primul meu loc de muncă: distribuitor de produse alimentare pentru o companie românească. Practic, trebuia să duc marfă în fiecare zi magazinelor şi restaurantelor româneşti din Londra, dar şi să găsesc noi magazine cu care să încheiem contracte noi. Exact ce mă interesa pe mine în acel moment. Să nu fiu nevoit să vorbesc engleză şi să fac ceea ce ştiam”, ne spune tânărul.

————————————–

„Avantajele de a lucra pentru şi printre români în Marea Britanie sunt doar câteva şi acum, după şapte luni de muncă, pot spune că nu sunt neapărat avantaje. Vorbeşti în limba română, deci nu ai nevoie de engleză, pentru cei care nu stăpânesc limba. Gândeşti la fel ca în România, eşti mereu înconjurat de români şi eşti tratat după sistemul românesc, pentru cei care nu au curajul să-l descopere pe cel britanic. Astea la un moment dat pot fi avantaje. Dar nu îţi primeşti salariul la timp, munceşti peste program fără să fii recompensat şi uneori eşti chemat la muncă şi în zilele libere. Deci, avantaje şi dezavantaje… depinde fiecare cum le priveşte.”

M.M., 30 de ani

————————————–

 

Job într-un restaurant românesc

Şi C.B., o româncă în vârstă de 21 de ani din Suceava, ne povesteşte că în jobul său poate număra pe degetele de la o mână dăţile în care a avut nevoie de limba engleză. Tânăra a lucrat un an şi jumătate pentru un restaurant românesc din nordul Londrei, ca ajutor de barman, dar şi ca ospătar. A fost un loc de muncă mai mult decât perfect, ne povesteşte românca, mai ales că la acea vreme nu ştia decât două cuvinte în limba engleză.

„Sunt în Londra de trei ani de zile, am plecat din România imediat după ce am terminat liceul. Nu ştiam absolut deloc limba engleză. Poate doar două cuvinte. Îmi amintesc că în momentul în care am ajuns în aeroport nu ştiam nici măcar ce înseamnă «exit». Sora mea lucra atunci ca ajutor în bucătărie într-un restaurant românesc şi ea a fost cea care a vorbit cu patronii restaurantului pentru mine. Nu aş fi reuşit să lucrez în altă parte pentru că nu ştiam limba engleză. Iar acest loc de muncă, printre români, a însemnat enorm pentru mine. Şefii erau români, colegii erau români, clienţii erau români, destul de rar veneau străini, dar şi cei care ne treceau pragul se aflau în compania altor români. Timp de un an şi jumătate nu am simţit nicio clipă presiunea limbii engleze. Şi parcă, lucrând doar cu români, nici nu am fost tentată să o învăţ. Ceea ce nu a fost o decizie bună… pentru că mai târziu, vrând-nevrând, oricine se loveşte de această barieră. La acea vreme, jobul acela a fost cel mai bun din tot ceea ce puteam găsi”, spune C.B.

————————————–

„Românii care nu se descurcă cu limba engleză pot începe să lucreze în companiile şi în firmele româneşti din Londra şi din Marea Britanie, dar asta pentru început. Este un sfat pe care îl pot urma, dar nu la infinit, pentru că la un moment dat vor vrea să evolueze şi atunci vor avea nevoie de limba engleză. Am prietene care lucrează la hotel în curăţenie, de ani de zile, printre românce, şi nu au reuşit să înveţe un cuvânt în limba engleză. Nici aşa… un job nu îl poţi avea pentru totdeauna, chiar dacă este unul în care te simţi confortabil.”

C.B., 21 de ani

————————————–

 

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

36 pareri la “Joburi… pentru care nu este nevoie de engleză”

 1. coman Spune:

  suntem un cuplu, momentan locuim in apropiere de birmingham,eu am 52 de ani iar sotia 41 de ani am fost la citeva interviuri dar nestiind limba am fost respinsi cu brio, daca nu stiti engleza nu va m-ai luati dupa comentarii ca nu-s adevaratem-ai degraba nu vii in anglia ca altfel daca ai venit risti sa pierzi bani pe care i-ai cheltuit pe transport, cazare,etc.Pune mina si invata engleza sa gasesti de munca usor, noi am invatat in scoala limba rusa caci asa erau vremurile, daca vrei de munca cu acte atunci urgent mina pe carte.

 2. mariana Spune:

  Sunt in anglia de trei luni cu sotu el lucra eu stau acasa pt. Ca nam gasit nimic de munca daca nu stiu engleza am fost la argentii dar nimic ,am lasat doua fetite in Romania cu scopul co sa facem ceva dar deunde dintr-un salariu traim doi si la fete nu putem trimite nici un ban sa dea domnul sa gasesc si eu ceva de lucru sa putem strange ceva si sa plec la fetele mele doamne ajuta la toata lumea…

 3. ÑPancu Nicolae Dali Spune:

  Am lucrat de 7 luni numai la negru, dar nu zi de zi douo săptămîni munceam o luna pe camera nu avea acte si nu stiu sa vorbesc, acuma ca am toate actele nu gasesc de munca se cere engleza sa o vorbestc , caut in meseria de sudor Mig Mag Wig si in țeava de presiune am lucrat la vapoare si confecti metalice si termocentrale am venit in Anglia sa lucrez cine ma poate ajuta ca sudor eu dau proba in ori ce pozitie doreste îmi place meseria asta , am 20 de ani de meserie îmi place tara asta si stiu engleza putin am lucrat între romini diploma de sudor nu am aici in rominia da 07424630995 va multumesc pentru întelegere !

 4. Laura Spune:

  Sunt de o luna de zile in Milton Keynes si nu imi gasesc nimic de lucru pt ca nu stiu engleza. Imi doresc foarte mult sa muncesc indiferent de munca. Sotul lucreaza la Amazon am lasat doi copii in tara cu scopul sa muncim si sa le oferim o viata mai buna. Cine ma poate ajuta ii rog sa ma sune 07448489120. multumesc pt intelegere

 5. florin Spune:

  Stau in stockport langa manchester am o luna de cand sunt venit in Anglia si pt ca nu stiu engleza nu am de munca si tare mult vreau sa muncesc ca am doi copii acasa iei se chinuie acolo eu aici…daca ma poate ajuta cineva cu un loc de munca jos palaria pt acea pers…Nr Tel 07492600059…va salut

 6. Marius Spune:

  Sunt in Londra de doua luni si pentru ca nu stiu engleza nu imi gasesc de lucru am acte,am permis de conducere si am sc cscs

 7. Achim Spune:

  Eu am 2 luni aici si am lucrative 2 saptamani plc acasa ca am pier timp acte o gramada si nm Fratilor fa sfatui merge ti acasa la famili daca nu aveti de munca va Doresc mult noroc

 8. Bogdan Spune:

  Sunt de 7 luni în Anglia Nottingham si nu-mi găsesc de lucru pentru că nu stiu engleza.mias dori sa pot sa lucrez în orice domeniu 07459932009

 9. Florentina Spune:

  Si eu sunt in Londra de 3 luni si nu am gasit nimic tot pe motivul ca nu stiu limba.In Londra caut ceva pe depozite sau restaurante-cafenele(romanesti poate) unde lucreaza romani. E foarte greu, intervine stresul si dezamagirea ca nu poti face ceva pentru tine.07459522665

 10. spina eduardo Spune:

  Irina suntem un cuplu el italian eu romanca nu avem de munca facem orce nu stim Limba engleza la agentii nu ne primeste ne respinge ca nu stim Limba nu ne da posibilitate sa muncim printre ei sa invatam Limba suntem disperati ajutatine

 11. spina eduardo Spune:

  Irina Eduardo spina va rog ajutatine contactatine pe Facebook la Eduardo,spina va rog suntem,disperati

 12. claudiu Spune:

  sunt intersat de loc de muca stiu sa repar calculatoare si instalez programe

 13. claudiu Spune:

  am nevoie de loc de munca

 14. chiritoiu florentina Spune:

  Caut pe cineva cu experienta in confecții se ofera salariu atractiv, cazare si mancare

 15. karmen karmen Spune:

  Caut pe cineva cu experienta in vinzare si distribuire de Zacusca de peste.Sunt dispusa la colaborare cu cistig avantajos de ambele parti,cu contract chiar pe termen lung.Astept oferte si rog seriozitate si bun simt.Numai bine. kg=4lire.

 16. karmen karmen Spune:

  Caut pe cineva cu experienta in vinzare si distribuire de tuica.Sunt dispusa la colaborare cu cistig avantajos de ambele parti,cu contract chiar pe termen lung.Astept oferte si rog seriozitate si bun simt.Numai bine. kg=4lire.

 17. karmen karmen Spune:

  Bauta cu masura la ocazii face viata frumoasa si pretioasa.Sanatatea este infloritoare,fara excese de nici un fel.Totul cu masura.Asa e tuica ROMANEASCA.

 18. Therapeut Spune:

  Sunt Tehnician Maseur, tratamente corporale si faciale, vorbesc limba turca foarte bine, engleza conversational, caut in saloane, clinici, hoteluri spa.

  Multumesc !

 19. mirela Spune:

  Confectionera cu experienta 15 ani vechime am lucrat si produse cap coada dar si pe banda caut un loc de munca in acest domeniu sau ingrijit batrini nu cunosc limba engleza cunosc germana .Multumesc!

 20. Asistenta medicala Spune:

  Buna sunt de 10 zile in Milton Keynes si imi caut de lucru in orice domeniu mi-am aplicat pentru acte dar din pacate nu stiu sa vorbesc foarte bine limba engleza dar inteleg . Va rog daca ma puteti ajuta cu un loc de munca v-as fi recunoscătoare vorbesc italiana perfect si germana putin . Ma puteti contacta la numarul de telefon 07479089544. Va multumesc

 21. Anamaria Spune:

  Buna.caut de munca in zona bedford uk nu stiu bine engleza (cat sa ma descurc).contact fulgulet13@yahoo.com

 22. Gug Ramona Maria Spune:

  Buna,ma numesc Ramona sunt din Romania so sunt in Anglia de 2 luni si as vrea sa imi gases ceva de munca.Vorbesc Engleza dar by foarte bine dar in schimb vorbesc limba greaca la nivel avansat!Ma puteti contacta la nr07493038839

 23. ana Spune:

  Caut giob si nu gasesc

 24. ana Spune:

  Caut de munca si nu gasesc ma poate ajuta cineva

 25. ana Spune:

  Eu locuiesc in Loughborough caut de munca in restaurant la spalat vase sau curatenie engleza nu stiu 0758649212

 26. ana Spune:
 27. Dan Spune:

  Mai Ana daca cauti un „Giob”, nu vad mari sanse sa reusesti.

 28. Stela Spune:

  Buna,ma numesc Stela sunt din Romania ,caut un loc de munca in Marea Britanie in Doncaster, nu cunosc engleza,va rog cine ma poate ajuta cu locul de munca la depozit ,la sapalat vesela,la curatenie,cofetarie,fie chear si ceva mai greu,in orice domeniu numai sa incep a munci.Va rog mult sa ma ajute cineva poate sunt firme ronanesti sau ruse prin oras care au nevoie de lucratori.Va multumesc.

 29. Stela Spune:

  Doncaster,nu cunosc engleza,caut de lucru,va rog sa ma ajute cineva 07774978154

 30. andras Spune:

  Eu sint de 2 luni in bedford,muncesc la drpozit de haine,numi convine fsptul ca iti dau libere fortat,am venit aici sa mincim,si as dori sa caut nu job unde chiar te lasa la munca,nu te trimit acasa,am sotia in tara si si ea ar veni la munca sa ne facem un trai mai decent,daca stie cineva locuri pt noi,va rog anuntaima,toti rominii sintem aici pt un trai mai bun,si bani evident,o zi excelenta tuturor

 31. Manuela Spune:

  Buna caut de lucru in zona, ca bona sau la depozit sau fabrica. Cu engleza a mai complicat, daca ma poate ajuta cineva cu un job.

 32. Cristina Spune:

  Buna ziua! Sunt in Anglia de aproape 1 luna si nu reusesc sa ma angajez ptr ca nu vorbesc engleza,decat foarte putin.
  Sunt dispusa sa invat orice,indiferent de locul de munca! Multumesc

 33. Victoria Spune:

  Buna ziua imi doresc foarte mult sa ajung in anglia insa nu ma prea descurc cu engleza cine ma poate ajuta va rog mult atentia cere mult comision va multumesc

 34. Rusu Andreea Maria Spune:

  Am nevoie si eu de un loc de munca,sunt de ceva timp in Angliasi as dori sa lucrez! Multumesc

 35. ionut Spune:

  acaut un loc de muncă orice domeniu, necesar rog seriozitate ma puteti contacta la nr de telefon 0770230349

 36. leonica Spune:

  buna ziua,nu vorbesc engleza ,as vrea un loc de munca in curatenie case private,babysitter,calcat,menaj.07434802179

Spune-ti si tu parerea!