Joburi… pentru care nu este nevoie de engleză

Articol publicat in sectiunea Muncă, Poveşti româneşti pe data 1 decembrie 2014

waitress1

Fie că vorbim doar despre construcţii sau curăţenie, trebuie să recunoaştem cu toţii că şi în aceste domenii de muncă sunt necesare şi, mai mult decât atât, sunt cerute din ce în ce mai multe cunoştinţe de limba engleză. Iar cea mai mare problemă a românilor care ajung pe meleaguri britanice pare a fi… limba. Limba engleză. Mulţi o pocesc şi mai mulţi se străduiesc să o studieze, puţini sunt cei care o vorbesc perfect şi aproape toţi recunosc că li s-a întâmplat cel puţin o dată să aibă nevoie de… dicţionar.

Românii confirmă faptul că, deşi au pregătire, experienţă şi stăpânesc domenii mult mai bine plătite, aleg un job de jos doar pentru că engleza le pune piedici. Ei bine, iată că în Londra sunt români care pot număra pe degete cuvintele pe care le ştiu în limba engleză, dar cu toate acestea şi-au găsit de muncă. Şi nu! Nu în construcţii! Şi nici în curăţenie! Ci la ROMÂNI!

 

Când engleza nu prea contează

Există locuri de muncă în Anglia, pe domenii diferite, în care cunoaşterea limbii engleze nu reprezintă „un must”. Şi avem dovezi concrete. M.M. este un tânăr român de 30 de ani din judeţul Argeş care recunoaşte, ruşinat ce-i drept, că nu prea i-au plăcut orele de engleză de la şcoală. Asta nu l-a împiedicat, însă, să-şi încerce norocul în Londra şi să-şi caute un loc de muncă la companiile româneşti din capitala Marii Britanii.

În România, tânărul ne povesteşte că a lucrat patru ani de zile ca agent de vânzări în Bucureşti, pe la diferite companii de distribuţie. „Primul meu job ca distribuitor a fost pentru compania Johnson`s. Eram responsabil pentru sectorul 1 din Bucureşti şi mă ocupam de toate magazinele care aveau spre vânzare aceste produse. M-a ajutat foarte mult, pentru că aşa am reuşit să cunosc Bucureştiul ca şofer. Ulterior, pentru că am dobândit experienţă, mi-am lăsat un CV la o firmă care avea contracte cu foarte multe optici medicale şi care vindea rame de ochelari. Am fost la trei interviuri şi până la urmă, m-au acceptat. Aceştia erau unici importatori şi distribuitori în România şi vindeau rame originale din Italia. Am avut salariu 2.500 de lei, salariu fix în condiţiile în care veneam de la un salariu fix de 400 de lei, la firma anterioară. La acest salariu de 2.500 de lei se adăuga 3% comision din vânzări. Prima lună am luat 4.500 de lei, apoi am crescut la 5.500 de lei. Depindea foarte mult de vânzările din acea lună. Doar că nimic nu merge până la infinit. Iar în ultimele luni, niciun angajat nu mai era încântat. De aceea am hotărât să plec”, ne povesteşte tânărul de 30 de ani.

 

Distribuitor pentru români

Iar plecarea sa a fost peste graniţă, la un bun prieten care se afla în Londra de mulţi ani de zile, spune M.M.

„Ajuns în Londra nu am ştiut încotro să mă îndrept. Nu ştiam engleză şi nu voiam nici în ruptul capului să muncesc pe şantier, în construcţii, pentru că nu mă pricepeam. Aş fi putut să învăţ, dar atât timp cât toţi cei care mă cunoşteau îmi repetau că am două mâini stângi şi că dacă nu s-ar fi inventat volanul, eu nu aş avut de muncă, am decis că dacă asta ştiu, asta trebuie să fac. Deci, nu ştiam engleză, dar îmi plăcea foarte mult să conduc. Aşa că am început să îmi caut de muncă… la români. Auzisem că sunt cinci mari depozite şi că astfel aş avea şanse să lucrez ca agent de vânzări sau ca distribuitor. Zis şi făcut. Imediat după ce am primit permisul de UK m-am dus pe la firmele şi depozitele româneşti şi mi-am lăsat câte un CV. Dacă se întâmpla să fie şi managerii prezenţi, vorbeam direct cu ei şi le povesteam despre experienţa mea. Şi astfel am primit primul meu loc de muncă: distribuitor de produse alimentare pentru o companie românească. Practic, trebuia să duc marfă în fiecare zi magazinelor şi restaurantelor româneşti din Londra, dar şi să găsesc noi magazine cu care să încheiem contracte noi. Exact ce mă interesa pe mine în acel moment. Să nu fiu nevoit să vorbesc engleză şi să fac ceea ce ştiam”, ne spune tânărul.

————————————–

„Avantajele de a lucra pentru şi printre români în Marea Britanie sunt doar câteva şi acum, după şapte luni de muncă, pot spune că nu sunt neapărat avantaje. Vorbeşti în limba română, deci nu ai nevoie de engleză, pentru cei care nu stăpânesc limba. Gândeşti la fel ca în România, eşti mereu înconjurat de români şi eşti tratat după sistemul românesc, pentru cei care nu au curajul să-l descopere pe cel britanic. Astea la un moment dat pot fi avantaje. Dar nu îţi primeşti salariul la timp, munceşti peste program fără să fii recompensat şi uneori eşti chemat la muncă şi în zilele libere. Deci, avantaje şi dezavantaje… depinde fiecare cum le priveşte.”

M.M., 30 de ani

————————————–

 

Job într-un restaurant românesc

Şi C.B., o româncă în vârstă de 21 de ani din Suceava, ne povesteşte că în jobul său poate număra pe degetele de la o mână dăţile în care a avut nevoie de limba engleză. Tânăra a lucrat un an şi jumătate pentru un restaurant românesc din nordul Londrei, ca ajutor de barman, dar şi ca ospătar. A fost un loc de muncă mai mult decât perfect, ne povesteşte românca, mai ales că la acea vreme nu ştia decât două cuvinte în limba engleză.

„Sunt în Londra de trei ani de zile, am plecat din România imediat după ce am terminat liceul. Nu ştiam absolut deloc limba engleză. Poate doar două cuvinte. Îmi amintesc că în momentul în care am ajuns în aeroport nu ştiam nici măcar ce înseamnă «exit». Sora mea lucra atunci ca ajutor în bucătărie într-un restaurant românesc şi ea a fost cea care a vorbit cu patronii restaurantului pentru mine. Nu aş fi reuşit să lucrez în altă parte pentru că nu ştiam limba engleză. Iar acest loc de muncă, printre români, a însemnat enorm pentru mine. Şefii erau români, colegii erau români, clienţii erau români, destul de rar veneau străini, dar şi cei care ne treceau pragul se aflau în compania altor români. Timp de un an şi jumătate nu am simţit nicio clipă presiunea limbii engleze. Şi parcă, lucrând doar cu români, nici nu am fost tentată să o învăţ. Ceea ce nu a fost o decizie bună… pentru că mai târziu, vrând-nevrând, oricine se loveşte de această barieră. La acea vreme, jobul acela a fost cel mai bun din tot ceea ce puteam găsi”, spune C.B.

————————————–

„Românii care nu se descurcă cu limba engleză pot începe să lucreze în companiile şi în firmele româneşti din Londra şi din Marea Britanie, dar asta pentru început. Este un sfat pe care îl pot urma, dar nu la infinit, pentru că la un moment dat vor vrea să evolueze şi atunci vor avea nevoie de limba engleză. Am prietene care lucrează la hotel în curăţenie, de ani de zile, printre românce, şi nu au reuşit să înveţe un cuvânt în limba engleză. Nici aşa… un job nu îl poţi avea pentru totdeauna, chiar dacă este unul în care te simţi confortabil.”

C.B., 21 de ani

————————————–

 

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

148 pareri la “Joburi… pentru care nu este nevoie de engleză”

 1. Mihai Tudor Spune:

  Serios si responsabil,doresc sa muncesc in orice domeniu .

 2. Elena Spune:

  Buna seara.Ma aflu in Hatfield de cateva saptamani si caut un loc de munca in orice domeniu,nu vorbesc engleza.

 3. Elena Spune:
 4. Dumitru Spune:

  salut!Traiesc Uxbrige sunt in cautarea unui job,poate sa ma ajute cineva,nu vorbesc engleza.va rog seriozitate
  07404947479

 5. Vlas Spune:

  Buna sint Vlas ! Caut de lucru(orce)nu cunosc engleza

 6. Timofte Spune:

  Caut de munca categoria b cunosc cat decât limba engleză am permis card tot 447459298700′

 7. Elena Spune:

  Caut de lucru urgent mentionez ca sunt absolventa de engleza, as prefera in after-school 0758282578

 8. Ionuț Spune:

  Caut de munca an zona wotford 07460623128

 9. Ionela Binisor Spune:

  Buna ziua! Caut de munca in orice domeniu. Sunt o persoana responsabila si muncitoare. Nu vorbesc limba engleza din nefericire. Multumesc! Adresa de e.mail flori_ciobanu28@yahoo.com

 10. victoria Spune:

  Bună caut ceva de lucru în orice domeniu.sunt o fata serioasa și muncitoare.nr de tel 07446454837

 11. Claudiu Spune:

  Caut de munca in constructi am experienta detin cscs card cont bancar si nino nr de tel 07405749360

 12. ion turcea Spune:

  Caut de munca nu conteaza domenil nu cunosc linba engleza

 13. Andreea Spune:

  Buna. Am 22 de ani si caut un loc de mumca. Nu prea stiu engleza daca poate cineva sa ma ajute. Multumesc. Numarul meu de telefon este 07405916797

 14. Cristina Spune:

  Buna.Ma numesc Cristina si sunt in cautarea unui loc de munca in orice domeniu,am foarte mare nevoie de un job. M aflu in zona 4 Va rog cine ma poate ajuta sa ma contacteze la ne de tel. 07466237394
  Va multumesc anticipat

 15. Nicoleta Spune:

  Buna!Ma numesc Nicoleta si am 40 de ani.Locuiesc in Hatfield si sunt in cautarea unui loc de munca in orice domeniu.Am nevoie de un job urgent.Nu stapanesc asa bine engleza.Va rog cine ma poate ajuta sa ma contacteze la nr.de telefon:07404613252.Va multumesc!

 16. alberto Spune:

  buna ziua,sunt in birmingham de 2 sapt si caut de munca…experienta 13 ani k ospatar…. engleza nivel mediu….ma adaptez repede….daca se poate as vrea de munca cat mai aproape de zona unde stau(inca nu conosc bn orasul)… 07405542603

 17. Natalia Spune:

  caut de lucru la curatenie nu prea cunosc englza bine.

 18. andrei Spune:

  As dori un loc de munca an wellinborohg su an northapton da ca se pot e va rog nr de telefon 00447407744541

 19. Toth helena Spune:

  Buna sunt din Romania as dori un loc de munca in croydon sau in apropoape de sutton common road , orice domeniu ! Studii in telecomunicatii , vorbesc engleza conversational ,am permis de conducere .

 20. Catalin Spune:

  Bună ziuoa mă numesc catâția nu am cunoștințe de limba engleza am permis de conducere nino și card sunt în căutarea unui loc de munca locuiesc în wolverhampton va multumesc

 21. Catalin Spune:

  Bună ziua mă numesc catalin nu am cunoștințe de limba engleza am permis de conducere nino și card sunt în căutarea unui loc de munca locuiesc în wolverhampton va multumesc mă poate ajuta cineva

 22. elena baebu Spune:

  Caut loc de munca in orice domeniu.Locuiesc in Crewe de 2 luni si nu stiu nici engleza

 23. Alexandru Spune:

  Buna seara
  Numele meu este Alexandru si Locuiesc inlondra de ceva vreme,mai exact in Norwood Junction,si sunt in cautarea unui loc de munca.am nino dar nu vorbesc engleza bine..multumesc si astept un raspuns.
  O seara buna

 24. Anda Spune:

  Buna! Sunt in Anglia de pe 3 aprilie. Caut un loc de munca, nu conteaza unde , as vrea doar putin mai aproape de Romford. Nu sunt cunoscatoare de limba engleza si nu am card momentan. Dar are prietenul meu daca se poate. NINO trebuie sa-mi vina in maxim o saptamana. Va rog sa ma ajutati.

 25. Loredana Spune:

  Buna sunt in Anglia și caut urgent de munca atât eu cât și soțul meu Nr 07405454644

 26. Dorel Spune:

  Sunt sofer cat.bce am toate actele la zi permis si card thaograf uk vorobesc25% engleza

 27. ciprian Spune:

  salut caut un loc de munca in milton keynes nu cunos engleza

 28. Ana Spune:

  Buna as de doua luni aici in londra nu pot sa imi gasesc de lucru nu stiu engleza.

 29. Damian Spune:

  Buna ziua! Caut de munca in orice domeniu

 30. Damian Spune:

  Buna ziua! Caut de munca in orice domeniu. Stiiu engleza nivel putin sub mediu. Posed permis cat B. 0744392938

 31. vali Spune:

  Caut de lucru an anglia nu stiu engleza dar doresc sa lucrez an anglia

 32. Maricica Spune:

  Caut de munca la curățenie in case.

 33. Liliana Obrejanu Spune:

  Ma aflu in Northampton caut de lukru pe la depozite si in curatenie .Nu vorbesc engleza …num .meu 07405347428

 34. Anda Spune:

  Buna ziua ! Ma numesc Anda an 23 de ani. Am venit in Anglia de pe 3 aprilie si as dori si eu un loc de munca. Nu sunt cunoscatoare de limba engleza. As dori un loc de munca in orice domeniu. Numarul meu este : 07459462230. Va rog sa ma ajutati.

 35. Ramona Spune:

  Buna. Ma numesc Ramona si sint in anglia de o luna. Am doar nino dar nu vorbesc engleza. Daca ma poate ajuta cineva cu un loc de munca in ori ce domeniu. Am 42 de ani si locuiesc in southall. Multumesc

 36. Adriana Spune:

  Buna.Caut de munca de preferat acasă la cineva.Curatenie,spălat rufe și călcat.Locuiesc in Palmes Green

 37. Dunca vasile valentin Spune:

  Salut. Suntem 4 băieți in cautare de munca oferim seriozitate indiferent de locul de munca

 38. Maria Spune:

  Bunà daca poate sa-ma ajuta cineva cu un loc de munca ingrijiri de batrani la domiciliu vorbesc engleza putin am experienta de 8 ani in Spania. Multumesc.

 39. Mariana canalas Spune:

  Buna ziua as dori si eu sa lucrez in oroce domeni sunt de 1 an si 6luni aici am lucrat ca bona poate cineva sa ma ajut cu un job acuma trebuie satermin scoalade infirmier inteleg cuvinte in limba engleza dar nu stiu asa bine sa intorc raspunsu inapoi va multumesc

 40. Lupuleac victoria Spune:

  Bună ziua ma numesc victoria sunt din moldova am studii pedagogice superioare si experienta in acest domeniu.sunt in cautare de muncă in acest domeniu (bona).
  Dar si alte domenii.

 41. Angela Spune:

  Buna ma numesc Angela si am 34 de ani. Sun in Căutare unui loc de munca in orce domeniu.

 42. Buna ma Nunesc Aifer asan si caut un loc de munca La spalat vase in curatenie sau intro fabrica Dar nu stiu linba engleza .multumesc Spune:

  Doresc sa lucrez si nu stiu linba engleza.la spalat vase La curatenie sau intro fabrica.Va multumesc pentru ajutor.

 43. Buna Ma numesc Macovei Mirel Madalin si am nevoie de un loc de munca ma poate ajuta cnv engleza vb dar foarte putin si de inteles inteleg 30% Spune:

  Buna ziua eu locuesc cu prietena me-a de 2 luni in anglia si nu am reusit sa imi fac actele sa pot lucra ca un om de rand si am nevoie si eu si e-a de un loc de munca daca ma poate ajuta cnv va rog mult lumba engleza e’a nu vorbeste iar eu vb dar foarte putin dar de inteles inteleg aproximativ 30% astept mesaj pe gmail daca ma poate ajuta cnv o zi buna!

 44. baca Livia Spune:

  sant an uk de două luni caut de munca nu vb engleza santem 4persoane vă rog ajutați-mă am doi copii cu dezabilitati și me foarte greu

 45. Radu Spune:

  sant in UK de ceva timp si limba engleza imi pune piedici sa-mi pot gasi un loc de munca.sant ospatar de meserie cu multa experienta in domeniu si am ajuns intr-un impas.nu stiu ce sa mai fac?????vreo sugestie??????07438289313 RADU

 46. Radu Spune:

  sant in UK de ceva timp si limba engleza imi pune piedici sa-mi pot gasi un loc de munca.sant ospatar de meserie cu multa experienta in domeniu si am ajuns intr-un impas.nu stiu ce sa mai fac?????vreo sugestie??????07438289313 RADU/BIRMINGHAM

 47. cofeiu jenica Spune:

  Doresc ca sa lucrez ca femeie de servici sau la bucatarie sau in grijitor de copii sau de femei in virsta. Nu se poate depoate misca si doresc ca sa a jut si doresc ca sa muncesc in de. Ne. Vedea va rog mult si mult sanatate in tot ce. Dorit numarul meu de telfon :+447438505360

 48. ramona Spune:

  nu cunosc engleza as dori ceva de munca

 49. jan zamfir Spune:

  asi dori sa lucrez si eu ..nu cunosc limba engleza

 50. ion Spune:

  salut ma numesc ION as dori un post de munca in constructii in RUGBY nu cunosc limba engleza

Spune-ti si tu parerea!