Joburi… pentru care nu este nevoie de engleză

Articol publicat in sectiunea Muncă, Poveşti româneşti pe data 1 decembrie 2014

waitress1

Fie că vorbim doar despre construcţii sau curăţenie, trebuie să recunoaştem cu toţii că şi în aceste domenii de muncă sunt necesare şi, mai mult decât atât, sunt cerute din ce în ce mai multe cunoştinţe de limba engleză. Iar cea mai mare problemă a românilor care ajung pe meleaguri britanice pare a fi… limba. Limba engleză. Mulţi o pocesc şi mai mulţi se străduiesc să o studieze, puţini sunt cei care o vorbesc perfect şi aproape toţi recunosc că li s-a întâmplat cel puţin o dată să aibă nevoie de… dicţionar.

Românii confirmă faptul că, deşi au pregătire, experienţă şi stăpânesc domenii mult mai bine plătite, aleg un job de jos doar pentru că engleza le pune piedici. Ei bine, iată că în Londra sunt români care pot număra pe degete cuvintele pe care le ştiu în limba engleză, dar cu toate acestea şi-au găsit de muncă. Şi nu! Nu în construcţii! Şi nici în curăţenie! Ci la ROMÂNI!

 

Când engleza nu prea contează

Există locuri de muncă în Anglia, pe domenii diferite, în care cunoaşterea limbii engleze nu reprezintă „un must”. Şi avem dovezi concrete. M.M. este un tânăr român de 30 de ani din judeţul Argeş care recunoaşte, ruşinat ce-i drept, că nu prea i-au plăcut orele de engleză de la şcoală. Asta nu l-a împiedicat, însă, să-şi încerce norocul în Londra şi să-şi caute un loc de muncă la companiile româneşti din capitala Marii Britanii.

În România, tânărul ne povesteşte că a lucrat patru ani de zile ca agent de vânzări în Bucureşti, pe la diferite companii de distribuţie. „Primul meu job ca distribuitor a fost pentru compania Johnson`s. Eram responsabil pentru sectorul 1 din Bucureşti şi mă ocupam de toate magazinele care aveau spre vânzare aceste produse. M-a ajutat foarte mult, pentru că aşa am reuşit să cunosc Bucureştiul ca şofer. Ulterior, pentru că am dobândit experienţă, mi-am lăsat un CV la o firmă care avea contracte cu foarte multe optici medicale şi care vindea rame de ochelari. Am fost la trei interviuri şi până la urmă, m-au acceptat. Aceştia erau unici importatori şi distribuitori în România şi vindeau rame originale din Italia. Am avut salariu 2.500 de lei, salariu fix în condiţiile în care veneam de la un salariu fix de 400 de lei, la firma anterioară. La acest salariu de 2.500 de lei se adăuga 3% comision din vânzări. Prima lună am luat 4.500 de lei, apoi am crescut la 5.500 de lei. Depindea foarte mult de vânzările din acea lună. Doar că nimic nu merge până la infinit. Iar în ultimele luni, niciun angajat nu mai era încântat. De aceea am hotărât să plec”, ne povesteşte tânărul de 30 de ani.

 

Distribuitor pentru români

Iar plecarea sa a fost peste graniţă, la un bun prieten care se afla în Londra de mulţi ani de zile, spune M.M.

„Ajuns în Londra nu am ştiut încotro să mă îndrept. Nu ştiam engleză şi nu voiam nici în ruptul capului să muncesc pe şantier, în construcţii, pentru că nu mă pricepeam. Aş fi putut să învăţ, dar atât timp cât toţi cei care mă cunoşteau îmi repetau că am două mâini stângi şi că dacă nu s-ar fi inventat volanul, eu nu aş avut de muncă, am decis că dacă asta ştiu, asta trebuie să fac. Deci, nu ştiam engleză, dar îmi plăcea foarte mult să conduc. Aşa că am început să îmi caut de muncă… la români. Auzisem că sunt cinci mari depozite şi că astfel aş avea şanse să lucrez ca agent de vânzări sau ca distribuitor. Zis şi făcut. Imediat după ce am primit permisul de UK m-am dus pe la firmele şi depozitele româneşti şi mi-am lăsat câte un CV. Dacă se întâmpla să fie şi managerii prezenţi, vorbeam direct cu ei şi le povesteam despre experienţa mea. Şi astfel am primit primul meu loc de muncă: distribuitor de produse alimentare pentru o companie românească. Practic, trebuia să duc marfă în fiecare zi magazinelor şi restaurantelor româneşti din Londra, dar şi să găsesc noi magazine cu care să încheiem contracte noi. Exact ce mă interesa pe mine în acel moment. Să nu fiu nevoit să vorbesc engleză şi să fac ceea ce ştiam”, ne spune tânărul.

————————————–

„Avantajele de a lucra pentru şi printre români în Marea Britanie sunt doar câteva şi acum, după şapte luni de muncă, pot spune că nu sunt neapărat avantaje. Vorbeşti în limba română, deci nu ai nevoie de engleză, pentru cei care nu stăpânesc limba. Gândeşti la fel ca în România, eşti mereu înconjurat de români şi eşti tratat după sistemul românesc, pentru cei care nu au curajul să-l descopere pe cel britanic. Astea la un moment dat pot fi avantaje. Dar nu îţi primeşti salariul la timp, munceşti peste program fără să fii recompensat şi uneori eşti chemat la muncă şi în zilele libere. Deci, avantaje şi dezavantaje… depinde fiecare cum le priveşte.”

M.M., 30 de ani

————————————–

 

Job într-un restaurant românesc

Şi C.B., o româncă în vârstă de 21 de ani din Suceava, ne povesteşte că în jobul său poate număra pe degetele de la o mână dăţile în care a avut nevoie de limba engleză. Tânăra a lucrat un an şi jumătate pentru un restaurant românesc din nordul Londrei, ca ajutor de barman, dar şi ca ospătar. A fost un loc de muncă mai mult decât perfect, ne povesteşte românca, mai ales că la acea vreme nu ştia decât două cuvinte în limba engleză.

„Sunt în Londra de trei ani de zile, am plecat din România imediat după ce am terminat liceul. Nu ştiam absolut deloc limba engleză. Poate doar două cuvinte. Îmi amintesc că în momentul în care am ajuns în aeroport nu ştiam nici măcar ce înseamnă «exit». Sora mea lucra atunci ca ajutor în bucătărie într-un restaurant românesc şi ea a fost cea care a vorbit cu patronii restaurantului pentru mine. Nu aş fi reuşit să lucrez în altă parte pentru că nu ştiam limba engleză. Iar acest loc de muncă, printre români, a însemnat enorm pentru mine. Şefii erau români, colegii erau români, clienţii erau români, destul de rar veneau străini, dar şi cei care ne treceau pragul se aflau în compania altor români. Timp de un an şi jumătate nu am simţit nicio clipă presiunea limbii engleze. Şi parcă, lucrând doar cu români, nici nu am fost tentată să o învăţ. Ceea ce nu a fost o decizie bună… pentru că mai târziu, vrând-nevrând, oricine se loveşte de această barieră. La acea vreme, jobul acela a fost cel mai bun din tot ceea ce puteam găsi”, spune C.B.

————————————–

„Românii care nu se descurcă cu limba engleză pot începe să lucreze în companiile şi în firmele româneşti din Londra şi din Marea Britanie, dar asta pentru început. Este un sfat pe care îl pot urma, dar nu la infinit, pentru că la un moment dat vor vrea să evolueze şi atunci vor avea nevoie de limba engleză. Am prietene care lucrează la hotel în curăţenie, de ani de zile, printre românce, şi nu au reuşit să înveţe un cuvânt în limba engleză. Nici aşa… un job nu îl poţi avea pentru totdeauna, chiar dacă este unul în care te simţi confortabil.”

C.B., 21 de ani

————————————–

 

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

153 pareri la “Joburi… pentru care nu este nevoie de engleză”

 1. ion Spune:
 2. deac danut Spune:

  vreau cat de repede un loc de munca nr de tel 0787751868

 3. Felicia Spune:

  Bună as vrea sa știu dacă mai aveți nevoie de oameni eu sunt în Londra Dacă e valabil anunțul va rog sa mă sunați la nr de telefon 07405677251.Vă Mulțumesc

 4. Moales Mihaela Spune:

  Ma intereseaza un loc de munca unde nu e necesara limba.Multumesc

 5. Rodica Spune:

  Cunosc engleza la nivel incepator,dar fac cursuri,caut si eu un job,scrieti-mi daca aveti ceva disponibil

 6. Rodica Spune:

  Sunt in cautarea unui job,va rog mult,contactati-ma daca aveti ceva oferte.

 7. Mariana baciu Spune:

  Buna seara suntem cuplu si cautam un loc de munca unde nu se cere engleza (excus hotel)multumesc

 8. Nicoleta Spune:

  Caut de lucre in confectii am experienta 11 ani in Romania si 4anii in Anglia astept sa ma contactata nr 07440057649.Multimesc

 9. Ana Spune:

  Caut de lucru. Sunt in Anglia de 2 luni si vreu sa muncesc(exclus hotel) dar nu cunosc foarte bine limba.. Stau in zona Romfordului. contactati-ma la nr de telefon : 07448223612

 10. Chiriac Spune:

  Caut de munca am permis cat.b am scoala de lucrator in alimentatie publica sau ca necalificat nu am acte

 11. Chiriac Spune:

  Caut de munca am permis cat b nu am acte

 12. Chiriac Spune:
 13. Lupu Florentina Spune:

  Buna, am venit în Anglia de câteva zile și aș vrea să lucrez doar că nu prea mă descurc cu engleza

 14. Davidica Spune:

  Caut loc de munca in orice profesie ,dar nu stiu limba engleza

 15. Davidica Spune:

  Caut loc de munca in orice profesie ,dar nu stiu limba engleza .0727680716

 16. Mariana canalas Spune:

  Caut de muca la casa private ca infirmiera am si scoala facuta aici in londra

 17. Andrei Spune:

  Am venit în Anglia in regiunea Kent acum o lună. Caut loc de muncă. Ma pricep la instalatii sanitare. Nu vorbesc engleza.

 18. Ana Spune:

  Buna, sunt in Anglia, zona Feltham, a-si dori un loc de munca, nu vorbesc engleza. Ma puteti ajuta?

 19. Irina Spune:

  Bună ziua eu sunt în căutarea unui loc de muncă dar nu vorbesc engleza sunt în zona Braintree mill court și prin apropiere vă mulțumesc frumos aștept răspunsul dumneavoastră la email aceasta

 20. Simona Tobias Spune:

  Buna ziua caut loc de munca dar nu cunosc limba engleza,locuiesc in
  Zona ilford

 21. narcisa Spune:

  buna am un loc de munca in domeniul hotelier camerista in centrul londrei in heathrow sau mai am un post ca receptionista in whitechappel intr-un colegiu mic necesita lm engleza scris si vorbit daca sunteti interesat sunati la 07404605466 va multumesc anticipat

 22. Tout Ionela Spune:

  Caut de lucru si nu stiu engleza daca sti cineva ceva trim mes mersi

 23. Elena paic Spune:

  Buona ziua am si EU o rugaminte nu studi limba engleza ad vrea sa gasesc o munca Ca’ asistenta la battono curatenie Spalato vase sint de Putin aici nu cunosc nimic daca cineva ma poate ajuta lasatimi un email va multumesc mult

 24. Elena paic Spune:
 25. Elena paic Spune:
 26. Elena paic Spune:
 27. Mari Spune:

  Bună ziua caut de munca în depozit ca bona sunt de o luna de zile în anglia și încă nu am găsit ceva de lucru…Va rog cine mă poațe ajuta și pe mine.nr meu 07393323289 multumesc

 28. Mariana canalas Spune:

  Vreau un loc de munca intr-o fabrica cu un job stabil si de durata pe termen lung nr 07787791211sau 07459689834

 29. Sorina Rasuceanu Spune:

  Bună ziua caut un loc de munca permanent intr-o fabrica.Am mai lucrat la DHL și Chemfix….Nu ma descurc prea bine cu engleza dacă puteți sa mă ajutați las nr meu de telefon 07424957887.Multumesc

 30. Trofin Ana Daniela Spune:

  Nu știu bn limba engleza dar poate mă pot descurca vreau sa muncesc! !!Am 39 de ani și am 2 copii!!!!

 31. matei sorin Spune:

  caut ca sofet pe camion am 10 ani experienta nu vb engleza cine poate sa ma aajute sami cut un loc de miunca sa ma contacteze 0740188165

 32. Maria Cretu Spune:

  Aveti ceva de munca in Doncaster … 07448556938

 33. Tudor Rotariu Spune:

  Buna! Caut loc de munca pentru un cuplu! 07438482832

 34. Am urgent nevoie de muncă pentru 3 persoane Spune:

  Bună va rog mult avem nevoie pentru 3 persoane cu plecare urgenta la muncă nr contact 0753809119

 35. Am urgent nevoie de muncă pentru 3 persoane Spune:

  România /Cisnădie

 36. Verascu strfan Spune:

  România Făget jud Timis, am 48 de ani, pensionar M.A.I., am permis auto cat. B, doresc un loc de muncă stabil in Anglia, Mulțumesc ptr ajutor, anticipat. Nr contact.0761285305.

 37. Maria Spune:

  Caut de munca la orice, sunt in anglia in Doncaster, si nu am job, nu cunosc prea bine limba, contactați ma 07384031586

 38. mariana Spune:

  sant in wembley si caut de muncain constructii ..detin cscs…sau curatenie …daca ma poate ajuta cineva cu ceva …multumesc…07448258305

 39. ROMA Spune:

  am cazut de 2 ori la test CSCS poate spune cineva unde se poate trece garantat

 40. ROMA Spune:

  am cazut de 2 ori la test CSCS. Poate spune cineva unde se poate trece garantat 07425679883

 41. Florin Spune:

  Mar interesa si pe mine un loc de munca in Covetry daca se poate ca sudor

 42. Trifantal lucian Spune:

  Am nevoie de un loc de munca, depozit, fabrica. Orice. Dețin toate actele, am și carnet de șofer UK 07342310375

 43. Bogdan Tudorache Spune:

  Suntem un cuplu de oameni seriosi si muncitori,dar nu cunoastem limba engleza.Daca stie cineva ceva de munca,v as fi recunoscator.Avem acte.Locuim in Hemel Hempstead

 44. Bogdan Tudorache Spune:

  Nr de tel 07502415157

 45. Mariana Canalas Spune:

  Nu sunteti seriosi dati anunturi primiti atîta cereri si nu dati nici un rezultat am comentat in noiembrie si nici un raspuns

 46. ioan Spune:

  caut munca ca sudor mig tic electric esperienta 14 ani sau vopsitorie industriale am si permisul de conducere ce profesionist am toate actele pt anglia nino yutiar cont bancar numar telf 07525003345.

 47. Titianu Constantim Spune:

  *-*

  Salut oameni bunii caut si eu ceva de munca orice detin permis auto (b) am cont bancar si (Nino) orice
  oferta este bine venita va multumesc !!

 48. Nicoleta Spune:

  Bună ziua, eu sunt în căutarea unui loc de muncă dar nu vorbesc engleza. Am cont bancar si Nino,am mare nevoie de un loc de munca. Vă mulțumesc frumos aștept răspunsul dumneavoastră la email aceasta

 49. Radu giulia Spune:

  Caut loc de munca urgent locuiesc in walsall detin nino si card bancar

 50. Radu giulia Spune:

  Buna ziua caut un loc de munca urgent locuiesc in walsall detin nino si card bancar

Spune-ti si tu parerea!