Joburi pentru nou-veniții în Regatul Unit

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Diaspora, Muncă, Resurse joburi pe data 9 noiembrie 2015

uk_caritate-asistenta-munca

Numărul românilor din Marea Britanie a crescut considerabil după ianuarie 2014. Acest lucru este resimțit nu numai pe piața muncii sau în media, ci și în sectorul caritabil. Asociația caritabilă The Upper Room din vestul Londrei este una dintre organizațiile care sunt luate „cu asalt” de români. Proiectul lor de integrare în câmpul muncii este atât de popular printre conaționalii noștri, încât aceștia reprezintă peste 90% dintre cei care le cer ajutorul.

Pornită ca un proiect de tip „soup kitchen” (oferirea de mese calde pentru nevoiași), organizația deservea oamenii din cartier, până când a devenit suficient de populară încât au început să vină oameni și din alte zone. Așa a fost „cucerită” și de către români, care, deși nu sunt prea numeroși în zona Acton, vin din alte cartiere ale Londrei pentru serviciile gratuite.

Asociația este mică și locală, proiectul pentru joburi fiind susținut prin munca a doi oameni. The Upper Room a fost înființată acum 25 de ani, iar proiectul de integrare pe piața muncii „Ur4Jobs” a fost demarat în 2006. Asociația deservea oamenii din zonă, dar încet-încet, aceștia au fost dați la o parte de valurile de migranți care au aflat de activitatea caritabilă.

—————————————

„La cina pe care o oferim în timpul săptămânii s-a observat nevoia oamenilor de a fi ghidați și ajutați pe partea de slujbe, de a li se explica ce și cum se întâmplă lucrurile pe piața britanică. Astfel a luat naștere proiectul pentru joburi, pentru a asista muncitorii migranți din estul Europei. A început cu polonezii, iar din 2014 încoace, activitatea noastră îi susține în general pe români.”

Milka, managerul proiectului de joburi, care lucrează cu asociația de mai bine de cinci ani

—————————————

Managerul de proiect ne mai spune că asociația a ajutat polonezi, cehi, maghiari, croați, portughezi, dar că românii sunt cei mai numeroși clienți ai lor. „Au venit și europeni și asiatici și oricine care a dat de probleme la un moment dat a venit și a fost ajutat. Dar acum avem un val de români care ne calcă pragul”, declară Milka.

Așa s-a creat nevoia pentru un vorbitor de limba română în cadrul organizației, pentru că puțini din cei nou veniți vorbesc engleza.

—————————————

Astfel, trei zile pe săptămână, românii pot cere ajutorul lui Andrei, coordonator de proiect. Lunea și marțea, biroul este deschis între 12.00 și 17.00 pentru oricare român le trece pragul, iar miercurea, coordonatorul român este, de asemenea, prezent de la 10.00 la 17.00, dar întâlnirile sunt pe bază de programare.

—————————————

 

CSCS, NIN, CV

Unul dintre aspectele în care Ur4Jobs îi poate ajuta pe nou veniții în Marea Britanie este obținerea cardului CSCS (cardul de siguranța muncii). „Fiindcă suntem o asociație caritabilă, avem posibilitatea să trimitem până la cinci oameni pe lună să dea examenul de siguranța muncii, de care ai nevoie pe șantiere, fără cost. Obținerea cardului nu o putem acoperi, dar examenul inițial se poate da gratuit. Pe mulți i-am ajutat în acest fel să obțină cardul verde de muncitor”, ne spune Milka.

Asociația oferă și training în ceea ce privește folosirea de bază a computerului și internetului. „Îi învățăm cum să își creeze o adresă de email, cum să folosească internetul pentru a-și găsi de lucru, cum să își facă conturi pe website-urile de joburi, cum să trimită sau să încarce CV-ul pe email sau pe un website”, detaliază managerul de proiect.

—————————————

The Upper Room oferă și cursuri gratuite de limba engleză în fiecare marți de la 14.30 la 16.30. Seara, organizația caritabilă oferă și o masă caldă, între 17.30 și 19.15, de luni până vineri.

—————————————

„Marea majoritate vin la noi pentru a le programa interviul pentru obținerea NINo (numărul de asigurare socială). De asemenea, îi ajutăm să se înscrie ca și persoane fizice autorizate (self-employed), dar nu facem declarații de venit sau alte servicii contabile”, ne mai spune Milka.

—————————————

„Momentan, suntem copleșiți de cererile de ajutor ale românilor. Colegul român este ocupat până peste cap cu foarte mulți clienți recent veniți din România. Am observat că mulți nu știu engleza, noi putem să îi ajutăm aici, dar pentru a se descurca mai departe trebuie să învețe limba.”

Milka, manager de proiect Ur4Jobs

—————————————

 

Candidații trebuie să știe limba

Până acum, asociația le oferea celor nou veniți posibilitatea să folosească adresa organizației atunci când se duc la interviul pentru obținerea NINo. „Le făceam câte o scrisoare în care confirmam că asta este adresa lor, dar am fost sunată de la Ministerul Muncii (Department for Work and Pensions) de două ori și mi s-a spus că nu mai pot să le dau aceste scrisori. La interviu, ei au spus că aici locuiesc, dar această adresă nu este rezidențială, este înregistrată pe asociație și nu locuiește nimeni aici. Pentru că nu avem statut de cămin sau adăpost, nu mai putem să îi ajutăm în acest sens, pentru că altfel intrăm noi în bucluc. Putem să îi lăsăm să folosească adresa noastră pentru corespondență, dar dacă facem scrisoare către cei de la NINo, trebuie să menționăm că ei nu locuiesc aici, adresa este folosită doar pentru scrisori, dat fiind că noi suntem un centru de zi, nu și de noapte. Noi facem tot ce putem, dar trebuie să fie în limita legii”, povestește managerul de proiect.

În ceea ce privește pregătirea pentru a obține de lucru, românii nu se bazează prea mult pe CV. „Mulți din cei care vin nu prea știu ce este acela un CV. Avem niște modele de bază pe care le dăm lor să le completeze și apoi le redactăm la computer, pentru a putea fi prezentate la interviuri. Apoi îi îndreptăm spre agenții de recrutare locale sau, dacă am cunoștință despre un anumit job și găsesc un candidat potrivit, îl voi trimite eu direct la angajator. Tipurile de slujbe în care plasăm oameni sunt în construcții, în grădinărit, curățenie sau brutării”, explică Milka.

„Un obstacol în activitatea noastră este faptul că nou-veniții nu prea știu engleză, poate 10% din ei pot vorbi cât de cât limba. Chiar dacă eu trimit niște oameni la o agenție și ei au posturi, agentul mă sună și-mi spune că îi pare rău, dar nu poate lua oameni cu care nu se poate comunica, pentru că trebuie să înțeleagă ce li se spune. Dar totuși oamenii își găsesc de lucru, unii sunt mai insistenți decât alții și reușesc”, adaugă reprezentanta asociației.

—————————————

„Dacă văd un nivel bun de engleză la cineva singur, îl voi trimite la o agenție de recrutare. Sau dacă sunt trei oameni care se cunosc și unul dintre ei știe engleză, îi voi trimite pe toți trei la aceeași agenție, pentru că unul poate traduce pentru ceilalți. Și agenția îi va trimite la aceeași companie, pentru că se pot ajuta între ei în ceea ce privește comunicarea.”

Milka, manager de proiect Ur4Jobs

—————————————

 

Contact The Upper Room

Adresă: The Upper Room, St Saviour Wendell Park, Church Cobbold Road, London W12 9LN

Website: The Upper Room

UR4Meals Project Manager:

 • Telefon: 077 7256 5815
 • Email: ur4meals@theupperroom.org.uk
UR4Jobs Project Manager:
 • Telefon: 07967 312207
 • E-mail: ur4jobs@theupperroom.org.uk
UR4Driving Project Manager:
 • Telefon: 020 8740 5688, 07967 328564
 • E-mail: ur4driving@theupperroom.org.uk

Autor articol: Anamaria Sandra

Comentarii

7 pareri la “Joburi pentru nou-veniții în Regatul Unit”

 1. Nechita Irina Spune:

  Bună, am citit acest articol și m-a impresionat foarte mult, este foarte frumos din partea voastră și mă bucur că există și persoane cu inimă mare pentru a ajuta și pe alții.

 2. voica Spune:

  Buna,interesant si impresionant articol.Mi-ar face placere sa pot ajuta intr-un fel.

 3. dumitru Spune:

  Va rog sa publica ti adresa.agentiei pe net.

 4. Cornel Spune:

  theupperroom.org.uk

 5. Ivan Grigorita Spune:

  Buna!
  Sunt profund impresionata de ceea ce faceti, este foarte frumos ca s-a gandit cineva si la oameni care nu se pot descurca singuri pentru ca nu stiu limba.
  La revedere si numai bine va doresc!

 6. Cotarcea Spune:

  Vă salut noi cei veniţi noi chiar aveam nevoie de sfaturi utile şi reale este de apreciat ce faceţi.Multă sănătate

 7. Stoica romeo Spune:

  Imi place si sunt impresionat ca mai exista si oameni buni,si daca se poate vam trimis prin emailun curiculum vitae poate imi faceti si mie un loc sa ma duc sa lucru si eu

Spune-ti si tu parerea!