Joburi plătite sub salariul mediu net în România

Articol publicat in sectiunea Curiozităţi pe data 6 februarie 2015

salariu12

Câştigul salarial mediu net pe economie a ajuns la 1.743 de lei în luna noiembrie a anului trecut, potrivit ultimelor date raportate de Institutul Naţional de Statistică, însă, analizând datele pe domenii de activitate, putem constata că sunt sectoare în care salariul este mult mai mic, cu puţin peste pragul de 1.000 de lei. „Adevărul” vă prezintă care sunt cele mai prost plătite joburi din România.

 

Chelnerii şi recepţionerii

Salariul mediu net pentru angajaţii din hoteluri şi restaurante a ajuns în luna noiembrie a anului trecut la 1.033 de lei, depăşind pentru prima dată pragul de 1.000 de lei. În ianuarie 2014, un angajat dintr-un hotel sau dintr-un restaurant câştiga, în medie, 972 de lei. Totuşi, trebuie să avem în vedere faptul că angajaţii care activează în acest domeniu îşi rotunjesc, de regulă, veniturile cu bacşişul încasat de la clienţi.

 

Textiliștii

Câştigul mediu net pentru un angajat din industria fabricării articolelor de îmbrăcăminte a fost de 1.112 lei în luna noiembrie 2014. Însă acesta este mai mare cu peste 70 de lei faţă de nivelul din ianuarie 2014.

 

Angajaţii din industria alimentară

În industria alimentară, salariu mediu net a fost în luna noiembrie a anului trecut de numai 1.161 de lei, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. Acesta a crescut cu aproape 100 de lei în ultimul an. Atenţie, aceasta este doar o medie, ceea ce înseamnă că sunt angajaţi în industria alimentară, în anumite funcţii, care câştigă mult mai mult. Iar asta în funcţie de studii şi calificare. Totuşi, salariul mediu indică faptul că mulţi dintre cei care activează în sector sunt plătiţi cu salariul minim pe economie, care acum se situează la 975 de lei brut, aproximativ 724 de lei net.

 

Tâmplarii

Un angajat din industria fabricării de mobilă a câştigat, în medie, în luna noiembrie a anului trecut doar 1.214 lei, mai mult cu 150 de lei faţă de nivelul din ianuarie 2014. Industria mobilei din România a înregistrat un declin continuu în ultimii 25 de ani, iar acest lucru se resimte şi asupra salariilor pe care le încasează cei care încă activează în domeniu. În plus, având în vedere orientarea populaţiei spre termopane şi uşi metalice, tâmplarul a devenit o specie pe cale de dispariţie.

 

Lucrătorii forestieri

Nici angajaţii care se ocupă de prelucrarea lemnului nu au un salariu mai mare. Câştigul mediu din acest sector a fost în noiembrie de 1.223 de lei.

 

Agricultorii

În agricultură, un sector cu un potenţial uriaş, angajaţii nu se bucură de salarii prea mari. Angajaţii din agricultură au avut în noiembrie un câştig salarial mediu net de 1.270 de lei.

 

Constructorii

Sectorul construcţiilor, în plin boom înainte de criza economică, a înregistrat un declin continuu în ultimii ani, astfel că şi salariul acordat în acest domeniu a scăzut. Un angajat din construcţii încasează, în medie, 1.300 de lei.

 

Angajaţii din cultură

Cultura a pierdut teren în ultimii ani, mulţi români renunţând la cărţi pentru calculatoare şi internet şi la spectacolele de teatru sau operă pentru cinematografe. Astfel, salariile câştigate de cei care activează în branşă au ajuns să fie în coada clasamentului. Câştigul salarial mediu net pentru angajaţii din activităţile de spectacole şi culturale a fost în noiembrie 2014 de 1.307 lei.

 

Agenţii imobiliari

Piaţa imobiliară de-abia a început să dea semne de dezmorţire după prăbuşirea provocată de criza declanşată în 2008, astfel că salariile celor din domeniu au scăzut odată cu valoarea şi numărul tranzacţiilor. Un angajat din sectorul tranzacţiilor imobiliare câştiga în noiembrie 2014, în medie, 1.464 de lei.

 

Învăţătorii şi profesorii

Faptul că angajaţii din învăţământ sunt prost plătiţi se ştie de când lumea. În acest sector, câştigul mediu net a fost în noiembrie 2014 de 1.567 de lei. Aceasta este media pe ramură, cadrele didactice cu o amplă pregătire, care au obţinut grade de-a lungul carierei, au salarii semnificativ mai mari. La polul opus se situează educatorii, învăţătorii şi suplinitorii.

Romania_Salarii medii nete 2014_1

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!