JOBURI PRIN AGENȚII: UN RĂU NECESAR?!

Articol publicat in sectiunea Muncă, Reportajul săptămânii, Resurse joburi pe data 4 mai 2015

Diaspora romaneasca_Joburi prin agentii, Un rau necesar

Pentru unii mumă, pentru alții ciumă! O expresie care se potrivește mănușă mai multor români stabiliți în Regatul Unit care fie au lucrat, fie au încercat să își găsească un loc de muncă prin intermediul agențiilor de recrutare. În timp ce, pentru cei mai mulți dintre conaționali, aceasta a fost unica modalitate prin care au reușit să obțină un job modest și cât de cât sigur și stabil, alții se plâng că agențiile i-au „încurcat” rău de tot și, mai mult, chiar i-au păcălit.

Există și alte voci care mărturisesc că românii au introdus „șpaga” chiar și în rândul angajaților agențiilor care oferă locuri de muncă în domenii precum construcțiile sau curățenia.

Și astfel, în timp ce unii ridică în slăvi agențiile și ne vorbesc despre avantajele pe care le-au avut datorită acestora, alții sunt supărați foc și vin să contrazică. Laudele, lamentările, ce a fost bine, ce a fost rău în căutarea unui loc de muncă prin intermediul agențiilor, le găsiți povestite chiar de către cei care le-au simțit pe propria piele, în acest număr.

 

 

Agențiile de muncă, avantaje și dezavantaje

 

Și în trecut, dar și în prezent, agențiile private de ocupare a forței de muncă din Marea Britanie au fost deseori singurul drum sigur către un job pentru mulți români sosiți în Regat. În cea mai mare măsură, acestea sunt dedicate unor domenii specifice precum: construcții, catering, curățenie și babysitting… un detaliu mai mult decât suficient pentru românii recent ajunși pe meleaguri străine.

Avantajele de care ne vorbesc conaționalii care au lucrat astfel sunt: timpul considerabil mai scurt în care și-au găsit de muncă, faptul că neavând drept de muncă în Marea Britanie, cel puțin până în urmă cu un an de zile, au putut lucra sub statul de self-employed, dar și modalitatea prin care erau recrutați: direct la telefon, fără o întâlnire cu angajatorul și de cele mai multe ori fără un interviu.

Balanța este echilibrată, povestesc românii. Există și dezavantaje, mai spun aceștia, în munca prin agenții. Toate lucrurile pe care le-au sesizat, le-au trăit sau le-au văzut, vi le împărtășesc chiar ei.

 

Un loc de muncă prin sms

De când a pășit pentru prima dată pe pământ străin, Marian R., un român de 54 de ani din Satu-Mare, a lucrat ca tâmplar pe șantierele din Anglia prin intermediul agențiilor de muncă. Și nu este puțină vreme de atunci, ci mai bine de zece ani, timp în care a trăit pe propria piele și avantajele, dar și dezavantajele unui astfel loc de muncă. Iată ce părere are acesta despre agențiile de ocupare a forței de muncă.

„Ca muncitor calificat, carpenter (tâmplar) sau instalator sau electrician, modalitatea de a lucra prin intermediul agențiilor nu este deloc una bună. E chiar frustrant. De ce? Ești plătit mai puțin decât ar trebui. Agenția își reține o sumă destul de importantă din salariul tău. Agenția fiind subcontractoarea unei companii mari poate reține chiar săptămânal sau lunar astfel de taxe. Ca muncitor necalificat, munca prin agenții este cea mai bună modalitate de a lucra în Marea Britanie. Și chiar e bine. Primești și în acest caz mai puțini bani, dar ai un loc de muncă. Primești banii la timp, nu vine nimeni cu scuze sau cu întârzieri.  Avantajele? Îți rețin taxe, îți oferă un loc de muncă fără să treci printr-un interviu. Ai nevoie practic de două referințe, documente… strictul necesar. Și totul se poate face la telefon. Eu am lucrat prin intermediul a o grămadă de agenții și nici nu i-am văzut pe cei care m-au trimis pe șantier niciodată la față. În 99% din cazuri, nici nu le-am văzut fețele. Apoi rămâi în baza lor de date și de câte ori au de muncă și te încadrezi postului, ei te contactează. Nu știu cât de mult contează o recomandare pe șantier. De obicei, dacă ajungi într-un site și vede managerul că nu ești bun, că bâjbâi, că nu ai habar, te trimite acasă. Nu stă nimeni la discuții și nu te ține nimeni degeaba. Sau dacă nu muncești, dacă te ascunzi, dacă nu îți faci treaba… și atunci ești trimis acasă. Totuși, și prin agenție nu ai siguranță, nu ai constanță, nu ai continuitate. Cred că acesta este marele dezavantaj, pentru că aici o săptămână fără muncă înseamnă o săptămână fără bani”, ne povestește acesta în câteva rânduri despre experiența sa de muncă prin intermediul agențiilor.

————————————–

„Eu, personal, nu am plătit niciodată o taxă de înscriere niciunei agenții de muncă. Și cred că m-am înscris la peste 100 în tot acest timp de când mă aflu în Anglia. Dar am auzit colegi care ajungeau pe șantier și povesteau că au dat fie 50 de lire, fie 80, ca să își găsească un loc de muncă. În rest, am primit toate detaliile printr-un simplu sms de fiecare dată când am fost chemat la un nou job. Nu am dat niciodată un interviu, nici măcar nu îi cunosc personal pe cei de la agenții. Nu i-am văzut niciodată în viața mea.”

Marian R., 54 de ani

————————————–

 

„Dacă nu erau agențiile… nu aș fi reușit să îmi găsesc un job”

 Și totuși, pentru unii dintre românii stabiliți în Regatul Unit, agențiile de muncă înseamnă mană cerească. Dacă nu ar fi existat, nici ei nu ar mai fi existat… în Marea Britanie. Cel puțin asta crede Nadia, o româncă de 37 de ani din Iași, care a ajuns în Londra în urmă cu patru ani. De atunci lucrează în curățenie, doar prin intermediul agențiilor.

„Nu spun că este lapte și miere dacă lucrezi prin agenție, pentru că nu e așa. Te trimit unde vor ei, la ce hotel e nevoie de personal, te plătesc puțin, minimum de economie, și munca e grea, dar cel mai important lucru este că doar așa poți avea un loc de muncă stabil. Sau cel puțin în cazul meu. Am încercat și eu anul trecut să mă angajez direct la un hotel. M-am dus cu CV-uri în brațe la toate hotelurile unde îmi doream să lucrez. Pe lângă CV-uri, am și aplicat online pe site-ul lor… nici acum, după un an de zile, nu m-a căutat nimeni. Nici măcar să îmi spună că a primit aplicația mea. Cred că toate recrutează personal prin agenții și poate nu sunt eu înscrisă la cele care lucrează cu acele hoteluri. De aceea pot spune că dacă nu ar fi existat agențiile de muncă, eu nu aș fi reușit să îmi găsesc un job. Nici măcar în cleaning. Mai ales că nu vorbesc limba engleză foarte bine. Una peste alta e mare lucru că putem munci totuși și astfel. La numai o zi după ce am ajuns în Londra, o prietenă m-a dus la agenția la care era ea înscrisă și imediat a doua zi, mi-au oferit un loc de muncă. Nu aveam nici acte, nu știam deloc engleza… nici nu știam pe ce lume sunt și așa am început. Plus că nu am plătit atunci nicio liră taxă de înscriere sau vreun comision. Știu că de fapt eram plătită cu 9 lire pe oră, dar primeam doar 6,50 lire, restul de 2,50 lire erau ai agenției. Nici nu pot spune dacă a contat acest lucru. Am început cu acest salariu și apoi nu am conștientizat. M-am bucurat doar că am un job și așa pot să trăiesc aici și să îmi ajut și familia de acasă”, ne povestește tânăra din Iași.

————————————–

„Anul trecut, în primăvară, am stat acasă două luni de zile, timp în care am încercat să îmi găsesc un loc de muncă mai bun, la un hotel mai mare, să am un salariu mai mare și astfel să nu mai lucrez prin agenții. Nu am reușit! M-am întors cu capul plecat tot la agenția de unde plecasem și imediat am început munca.”

Nadia, 37 de ani

————————————–

 

Singurele lucruri mai puțin bune…

Deși a lucrat timp de trei ani de zile ca zugrav și vopsitor pe șantierele din Londra, dar și din împrejurimile capitalei britanice, Robert, un tânăr de 25 de ani, spune că ar renunța oricând la munca prin intermediul agențiilor de recrutare. Și asta pentru că, se plânge românul, jobul său nu are o continuitate.

„Ce nu îmi place cel mai mult? Faptul că mereu trebuie să schimb locul de muncă. Abia mă obișnuiesc într-un site că se termină munca pe care eu o fac și trebuie să mă mut în altul. Și așa sunt mereu pe drumuri, cu sculele după mine. O săptămână-două merg în estul Londrei, apoi alte două în nord. Mereu trebuie să schimb traseul și asta nu îmi place deloc. Plus că, de cele mai multe ori, nu am continuitate. Lucrez o săptămână pe un șantier, se poate ca următoarea săptămână să lucrez numai două zile pe un alt șantier. E destul de stresant, pentru că nu știi niciodată unde ajungi sau unde nimerești, ce șefi ai sau cu ce colegi lucrezi. Orice om simte la un moment dat nevoia de stabilitate. Iar eu asta urmăresc acum: să mă angajez direct la o companie”, ne mărturisește Robert.

————————————–

„Cred că cel mai rău lucru pentru mulți dintre românii care muncesc în construcții prin intermediul agențiilor este că în perioada de iarnă nu prea se găsesc joburi disponibile. Sau sunt mai greu de găsit. Doar cei care sunt vechi, care au experiență sau care au cunoștințe reușesc să muncească în acea perioadă. Acesta este marele dezavantaj. Plus faptul că nu ai o continuitate. Mai rar prinzi un job de la început, care durează luni întregi. Eu… nu am avut norocul acesta. Mereu am fost țiganul cu cortul…”

Robert, 25 de ani

————————————–

 

O taxă și neapărat un loc de muncă

Laura este o tânără din București care a ajuns să se înscrie la o agenție din centrul Londrei încă din prima zi în care a ajuns aici. Experiența sa nu este una nici plăcută, dar nici neplăcută, spune românca în vârstă de 28 de ani.

„Nici nu laud, dar nici nu critic modalitatea prin care am reușit să îmi găsesc un loc de muncă. Am mers cu o prietenă în centrul Londrei, mai precis undeva aproape de stația Victoria, chiar în prima zi în care am ajuns aici, și m-am înscris la acea agenție. Îmi amintesc că am plătit atunci un comision în valoare de 70 de lire. În acești bani, ei s-au angajat că îmi vor găsi cât de curând un job la una dintre cafenelele cu care colaborau. Totodată mi-au explicat că în cazul în care nu îmi place, nu mă acomodez sau nu mă place managerul coffee shop-ului unde mă vor trimite ei, să nu îmi fac nicio problemă. Mă pot întoarce în orice clipă la agenție, iar ei îmi vor găsi un alt loc de muncă, la o altă cafenea. Și pot repeta acest proces până în momentul în care îmi găsesc ceva unde să fie ok. Ei bine, m-am înscris într-o zi de joi, iar în următoarea săptămână, luni, m-au sunat să mă trimită la un coffee-shop. Cu harta în mână, am pornit pe străzile din Londra. Nu îmi explic cum am reușit să ajung la destinație. Eram de câteva zile aici, nu cunoșteam liniile de metrou, habar nu aveam cum să circul cu autobuzul și nici măcar nu aveam un telefon performant care să mă ajute, însă, de fiecare dată, am ajuns în timp util la destinațiile pe care le primeam. Am schimbat în total vreo trei cafenele, motivul era mereu același: nu puteam ține ritmul, erau multe comenzi, trebuia să fac cafele, sandwich-uri și tot felul de preparate la foc continuu, să debarasez mesele, să spăl vase… însă de fiecare dată cei de la agenție m-au înțeles și mi-au oferit mereu un alt loc de muncă. Oarecum, banii aceia pe care i-am plătit la început, când m-am înscris, i-am recuperat pe parcurs, deoarece în fiecare loc am lucrat câte o săptămână-două. A fost oarecum bine, pentru început. Cred că agențiile de muncă din Londra sunt extrem de bune pentru toți românii care se află la început de drum. E startul de care avem cu toții nevoie. Toți știm cât mult contează să ai un loc de muncă aici, mai bine plătit, mai rău plătit, însă ceea ce este cel mai important este să îl ai. Iar mulți dintre cei care au ajuns aici înainte de 2014, când era mult mai greu să obții actele necesare, știu că multe dintre agenții treceau oarecum cu vederea acest lucru și ne ofereau un job. Ceea ce e mare lucru…”, ne povestește tânăra din București.

————————————–

„Agențiile de muncă pot fi și biletul de intrare într-o companie mare din Londra. Fratele meu a lucrat șase luni de zile pentru una dintre cele mai mari companii de construcții. Începuse atunci, în 2012, un job unde erau 14.000 de oameni, din care 4.000 erau români, pe un șantier imens. A început ca muncitor necalificat și ușor-ușor, a ajuns om bun la toate, un fel de handyman. Șefii lui au văzut că e băiat muncitor, că se ține de treabă, că este un om serios și l-au luat după șase luni de zile direct la companie. Altă viață a fost pentru el: salariu mai mare, orele suplimentare plătite în plus, contract de muncă…”

Victor, 27 de ani

————————————–

 

Pagina 1 din 2:Pagina următoare

Autori articol: Marcel Istrate, Oana Padureanu

Comentarii

2 pareri la “JOBURI PRIN AGENȚII: UN RĂU NECESAR?!”

  1. ION POPA Spune:

    CAUTAREA UNUI LOC DE MUNCA (UN COSMAR PENTRU ROMANI DIN ORASUL PORTADOWN (UK).SA VA SPUN PAREREA ME-A DESPRE AGENTIILE DE RECRUTARE. AR TREBUI DESFINTATE DEFINITIV…ANGAJATORUL AR TREBUI SA FIE DIRECT FIRMA CARE ARE DISPONIBILE LOCURI DE MUNCA..AICI IN ORASUL PORTADOWN SANT UN NUMAR FOARTE MARE DE ROMANI CARE NU AU LOCURI DE MUNCA,OAMENI CARE TRAIESC CU SPERANTA LA ZIUA DE MAINE.NOI ROMANI DIN ORASUL PORTADOWN NU AVEM UN BIROU DE CONSULTANTA ,PENTRU A TE AJUTA LA INTOMIREA UNUI ACT ,SAU A TE AJUTA LA OBTINEREA UNUI LOC DE MUNCA.AR FI NEVOIE DE UN BIROU PENTRU CE-I CE AU NEVOIE DE CONSULTANTA,SA-U DE AJUTOR IN VREO PROBLEMA OARECARE..SE GASESTE UN BIROU NUMIT MIGRANT SUPPORT SERVICE DAR AICI TREBUIE PRGRAMARE DEOARECE ,PERSOANA LA CARE MERGI PENTRU A TE AJUTA IN VREO PROBLEMA,DESERVESTE ZILNIC ZECI DE PERSOANE CARE AU NEVOIE DE SPRIJIN..ADEVARUL IE CA BUNAVOINTA ARE PENTRU A TE AJUTA ,SI CHIAR AJUTA MULTI ROMANI CARE-I CER AJUTORUL.NUMARUL ROMANILOR CARE VIN AICI PENTRU OBTINEREA UNUI LOC DE MUNCA ,S-AU PENTRU A SE STABILI CRESTE DE LA O ZI LA ALTA,ASA CA AR FI NEVOIE URGENT DE O AGENTIE DE CONSULTANTA SI SPRIJIN..ROG PERSOANELE CARE AU CITIT ACEASTA DISTRIBUTIE DE A TRANSMITE M-AI DEPARTE ,S-AU CHIAR A PROPUNE PERSOANELOR CONPETENTE ,PENTRU A REZOLVA ACEASTA PROBLEMA INTRO MASURA OARECARE.CU MULTUMIRI.ION POPA .PORTADOWN. NORTHEN IRELAND (UK)TEL.MOB.07425838453

  2. stoica viorel Spune:

    Buna sint in londra si caut un loc de munca in orice domeniu de munca am insurans nanbar si card bancar sunatima la nr. 07918727467 va rog daca ma puteti ajuta multumesc anticipat

Spune-ti si tu parerea!