Joburile în Spania: puține și prost plătite

Articol publicat in sectiunea Diaspora în lume, Muncă pe data 31 martie 2016

Spania_joburi_Busco Trabajo

Străinătatea nu mai e ce era odată! Asta spun cei mai mulți români care, în urmă cu câțiva ani, s-au hotărât să plece la muncă peste hotare. Drept exemplu o să luăm Spania. Dacă în trecut românii care lucrau în această țară reușeau să câștige mii de euro, pe care îi trimiteau acasă sau îi investeau acolo, acum abia dacă își mai acoperă cheltuielile zilnice. Joburile se găsesc tot mai greu, iar patronii spanioli au devenit din ce în ce mai zgârciți.

În această situație, conaționalii noștri au avut de ales: să strângă cureaua, dar să rămână în Spania, să se întoarcă în România sau să plece la muncă în alte țări. Sunt însă și cazuri fericite! Reporterii Diaspora Românească au stat de vorbă cu câțiva români aflați la muncă în Spania. Și au aflat poveștile lor.

În urmă cu doar câțiva ani, Spania reprezenta pentru români țara în care se muncea pe salarii serioase. Acesta a fost și motivul pentru care anual, mii, chiar sute de mii de români, au renunțat la tot ce îi lega de țara natală și au plecat în Spania. Este și cazul Loredanei și al lui Augustin.

Loredana P.: „În urmă cu nouă ani ne-am decis să plecăm în Spania, cunoșteam câteva persoane care lucrau acolo și aveau numai cuvinte de laudă despre cum se descurcă și despre cât de bine sunt plătite. Nu ne-a fost ușor să lăsăm în urmă familia, rudele și prietenii, dar voiam să ne facem un rost în viață, iar acea țară părea soluția perfectă. Evident că începutul în Madrid a fost de zeci de ori mai greu decât ne-am așteptat noi, bazându-ne pe vorbele altor români. Cea mai mare problemă a fost limba spaniolă. Prima dată mi-am găsit eu de lucru și luni bune am fost nevoiți să ne descurcăm dintr-un singur salariu. Am muncit mult în primii ani. Îmi amintesc că, la un moment dat, făceam curățenie în 11 case. Practic, programul meu începea pe la 7-8 dimineața și se termina la 9-10 seara. Evident, între unele case era distanță mare și trebuia să iau trenul. De luni până vineri eram într-o alergătură continuă, dar se merita pentru că la sfârșitul lunii veneam acasă cu aproximativ 1.700 de euro.”

Anii au trecut, iar vremurile bune par că au apus pentru cei mai mulți români stabiliți în Spania. Ei recunosc faptul că tot ce au reușit să realizeze se datorează primilor ani de muncă. 

Loredana P.: „Pentru noi, primii ani au reprezentat perioada în care am reușit să strângem cei mai mulți bani. Deși am fost nevoiți să ne cumpărăm de la linguri până la haine, tot rămâneau destui bani de pus «la ciorap». Tot la început ne-am cumpărat și mașina. Aveam nevoie de ea pentru a ne deplasa mai ușor la locul de muncă. Vă spun sincer, în România nu mi-aș fi permis să mi-o cumpăr sau dacă o făceam, apelam la credite și mi-ar fi fost extrem de greu să le achit. Acum salariu meu este de aproximativ 500 de euro. Este adevărat că și volumul de muncă s-a redus semnificativ. Deși în prezent este foarte greu să îmi găsesc proprietari de case în care să lucrez, sincer, nici nu caut. De aproximativ trei ani mi s-au schimbat și prioritățile: în viața noastră a apărut un copil și prefer să muncesc atât cât să îi ofer un trai decent, așa cum în România i l-aș fi oferit cu greu.”

 

Spaniolii au strâns cureaua

În ultimii ani, în Spania o duc mai greu chiar și spaniolii. Din acest motiv, ei s-au văzut nevoiți să reducă din cheltuieli. Primele tăiate de pe listă au fost, se pare, serviciile prestate de românce în casele lor.

—————————————

„În ultimii ani s-a redus simțitor numărul celor care își permit să plătească o femeie care să se ocupe de casă. Mai mult decât atât, spaniolii au devenit din ce în ce mai zgârciți. De exemplu, eu lucrez pe 9-10 euro pe oră, asta și pentru că am ceva vechime și nu am acceptat să fiu plătită mai puțin, dar sunt și românce care sunt nevoite să muncească pe 7 euro. Proprietarii de case ar vrea să beneficieze de serviciile noastre, dar să scoată cât mai puțini bani din buzunar. Îmi amintesc că mi-a spus cândva o femeie, în casa căreia lucram, că la început româncele se mulțumeau dacă li se ofereau un acoperiș deasupra capului și hrana de zi cu zi, iar acum cer sume mari de bani. Este adevărat că le-o fi greu și lor, dar nici noi nu putem să muncim pe nimic.”

Loredana P.

—————————————

 

Salariul întârzie ca… în România

La fel ca în Regatul Unit al Marii Britanii sau ca în orice altă țară, cel mai bine o duc românii care au reușit să obțină un job full-time. Programul este bine stabilit, iar ziua de salariu este „bătută în cui”. Unii români stabiliți în Spania susțin că asta a rămas doar o teorie ce este pusă tot mai rar în practică.

Augustin P., în vârstă de 40 de ani, lucrează din 2012 în Madrid, în cadrul unei firme de pază și protecție. Faptul că a obținut un contract de muncă i-a adus o serie de beneficii, de departe cel mai important fiind acela că a reușit să își cumpere o locuință cu ajutorul unui credit bancar. În ultimul timp însă, lucrurile nu mai merg la fel de bine ca la început. 

Augustin P.: „Când am venit pentru prima dată în Spania, în urmă cu nouă ani, am acceptat orice muncă mi se oferea. Am început să lucrez ca zugrav, o meserie cu care nu avusesem nicio tangență în România, însă în urmă cu patru ani mi s-a ivit cea mai mare șansă: am auzit de niște cursuri care se organizau pentru cei ce doreau să lucreze în cadrul firmelor de pază și protecție. Pentru că deja mă descurcam foarte bine cu spaniola, m-am înscris și eu și la scurt timp după ce le-am absolvit, mi-am și găsit de muncă. De atunci lucrez în cadrul unui mare centru comercial din Madrid. A fost o mare oportunitate pentru mine, câștigam bine, făceam ore suplimentare. În ultima perioadă însă, firmei îi merge tot mai prost. Patronul a pierdut din contracte și a început să strângă cureaua. Au început disponibilizările, iar noi, cei care încă am rămas, ne primim salariile cu întârziere. Dacă te plângi șefilor, primești răspunsuri de genul: cui nu-i convine, poate să plece! Situația asta îmi amintește de România.”

—————————————

„Ce am realizat în Spania, în câțiva ani, nu făceam în România toată viața! După doar patru ani de muncă, ne-am permis să dăm un avans de 20.000 de euro și să ne cumpărăm un apartament cu trei camere în capitala acestei țări. Este adevărat că o să plătim rate mulți ani de acum înainte, dar e important că avem o locuință a noastră.”

Augustin P.

—————————————

 

„E greu, dar rămân aici. În Madrid e casa mea”

Se spune că cu cât stai mai mult într-o țară străină, cu atât îți va fi mai greu să pleci și să te rupi de traiul și de obiceiurile cu care te-ai obișnuit. De aceeași părere sunt și Loredana, și Augustin. După ce au părăsit România și s-au stabilit în Spania, acum, susțin aceștia, le-ar fi foarte greu să o ia de la capăt. În plus, în Madrid și-au făcut un rost în viață, mărturisesc ei.

Augustin P.: „Este clar că Spania nu mai e ce a fost. Acum salariile abia acoperă cheltuielile de zi cu zi și ratele la bancă, dar nu mă gândesc să părăsesc această țară. Acum nu mai stau cu chirie, nu mai împart locuința cu nimeni, am reușit să cumpăr un apartament în Madrid, ce-i drept în rate, am o mașină, lucrez și eu, și soția mea, copilul nostru este înscris la un cămin unde beneficiază de toate condițiile, pe scurt viața noastră este pe un făgaș bun și nu aș renunța la el pentru nimic altceva. Nu spun că e ușor să trăiești printre străini, dar, cel puțin în cazul meu, decizia de a pleca în Spania s-a dovedit a fi una bună, aici am reușit să obțin lucruri la care în România doar visam!”

—————————————

Câteva date

 

Potrivit celor mai recente date publicate de Observatorul Permanent al Imigrației (organism din cadrul Ministerului Muncii și Securității Sociale), aproximativ 1.000.000 de români sunt deținători ai certificatului spaniol de rezidență. De subliniat ar fi că românii pot avea dreptul la rezidență și în cazul în care nu muncesc, însă în această situație documentul se obține mai greu.

 

Cazare

Pentru a închiria o cameră într-un apartament din centrul Madridului trebuie să plătești între 150-200 de euro.

O cameră asemănătoare, dar într-o zonă periferică a capitalei se oferă spre închiriere cu aproximativ 100 de euro.

 

Salarii

În construcții se câștigă între 1.200 și 1.400 de euro/lună.

Serviciile de curățenie sunt plătite cu 8-13 euro/oră.

Un șofer primește aproximativ 1.100-1.200 euro/lună.

—————————————

 

UK, destinația numărul 2

Obișnuiți să muncească departe de casă, dar pe bani mulți, unii români care se stabiliseră în Spania au decis să vină în Regatul Unit al Marii Britanii. În această situație se află Roxana. Soțul ei a venit la muncă în UK, iar ea a rămas în Spania, acolo unde cei doi copii ai familiei merg la școală.

Roxana D.: „Eu sunt vânzătoare într-un centru comercial și, de bine – de rău am un salariu 1.100 de euro. În trecut, soțul meu, care lucra în construcții, aducea mai mulți bani în casă. Datorită lui am dus-o foarte bine în Spania, iar în România ne-am cumpărat un teren și am început construirea unei case, care acum este aproape gata. În ultimul timp, el își găsea tot mai greu de lucru și astfel ne-am hotărât să facem un nou sacrificiu: el a plecat la muncă în Anglia, iar eu și copiii am rămas în Spania. Este doar o chestiune de timp. Va sta acolo câteva luni, când nu va mai fi de muncă se va întoarce în Spania. O să suportăm această situație până când ne terminăm casa, după care ne întoarcem cu toții în România. Este destul de greu să îl știm departe, dar ne-am gândit în primul rând la copii, le-ar fi fost foarte greu să se adapteze la o altă școală din UK. ”

 

De la volanul pe stânga, la volanul pe dreapta

Vestea că în UK șoferii de TIR câștigă mii de lire pe lună a ajuns în toate colțurile lumii. Tentați de aceste venituri sunt și românii stabiliți în Spania. Ionel C. mai are doar câteva zile și se va urca la volanul unui TIR, de data aceasta pe partea dreaptă.

—————————————

„Lucrez pe TIR de aproape 15 ani și, bazându-mă pe această experiență, sper să mă descurc și pe drumurile din Anglia. Aici nu se mai fac bani, stau departe de casă și câștig bani doar cât să am ce mânca și să îmi pot plăti chiria. În ultimul timp am tot căutat pe internet anunțuri prin care se caută șoferi de TIR în UK. O să le analizez bine și o să plec acolo. Am foarte mulți prieteni care în anii trecuți au lucrat în Spania sau Italia, iar acum sunt în Anglia.”

Ionel C., șofer pe TIR

—————————————

Cu o ofertă de locuri de muncă mult prea săracă și cu patroni care nu le plătesc la timp salariile sau invocă diverse motive pentru nu-i recompensa așa cum ar fi meritat, foarte mulți români s-au întors în țara lor. Au lăsat în urmă traiul din Spania și au încercat să se descurce în România. Sunt, însă, și foarte mulți conaționali care au luat-o de la zero în alte țări străine, cum ar fi Germania, Marea Britanie sau statele nordice: Suedia, Norvegia și Danemarca, acolo unde încă se găsesc joburi foarte bine plătite.

 

Spania, țara în care mulți români au făcut carieră

Există și români care au reușit să se realizeze profesional în Spania și care nu ar renunța așa ușor la jobul obținut acolo. Un exemplu în acest sens este Laura T. Ea lucrează într-un domeniu în care orice român plecat peste hotare și-ar dori să ajungă. Laura a dezvăluit pentru Diaspora Românească povestea ei, o poveste de succes.

Laura T.: „Locuiesc în Spania din martie 2002 și încă de la început m-am orientat spre sectorul aeronautic. Timp de doi ani am fost profesoară de engleză într-o academie care pregătea viitori piloți și stewardese, însă nici atunci nu am renunțat să lucrez în aeroport. Prima dată am urmat un curs de agent de voiaj, în ideea de a intra să lucrez într-o agenție de profil și, într-o zi, profesoara a venit cu o ofertă de muncă. Era pentru însoțitoare de bord într-o companie spaniolă și după ce am făcut și acel curs a trebuit să aștept ceva timp, pentru că încă nu îmi aprobaseră permisul de muncă. Imediat ce l-am avut, am început să lucrez. De-a lungul anilor am avut și noroc, pentru că exceptând primul curs, cel de agent de voiaj, toate training-urile au fost gratis.”

Românca susține că în Spania este destul de greu să găsești oferte de muncă avantajoase.

—————————————

„În Spania, nu neapărat că nu se câștigă bine, mai bine zis nu sunt oferte avantajoase pentru posturi atractive. În acest domeniu, dacă lucrezi pentru o agenție de handling (bagaje) probabil că la 40 de ore se poate ajunge la 1.000-1.200 euro. Problema e că majoritatea preferă să contracteze două persoane part-time decât una full-time datorită faptului că se lucrează în funcție de programarea zborurilor și nu întotdeauna zborurile sunt consecutive, în așa fel încât un program de 8 ore pentru un angajat este nejustificat. Există și cazuri fericite, cum este al meu, în care se lucrează direct pentru o companie aeriană, sau două în cazul meu, și atunci oferta salarială e mult mai avantajoasă, incluzând pe lângă un salariu atrăgător și bilete cu reducere pentru diferitele destinații ale companiei.”

Laura T.

—————————————

Autor articol: Loredana Petrescu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!