Joe Biden, la București: „România contează ca partener militar și aliat”

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 26 mai 2014

Joe Biden

Vicepreședintele Statelor Unite s-a aflat marți și miercuri la București, într-o vizită oficială în care a abordat teme precum situația din Ucraina, securitatea energetică, dar și combaterea corupției din țara noastră. Vizita lui Biden este considerată cel mai important eveniment de acest fel din ultimii cinci ani, după ce, în octombrie 2009, tot acesta a venit în România.

Joe Biden a aterizat marți la București alături de soția sa, Jill Biden. Prima întâlnire a fost cu soldați români și americani, dar și cu familiile soldaților care luptă în Afganistan, după care, miercuri, a avut discuții cu președintele Traian Băsescu și premierul Victor Ponta.

Vizita vicepreședintelui american vine după cea a adjunctului secretarului de stat pentru Europa şi Eurasia, Victoria Nuland, apoi a adjunctul asistent al secretarului de stat, Hoyt Yee, și va fi urmată de cea a secretarului apărării, Chuck Hagel. O prezență importantă și numeroasă pentru relaţiile SUA-România.

Joe Biden a afirmat că această vizită exprimă în mod incontestabil faptul că România este importantă pentru America.

„România contează ca partener militar în Irak, în Afganistan. Contează ca aliat situat la mai puţin de 450 de km de agresiunea rusească din Crimeea. România contează ca democraţie de succes pe calea către o Europă unită, liberă şi paşnică. Aceste vizite sunt dovezi ale seriozităţii noastre ca aliaţi şi prieteni.

Acest lucru nu este deloc surprinzător. În urmă cu 10 ani, în calitate de membru al Senatului SUA, am fost un puternic susţinător al integrării României în NATO. Alegerile pe care le-a făcut România de atunci până acum au demonstrat că am avut dreptate. Atunci când am avut nevoie cel mai mult, România s-a dovedit a fi unul dintre cei mai fermi aliaţi ai noştri. Vizita mea la Bucureşti este o oportunitate de a mulţumi din nou conducerii României, armatei române şi publicului român pentru tot ce a făcut această ţară pentru a susţine alianţa noastră şi pentru contribuţia la securitatea comună. Este, de asemenea, o oportunitate de a reconfirma angajamentul de neclintit al SUA faţă de apărarea colectivă a aliaţilor săi europeni. Este şi o oportunitate de a consolida relaţia noastră, explorând noi modalităţi de a spori schimburile comerciale dintre economiile noastre şi de a ne reconfirma angajamentul de a consolida instituţiile democratice din întreaga regiune”, a spus Biden.

Nu este prima vizită a lui Joe Biden în România. El a mai vizitat țara noastră în septembrie 1999, în calitate de lider democrat al Comitetului pentru Relații Externe al Senatului Statelor Unite. Biden a mai venit în România în octombrie 2009, afirmând atunci că avem „o țară extrem de frumoasă”, care a progresat mult. 

„Mulțumim României”

Vicepreședintele american a declarat că vizita sa la Bucureşti reprezintă o ocazie de a mulţumi conducerii României, armatei române şi publicului român pentru tot ce a făcut această ţară pentru a susţine NATO, dar şi pentru a reconfirma angajamentul de neclintit al SUA faţă de apărarea colectivă a aliaţilor săi europeni.

„Întâi de toate, permiteţi-mi ca în numele preşedintelui SUA şi al poporului american să-mi exprim recunoştinţa faţă de România pentru că ne-a permis să folosim baza aeriană Mihail Kogălniceanu (MK) drept centru logistic de tranzit pentru personalul şi echipamentul transportat din şi spre Afganistan, precum şi pentru că a salutat amplasarea elementelor sistemului de apărare antirachetă al SUA ca parte a Abordării Europene Adaptive în Etape ca parte a apărării antirachetă a NATO”, a spus Biden.

Oficialul american a subliniat că românii se află într-o zonă „mai dificilă”, ca urmare a intervenţiei militare ilegale a Rusiei şi a ocupării Crimeii de către aceasta. „Preocuparea României cu privire la apărarea şi securitatea sa este de înţeles. Intervenţia militară ilegală a Rusiei din Ucraina şi continuarea încălcării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei de către aceasta evidenţiază cât de important este să ne asigurăm că aliaţii au încredere în angajamentele exprimate în Articolul 5 al Tratatului NATO. În parte, scopul vizitei mele este să subliniez angajamentul de neclintit al SUA faţă de garanţiile de apărare colectivă a ţărilor din Europa. În ultimele săptămâni, SUA şi alţi aliaţi NATO au luat o serie de măsuri pentru a consolida prezenţa noastră militară în România şi în Europa Centrală şi de Est. În prezent, infanteriştii marini americani care fac parte din Forţa Rotaţională a Mării Negre (Black Sea Rotational Force), o forţă care include 250 de infanterişti marini şi marinari de la Baza Aeriană MK desfăşoară în România exerciţii cu soldaţi români pentru creşterea interoperabilităţii şi asigurarea nivelului de pregătire”, a mai spus vicepreședintele american.

„SUA au dislocat resurse aeriene, terestre şi marine suplimentare. De exemplu, Statele Unite au suplimentat numărul de avioane F-16 din detaşamentul de antrenament aerian din Polonia, iar numărul de avioane F-15 cu care contribuim la misiunea NATO de patrulare a ţărilor baltice a crescut de peste două ori. SUA şi-au amplificat prezenţa maritimă prin rotaţia în Marea Neagră a trei nave, USS Truxtun, USS Donald Cook şi USS Taylor, care au vizitat porturile şi au desfăşurat exerciţii de pregătire cu Marina Română şi alte forţe regionale. Marina SUA este şi ea prezentă în mod curent în Marea Neagră şi ne aşteptăm ca această prezenţă să continue. La sol, am dislocat patru companii de paraşutişti din cadrul echipei de asalt a Brigăzii 173 Infanterie a Comandamentului Forţelor Terestre ale SUA din Europa de la Vicenza, Italia, în Polonia şi ţările baltice pentru a participa la antrenamente şi exerciţii comune. Vom continua să discutăm cu aliaţii noştri despre modalităţile de a extinde aceste activităţi în Europa Centrală şi de Est, inclusiv la viitorul Summit NATO din Ţara Galilor, din luna septembrie.”

Biden consideră că o continuare a strânsei coordonări cu guvernarea din România va fi vitală pentru prezentarea unei poziţii ferme şi unite în impunerea de noi sancţiuni pentru Rusia, dacă aceasta va perturba alegerile din 25 mai. Sprijinul României va avea un rol cheie şi în ajutarea conducerii ucrainene pentru refacerea stabilităţii ţării, precum şi în susţinerea aspiraţiilor Moldovei de a deveni membru al UE. 

Dependentă de Rusia

Multe ţări europene, inclusiv România, sunt dependente de petrolul şi gazele ruseşti. Întrebat dacă SUA ar putea ajuta ţările europene, inclusiv România, să reducă această dependenţă, vicepreședintele american s-a referit și la securitatea şi stabilitatea regiunii, declarând că acestea depind de existenţa mai multor furnizori şi a mai multor moduri de transport al energiei, întrucât Rusia nu ar mai putea să-şi folosească resursele ca armă împotriva vecinilor. În acest sens, Biden a mai precizat că SUA colaborează cu ţări din Europa, precum România, pentru a le spori producţia internă de energie prin exploatarea resurselor convenţionale şi neconvenţionale de gaze.

„Rusia nu ar trebui să poată să-şi folosească resursele ca armă împotriva vecinilor săi. Securitatea şi stabilitatea acestei regiuni depind de existenţa mai multor furnizori şi a mai multor moduri de transport al energiei. O aprovizionare mai stabilă şi mai sigură a Europei cu energie va echivala cu o lume şi o economie mondială mai stabile şi mai sigure.

Sunt de acord cu multe voci din Europa care au spus că este timpul să transformăm securitatea energetică în următorul capitol al proiectului european de integrare şi extindere a pieţei care a început cu Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului. Făcut aşa cum trebuie, acest lucru ar schimba situaţia în Europa. Iar Statele Unite sunt pregătite să continue să ajute”, a mai spus Joe Biden.

„În final, voi spune că SUA se angajează să aducă un volum mai mare de gaze pe piaţa globală într-un mod care să corespundă intereselor publice ale SUA, pentru că ştim că sporirea surselor mondiale îi ajută pe aliaţii noştri europeni şi pe alţi parteneri strategici. Până în prezent, Departamentul pentru Energie al SUA a acordat permise condiţionate pentru 96 milioane de metri cubi de gaze pe an, care pot fi exportate atât către ţări cu care avem Acorduri de Liber Schimb, cât şi către cele cu care nu avem, de exemplu în Europa. Vorbim despre volume semnificative. Pentru a pune datele în context, acest volum este mai mare decât volumul total de gaze naturale lichefiate (GNL) pe care Europa le importă în prezent şi egal cu peste jumătate din volumul de gaze pe care ţările europene le importă în prezent din Rusia. Ştiu că lucrând împreună vom continua importantele eforturi de a asigura un viitor mai sigur şi mai prosper pentru România şi această regiune.” 

Biden: „Mai sunt lucruri de făcut”

România a făcut progrese reale în consolidarea statului de drept și în tragerea la răspundere a demnitarilor, dar mai sunt lucruri de făcut, a declarat vicepreședintele SUA, Joe Biden, subliniind că Washingtonul va ajuta Bucureștiul să rămână „pe drumul cel bun”.

„Susținerea României în angajamentul său față de valorile democratice este esența parteneriatului nostru și unul dintre fundamentele alianței noastre. Țările care nu au un stat de drept puternic, un sistem judiciar independent și instituții democratice puternice sunt vulnerabile la tipul de acțiuni pe care le desfășoară Rusia în Ucraina”, a precizat vicepreședintele SUA, într-un interviu pentru Mediafax. Biden a mărturisit că, de la ultima sa vizita în România, în urmă cu cinci ani, „s-au înregistrat progrese reale în România în ce privește consolidarea statului de drept și tragerea la răspundere a demnitarilor pentru încrederea acordată lor de public”.

Pe de altă parte, el a subliniat că mai sunt lucruri de făcut, iar SUA vor ajuta România în acest sens. „Știm că nu este întotdeauna ușor, iar Statele Unite susțin eforturile României de a rămâne pe drumul cel bun. Stabilitatea, transparența și statul de drept sunt esențiale pentru investiții și vrem ca relațiile noastre economice să continue să se dezvolte și să crească. Suntem direct interesați să vedem România prosperând”, a spus Biden, adăugând că „democrațiile puternice, bazate pe statul de drept, sunt prieteni și aliați mai capabili”.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!