Johnson şi Farage au câştigat şi au fugit

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 8 iulie 2016

uk-boris-nigel-juncker

Cei mai vocali susţinători ai Brexitului pe durata campaniei, conservatorul Boris Johnson şi controversatul Nigel Farage, pare că „au rupt-o la fugă” după ce au văzut ce au făcut. Le-a ieşit Brexitul, iar acum că îl au, s-au gândit că nu ştiu ce să facă cu el şi s-au gândit să-i lase pe alţii să scoată castanele din foc. În astfel de condiţii, Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, îi acuză pe cei doi de laşitate şi lipsă de patriotism. Rămasă aproape fără competiţie, Theresa May, actualul ministru de Interne britanic şi susţinătoare a proiectului european, are toate şansele să devină prim-ministrul Marii Britanii şi să acţioneze eventualul Brexit la toamnă.

Boris Johnson şi ceilalţi suporteri ai Brexit-ului nu au luat în calcul o victorie: acum, că o au, nu prea ştiu ce să facă cu ea. Nu există un plan. Cei de la Londra au cerut deocamdată o perioadă de gândire.

 

Boris Johnson evită să stea faţă-n faţă cu Brexitul

Iată declaraţia lui Boris Johnson prin care a anunţat că nu va candida la funcţia de preşedinte al Partidului Conservator şi, implicit, la cea de şef al Guvernului britanic:

—————————————

„După ce m-am consultat cu colegii, ţinând cont de circumstanţele din Parlament, am conchis că această persoană (n.r. viitorul preşedinte al Partidului Conservator) nu pot fi eu.”

—————————————

Nu este tocmai clar de ce Boris Johnson a făcut o astfel de mutare, mai ales că el avea cele mai mari şanse la postul de prim-ministru britanic. Probabil s-a gândit că popularitatea pe care o are s-ar pierde în scurt timp de la preluarea şefiei guvernului britanic, imediat ce ar începe să taie în carne vie pentru îndeplinirea Brexitului. Dar poate că tocmai acum era momentul lui.

 

Liderul UKIP are nevoie de „pace interioară”

Nigel Farage, al doilea lider pro-Brexit, şi-a dezamăgit şi el fanii renunţând la poziţia de lider în formaţiunea UKIP, pe care a condus-o timp de 10 ani. El a declarat, într-o conferinţă de presă:

—————————————

„Nu am fost niciodată şi n-am vrut niciodată să fiu un politician de profesie. Scopul meu în politică a fost să scot Marea Britanie din Uniunea Europeană. Prin urmare, mi se pare corect să renunţ acum să mai fiu liderul UKIP.”

—————————————

Farage a subliniat că va continua să susţină partidul şi să ajute mişcările de independenţă din restul Uniunii Europene, dar că de acum se va concentra mai mult pe viaţa sa personală după numeroşii ani în care a făcut campanie pentru ieşirea Marii Britanii din UE.

„În timpul campaniei pentru referendum, am spus că îmi vreau ţara înapoi. Astăzi spun că îmi vreau viaţa înapoi, care va începe chiar acum”, a adăugat el.

Dacă cei doi au luptat cu atâta înflăcărare pentru Brexit, de ce s-au oprit chiar acum, când situaţia cu privire la ieşirea din UE este atât de incertă? Se pare că promotorii Brexitului s-au pierdut pe drum, imediat după referendum…

 

Juncker îi taxează fără milă pe Farage şi Johnson

Preşedintele Comisiei Europene Jean Claude-Juncker a lansat marţi un atac dur la adresa liderilor campaniei pro-Brexit, Nigel Farage şi Boris Johnson, denunţând laşitatea şi lipsa de patriotism a celor doi, care au ales să se retragă după ce britanicii au votat în favoarea ieşirii din blocul comunitar, scrie „The Guardian”.

—————————————

„Eroii radioşi de ieri ai Brexitului sunt eroii tragici de astăzi. Cei care au contribuit la această situaţie din Marea Britanie îşi dau acum demisia – Johnson, Farage şi alţii. Ei sunt  strict vorbind retronaţionalişti şi nu patrioţi. Patrioţii nu îşi dau demisia atunci când situaţia devine dificilă, atunci patrioţii rămân.”

Jean-Claude Juncker

—————————————

Potrivit preşedintelui CE, liderii britancii ar fi trebuit să se ocupe de realizarea unui plan pentru negocierea divorţului de UE şi să-şi asume consecinţele pe care le va avea acest proces.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!