Judecaţi în Canada pentru că şi-au lăsat copilul să moară

Articol publicat in sectiunea Diaspora în lume pe data 12 iunie 2016

Canada_Emil si Rodica Radita

Rodica şi Emil Rădiţă sunt un cuplu de români judecați în orașul canadian Calgary pentru crimă cu premeditare, după ce au refuzat ca fiul lor Alexandru să primească tratament medical într-un spital. Cei doi au pledat „nevinovat” la acuzații.

Minorul avea diabet de tip 1, iar părinţii săi, Emil şi Rodica Radiță au refuzat să îl trateze şi să îl îngrijească corespunzător. Din cauza comportamentului iresponsabil, chiar inuman, minorul a fost internat la spital de nenumărate ori, până când, în cele din urmă, organismul său a cedat, iar acesta a decedat la vârsta de 15 ani, cântărind doar 17 kilograme.

După ce i s-a pus diagnosticul iniţial, au trecut ani de zile fără ca minorul să meargă să facă investigaţii medicale, iar din cauza lipsei tratamentului, copilul a ajuns de nenumărate ori la urgenţe.

Întrebată de medici de ce refuză să-l trateze pe băiat, mama acestuia a declarat că ea nu este de acord cu acest diagnostic şi refuză să îi administreze insulina.

În luna decembrie 2000, Alex a fost internat pentru prima dată. Iniţial, spitalul a refuzat să-l externeze deoarece părinţii săi respingeau faptul că minorul era bolnav. În cele din urmă ei au fost învăţaţi cum să-i administreze tratamentul, iar copilul s-a întors la părinţi.

În luna martie 2001, Alex a fost internat din nou, iar părinţii săi au fost ameninţaţi că vor fi reclamaţi Protecţiei Copilului.

Timp de şase luni, aceştia au respectat tratamentul copilului, dar l-au oprit brusc, ca în 2003 Alex să ajungă din nou la spital în stare critică. Băiatul era subnutrit, dinţii săi erau putrezi, stomacul dilatat, iar starea psihică era la pământ.

În ciuda protestelor minorului şi a autorităţilor, Alex a trebuit să se întoarcă la cuplul Radiță. Conform unor dosare medicale, diabetul băiatului a fost stabilizat, până în 2008, când familia s-a mutat în Alberta, unde minorul nu a mai fost la niciun control medical.

În 2013, poliţia a fost chemată acasă la familia Radita, în urma unui apel în care se specifica că băiatul se simte rău, iar mai târziu în acea zi, Alex a fost declarat mort.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!