Jumătate din populația Terrei, înghesuită pe 1% din suprafața planetei

Articol publicat in sectiunea Curiozităţi pe data 15 ianuarie 2016

Galka_harta densitatii populatiei europeiSuprafața Pământului este de 510.065.600 km², dintre care 148.939.100 km² (29,2 %) este reprezentată de uscat, împărțit în 192 de state, pe teritoriul cărora trăiesc în prezent 7,125 miliarde de oameni. Studiind informații furnizate de NASA, un antreprenor american a descoperit că jumătate din populația Terrei trăiește „înghesuită” pe doar 1% din suprafața planetei, scrie Daily Mail.

Cu o suprafață atât de mare, Terra are o repartizare a populației bizară, este de părere Max Galka, un antreprenor ce a folosit mai multe informații furnizate de NASA pentru a crea o imagine a împărțirii oamenilor în diverse zone ale globului, informează Daily Mail.

Co-fondator al unei companii ce se ocupă cu prelucrarea datelor, Galka a combinat informațiile celor de la NASA ce organizează populația pe regiuni geografice pentru a crea o hartă informativă.

„Datele privind repartizarea populației arată cum oamenii sunt poziționați în celule pătrate, fără a ține cont de granițele administrative”, explică Galka pe blogul său.

În scopul acestei cercetări au fost analizate 28 de milioane de astfel de celule, fiecare măsurând în jur de trei mile (4,8 km). Celulele cu o populație de peste 8.000 locuitori sunt colorate cu galben, ceea ce înseamnă că densitatea populației din acele zone este de aproximativ 900 de oameni pe kilometru pătrat.

Zonele negre reflectă o populație cu mai puțin de 8.000 de locuitori și o densitate mai mică de 900 de oameni pe kilometru pătrat. Globul este împărțit în mod egal între galben și negru, însă harta arată că zonele galbene sunt prezente doar pe 1% din suprafața Pământului. Potrivit ONU, majoritatea creșterilor populației planetei va avea loc în Africa până în 2100, cu atât mai mult cu cât harta arată că acest continent beneficiază de o mulțime de spațiu disponibil pentru dezvoltare.

Dintre toate zonele lumii, cea mai ocupată pare a fi Cairo, cu o zonă de 14,4 kilometri pătrați ce reprezintă domiciliul pentru mai mult de un milion de oameni.

Pe de altă parte, cea mai ocupată insulă din lume pare a fi Java, Indonezia, locuință pentru 140 milioane de oameni pe un spațiu asemănător cu New York-ul.

Harta Europei realizată de Galka relevă o repartiție echitabilă între zonele populate și cele mai puțin populate. „Deși nu putem vorbi de o densitate a populației precum cea de pe continentul asiatic, Europa se remarcă prin lipsa spațiului deschis. Spre deosebire de Asia, unde populația pare să se concentreze în anumite zone, în Europa pare să existe o repartiție echitabilă între zonele populate și cele mai puțin populate”, susține antreprenorul american.

În ceea ce privește populația globală în viitor, se preconizează că aceasta va atinge 9,7 miliarde de oameni până în 2100, în timp ce populația Africii, ce măsoară în momentul de față 1,2 miliarde de oameni, va exploda și va ajunge la 5,5 miliarde de oameni.

Populația Statelor Unite, în continuă creștere, își va menține ritmul și se va mări cu circa 1,5 milioane de oameni în fiecare an, ajungând de la 322 milioane, cât măsoară acum, la 450 milioane locuitori.

Cei de la Daily Mail au prezentat și un raport cu cele mai populate metropole (zone metropolitane) din lume, după cum urmează:

  1. Tokyo, Japonia – 38 milioane locuitori.
  2. Delhi, India – 25 milioane, însă ONU a anunțat că populația din această zonă va ajunge la 36 milioane până în 2030.
  3. Mexico City (Mexic), Mumbai (India) și Sao Paolo (Brazilia) – aproximativ 21 milioane locuitori fiecare.
  4. Osaka, Japonia – în jur de 20 milioane locuitori.
  5. Beijing, China – puțin sub 20 milioane locuitori.
  6. New York (SUA), Cairo (Egipt) – în jur de 18,5 milioane locuitori fiecare.

Autor articol: Bianca Radulescu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!