Jurnalismul transfrontalier, o unealtă a democrației

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 23 octombrie 2015

jurnalisti

Centrul Cultural Român a adunat săptămâna aceasta câțiva experți în investigații jurnalistice la nivel global, români și britanici, care au discutat la Frontline Club despre metodele folosite în cercetarea corporațiilor sau guvernelor netransparente, cercetări care au dus la expunerea unora dintre cele mai mari corupții, fraude sau bande de crimă organizată din ultimii ani.

Conferința româno-britanică a avut loc luni, 19 octombrie, și a avut ca temă jurnalismul transfrontalier, la care au participat zeci de jurnaliști și membri ai clubului de media Frontline Club din Londra. Evenimentul organizat de Centrul Cultural Român în colaborare cu clubul de media a avut ca scop expunerea procesului de cercetare și colaborare între jurnaliști din țări diferite, în contextul investigațiilor care trec de granițele uneia sau a mai multe țări.

Vorbitorii au fost Stephen Grey, jurnalist la Reuters cunoscut pentru investigații de război, Craig Shaw, jurnalist independent, Crina Boroș, jurnalist de investigație la Greenpeace UK și Ștefan Cândea, fondatorul Centrului Român de Investigații și organizației Sponge, un proiect colaborativ pentru presa est-europeană.

Conferința a fost moderată de directorul Centrului pentru Jurnalism de Investigație din Londra, care a subliniat că jurnaliștii întâmpină probleme fără precendent în colaborarea cu guvernele, care mai mult ca niciodată lucrează cu cenzură, supraveghere și omisiune. În acest context, colaborarea între media din diferite țări este importantă pentru dezvoltarea unei societăți deschise și democratice.

—————————————

Discuția a adus în față unele din cele mai importante aspecte cu care jurnaliștii se confruntă actual, cum este încercarea de a furniza informații independente și relevante într-o presă dominată de corporații, sau folosirea tehnologiei pentru a analiza baze de date și pentru a duce la capăt proiecte la care lucrează peste o sută de jurnaliști, cum au fost dezvăluirile corupției de la banca HSBC din Elveția din acest an.

—————————————

Autor articol: Anamaria Sandra

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!