Jurnalist român, premiat la Londra

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Poveşti româneşti pe data 26 mai 2013

Londra_Sorana Stanescu

Jurnalista româncă Sorana Stănescu a primit la Londra premiul „Reporting Europe Prize 2013”, pentru articolul „Ieftini şi nici pe departe liberi: imigranţii care construiesc Marea Britanie”. Acesta a apărut la sfârşitul anului trecut în mai multe publicaţii britanice şi româneşti, printre care şi Diaspora Românească. Ceremonia de premiere a avut loc la 13 mai.

 

Reporting Europe Prize 2013

Românca Sorana Stănescu, autoarea articolului „Ieftini şi nici pe departe liberi: imigranţii care construiesc Marea Britanie”, a primit premiul „Reporting Europe Prize 2013”, acordat de către Asociaţia Universitară pentru Studii Europene Contemporane (UACES) din Regatul Unit. Articolul a apărut în limba engleză, la mijlocul lunii octombrie a anului trecut, în revistaNew Statesmanşi în publicaţiaBalkan Insight. Ulterior, materialul a fost publicat în limba română, cu acordul autoarei, de către website-ul hotnews.ro şi de ziarul Diaspora Românească din Londra.

Sorana Stănescu a fost la Londra pentru a i se înmâna premiul în cadrul unei ceremonii organizate la Smith Square Conference Centre, situat în inima capitalei britanice, în districtul Westminster, în vecinătatea Palatului Parlamentului. Ea a ţinut să le mulţumească tuturor celor care au susţinut-o în acest proiect, inclusiv lucrătorilor români care au acceptat să-şi spună povestea.

Sorana Stănescu este primul jurnalist din afara Marii Britanii recompensat cu această distincţie. Premiul „Reporting Europe Prize” se acordă pentru excelenţă, anual, unui singur material apărut în mass-media britanică referitor la problematica UE şi dezbaterea privind integrarea europeană. Acesta este însoţit de suma de 500 de lire sterline.

UAEC este cea mai extinsă asociaţie pentru studii europene din lume, din ea făcând parte atât instituţii academice, cât şi specialişti în tematica afacerilor europene.

 

Restricţiile din perspectiva unui jurnalist român

Sorana Stănescu este reporter TVR şi fost masterand în jurnalism de televiziune la Colegiul londonez pentru comunicare al Universităţii de Arte (London College of Communication – University of the Arts). Sorana a colaborat cu emisiunea de investigaţieBBC Panoramaşi portalul de investigaţie cu sediul în Londra, www.ExaroNews.com. Materialul premiat de UACES a primit, de asemenea, în anul 2012 marele premiu în cadrul programului de susţinere a jurnaliştilor din Balcani, „Balkan Fellowship for Journalistic Excellence”.

Articolul publicat de Sorana Stănescu, „Ieftini şi nici pe departe liberi: imigranţii care construiesc Marea Britanie”, are ca element central provocările cu care se confruntă cetăţenii români şi bulgari în Marea Britanie în contextul restricţiilor aplicate pe piaţa muncii şi statutul lucrătorilor români în domeniul construcţiilor, care devin de cele mai multe ori vulnerabili şi victime ale exploatării. Sorana, în calitate de student român, a observat principalele probleme cu care se confruntă cetăţenii români în Marea Britanie, motiv pentru care şi-a dorit să le prezinte din perspectiva jurnalistică.

La ceremonia de premiere a jurnalistei românce din 13 mai a participat şi ambasadorul României la Londra, dr. Ion Jinga.

„Ambasadorul României la Londra a intervenit în cadrul discuţiilor ce au precedat ceremonia de premiere, subliniind diferenţa dintre imigraţie şi mobilitatea cetăţenilor europeni. A arătat că cetăţenii români îşi exercită dreptul de şedere în statele unde există oportunităţi de angajare, destinaţiile preferate fiind până în prezent Spania şi Italia”, se arată într-un comunicat al biroului de presă al Ambasadei.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!