Jurnalista EU Reporter: „Criza din Ucraina, rezultatul politicilor NATO începute la București”

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 30 ianuarie 2015

Criza ucraineană a fost provocată direct de politica de extindere a NATO, începută la summit-ul de la București, din anul 2008, când organizația și-a anunțat deschis scopul de a primi Ucraina și Georgia, este de părere jurnalista EU Reporter Anna Van Densky, citată de presa de la București.

Președintele rus Vladimir Putin a spus, luni, că armata ucraineană este în esență o „legiune NATO”, care nu urmărește interesele naționale ale Ucrainei, ci este îndreptată împotriva Rusiei. În replică, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a transmis că acuzațiile președintelui Rusiei sunt „absurde” și că „forțele străine din Ucraina sunt cele rusești”.

Întrebată, într-un interviu acordat Russia Today, dacă reacția liderului NATO este cea așteptată, jurnalista de origine rusă a precizat: „Sigur că aceea este reacția pe care o așteptam, toată lumea se aștepta.”

„Eu aș merge și mai departe decât președintele rus. Aș spune că întreaga situație a conflictului din Ucraina este un rezultat direct al politicii de extindere a NATO, care a început la summit-ul de la București, din anul 2008. Atunci, NATO a declarat deschis că scopul său este să includă Georgia și Ucraina. Fac tot posibilul pentru a primi aceste două țări în cadrul Alianței Militare Nord-Atlantice”, a mai precizat Anna Van Densky.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a spus, pe 15 mai 2014, că situația conflictuală din Ucraina își are originile în summit-ul NATO din aprilie 2008, care a avut loc la București, „când liderii NATO au afirmat că Georgia și Ucraina urmează să se alăture NATO”. Pe 24 noiembrie 2014, Jens Stoltenberg a transmis că „ușa (NATO) rămâne deschisă. În timpul summit-ului de la București am decis că Ucraina va fi membru (al NATO). Această decizie este valabilă în continuare dacă Ucraina îndeplinește criteriile de aderare.”

Guvernul ucrainean a introdus starea de urgență în sud-estul țării, respectiv regiunile Donețk și Luhansk, în timp ce toate celelalte zone au fost puse în stare ridicată de alertă. Trupele ucrainene și forțele miliției din Donbas au reluat ostilitățile, la jumătatea lunii ianuarie, în sud-estul țării, după prăbușirea unui armistițiu convenit de cele două părți în luna septembrie.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!