Jurnalişti francezi, ucişi în şedinţa de redacţie

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 9 ianuarie 2015

Paris_atentat ianuarie 2015

12 morţi dintre care 8 jurnalişti şi doi poliţişti, alte patru persoane în stare extrem de gravă în spitalele pariziene, iată un bilanţ care aruncă Parisul şi întreaga Franţă într-un şoc de proporţii. Considerat „cel mai sângeros atac terorist din Franţa din ultimii 50 de ani”, „un masacru”, „o laşitate”, „un atac de o barbarie excepţională”, atacul de la sediul publicaţiei de satiră Charlie Hebdo înscrie data de 7 ianuarie 2015 ca „cea mai neagră zi a presei franceze”.

Sute de sirene de poliţie, salvare, pompieri, politişti furioşi, încrâncenaţi, trişti, dar hotărâţi. Jurnalişti şocaţi cu ochii în lacrimi, ferestre ciuruite de gloanţe, parizieni disperaţi în casele lor din arondismentul 11 al capitalei franceze, aproape de Place de la Bastille.

„Am văzut o maşină neagră ce a oprit în mijlocul străzii. Din ea au ieşit doi bărbaţi îmbrăcaţi în negru, cu cagule. La câteva minute am auzit împuşcături şi am văzut poliţişti care ne strigau „intraţi în case””, povesteşte o doamnă trecută de prima tinereţe. „A fost incredibil ce s-a întâmplat”.

Patru desenatori celebri ai presei franceze Cabu, Charb (directorul ziarului), Tignous şi Wolinski au murit în această dimineaţă în urma unui atac armat fără precedent asupra jurnalului de satiră „Charlie Hebdo” din Paris în exact ziua apariţiei ziarului ce dedica o săptămână întreagă apariţiei romanului semnat Michel Houellebecq. Georges Wolinski era desenator politic pentru Paris Match de mai bine de 30 de ani. Jurnaliştii francezi mai subliniază că directorul publicaţiei Charlie Hebdo, cunoscut sub pseudonimul „Charb” şi omorât în acest atentat, era plasat pe o lista a Al-Qaïda şi trăia sub protecţia poliţiei 24 de ore din 24.

Potrivit presei franceze, cei doi erau înarmaţi cu kalachnikov şi lansatoare de rachete, au acţionat cu precizie „militară”, au tras peste 50 de gloanţe şi ar fi căutat în mod special anumiţi jurnalişti. Mai mult, unii afirmă că ştiau foarte bine cum funcţionează organizarea ziarului. Potrivit jurnaliştilor BFM Tv, autorii atacului au urmărit intrarea de la redacţie şi au acţionat în momentul în care erau siguri că înăuntru se află cât mai mulţi jurnalişti, miercurea în jurul orei 11.30 fiind planificată în fiecare săptămână şedinţa în care se decidea conţinutul numărului următor.

Caricaturista care le-a permis accesul teroriştilor în sediul publicaţiei Charlie Hebdo a declarat că „vorbeau franceza perfect”. Cei doi au intrat liniştiti în sediul ziarului şi chiar au căutat anumiţi jurnalişti după care au început să tragă. Potrivit TF1, atacatorii au strigat într-o franceză foarte bună „Allahou akbar, Dieu est vengé” (Dumnezeu e răzbunat) înainte de a deschide focul. Atacul a durat în jur de 5 minute după care cei doi, îmbrăcaţi în negru, cu cagule pe cap şi armele la vedere, au ieşit şi s-au îndreptat spre un Citroen negru. Unul din poliţiştii care asigurau paza sediului a tras spre ei însă a fost rănit şi a căzut pe jos. „Cei doi au înaintat liniştiţi spre poliţist şi când au ajuns în dreptul lui l-au împuşcat în cap fără să clintească” a povestit un bărbat care a văzut totul de la fereastra casei. Poliţistul împuşcat avea 42 de ani, era într-o relaţie dar nu avea copii. Iar numele său era… Ahmed.

La 11.55, un salariat al ziarului declara pentru 20 Minutes: «Este un adevărat masacru. Sunt mulţi morţi!», după care comunicarea s-a întrerupt.

„Cei ce au făcut asta detestă libertatea” a declarat pentru le Telegramme, Serge Moati de la faţa locului. „Se ştia că astăzi vor fi aici majoritatea jurnaliştilor care lucrează la Charlie Hebdo. Unii continuă să lucreze, alţii plâng fără oprire, şocaţi. Cartierul a fost închis, nimeni nu mai are voie să se apropie”.

Nu este prima dată când Charlie Hebdo a fost o ţintă. La începutul lunii noiembrie 2011, jurnalul de satiră a fost atacat în ajunul apariţiei unui număr „spécial charia” care îl dădeau pe Mahomet „redactorul şef” al ediţiei, ca răspuns la victoria electorală a partidului islamist Ennahda în Tunisia.

Un atac terorist

„Vor fi urmăriţi atâta timp cât va fi necesar”, a declarat preşedintele Francois Hollande în faţa sediului Charlie Hebdo. Ce s-a întâmplat astăzi aici a fost «un atentat terorist». «A fost un act de o excepţională barbarie, împotriva unui ziar, de fapt împotriva libertăţii presei şi care prin caricaturile lor apărau exact această liberate”, a mai spus Hollande. Preşedintele Franţei a amintit că în ultimele săptămâni au mai fost dejucate câteva atentate: «ştiam că suntem ameninţaţi».

Suntem trişti de ce s-a întâmplat, sântem furioşi şi trişti pentru familiile jurnaliştilor şi a poliţiştilor. Asta nu e răzbunarea profetului, e doar barbarie. Profetul lor e Satana care e mânat de ură. Nu putem asocia iubirea şi religia cu barbaria”, a declarat puţin timp după atentat Hassan Charlegumi, IMAM.

Măsuri fără precedent

Imediat după atentat, Franţa a ridicat nivelul de alertă la „alertă atentate” în Ile de France, nivelul cel mai ridicat, a anunţat Matignon citat de AFP. O celulă de criză a fost formată în apropierea sediului Charlie Hebdo. Zeci de doctori, psihologi, au fost chemaţi într-un teatru din apropitere. A fost interzisă staţionarea, ieşirea sau organizarea de activităţi în faţa sau în afara şcolilor. Multe străzi şi staţii de metro sânt închise, aeroporturile şi ieşirile din Paris sunt intesate de poliţişti care ridică maşini, fac controale la sânge. Un număr verde a fost pus în funcţiune pentru oricine a fost martor al acestui eveniment. „Organele de presă, marile magazine, locurile de cult şi mai ales mijloacele de transport în comun au fost puse sub «protecţie întărită»”, potrivit Matignon.

3.000 poliţişti au fost implicaţi în căutarile celor trei atacatori pierduţi de către organele de ordine în jurul Porte de Pantin (la ieşirea din Paris).

Sediul jurnalului de satiră, situat în apropierea boulevardului Richard-Lenoir, era sub protecţia poliţiei, din februarie 2006. Unul din cei 2 poliţişti ucişi făcea parte din serviciul de protecţie al redactorului şef al Charlie Hedbo. Al doilea făcea parte din comisariatul celui de-al 11 lea arondisment.

Atentatul de miercuri este cel mai sângeros comis în Franţa în ultimii 50 de ani.

Cei trei autori, identificaţi

Potrivit presei franceze, doi dintre atacatori sunt frați, născuți la Paris, dar având origini algeriene, iar unul dintre ei a fost condamnat la închisoare în 2008, după destructurarea unei grupări teroriste, cunoscută sub numele de Filiera irakiană din arondismentul XIX. Cei doi au revenit, vara trecută, din Siria.

„Înainte, eram doar un delicvent. După ce am trecut la Islam, nu îmi mai era frică de nimic, nici măcar de moarte”, declara el la momentul respectiv. El fusese arestat în 2005, chiar când se pregătea să plece la Damasc.

Al treilea suspect, cel care a condus mașina, e un băiat de 18 ani, fără domiciliu stabil. Cei doi frați, Said și Cherif Kouachi, au fost identificați de către poliție pe baza unei cărți de identitate descoperite în Citroenul C3, pe care suspecții l-au abandonat în apropiere de Porte de Pantin, în speranța că astfel vor scăpa de poliție, relatează Le Point. Imaginile fugarilor, surprinse de o cameră de supraveghere video din orașul Pantin, și mărturia unui șofer căruia suspecții i-au furat mașina i-au ajutat pe polițiști să completeze portretul robot al celor trei atacatori.

Organizația Filiera irakiană a convins, între 2003 și 2005, zeci de tineri francezi să plece să lupte în Irak. La ora inchiderii editiei noastre, cei trei suspecți de terorism erau încercuiți la Reims, în cartierul Croix-Rounge, unde s-a desfășurat o amplă acțiune a poliției.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!