Jurnaliştii BBC News „şocaţi” de românii străzii

Articol publicat in sectiunea UK, despre români pe data 31 martie 2014

Câțiva români nou-sosiţi în Regatul Unit, ce trăiesc în condiţii mizere, în nişte barăci părăsite dintr-un pasaj suprateran din zona londoneză Brent Cross (nordul capitalei britanice), au devenit subiectul unui documentar realizat de jurnalistul Mike Seargent pentru ediţia online a BBC News din 21 martie.

„Când am intrat înăuntru, am fost şocaţi de o imagine cutremurătoare a depravării. Oamenii dormeau nestingheriţi, într-o încăpere în care ne-au izbit mirosuri pestilenţiale”,relatează cei de la BBC News. Ei au stat de vorbă cu poliţiştii locali care le-au povestit cum, la una din vizitele acestora în adăpostul improvizat al românilor, au văzut cum şobolanii se plimbau liberi peste aşternuturi şi au remarcat urme clare ale prezenţei răzătoarelor sub saltele.

„Cât de disperat trebuie să fii pentru a lua în considerare opţiunea traiului în astfel de condiţii infecte?”, se întreabă contrariaţi cei de la BBC. „Pentru mine, Anglia este foarte frumoasă. Eu nu am o altă şansă, aceasta este singura”, le-a răspuns Ştefan Lazăr, un român care a trăit în condiţii asemănătoare, până când a fost ajutat să obţină un National Insurance Number, numărul de asigurare care odată alocat i-a permis să muncească legal în această ţară. „Eu nu încurajez pe nimeni să vină aici. Poate că e o ţară frumoasă, dar dacă nu ai unde să dormi şi să lucrezi, nu este deloc uşor”, a opinat Moise Lepădat, un alt român al străzii.

Acelaşi articol din BBC News prezintă cazul Vioricăi Pătraşcu, o româncă cu studii superioare care a avansat rapid în carieră, în Marea Britanie. „Am descoperit multiple posibilităţi pentru dezvoltarea mea şi a familiei mele, aici. De aceea am venit la Londra, pentru a munci”, a declarat femeia.

„Situaţia românilor care dorm în condiţii improprii în cartierul Brent Cross a fost dezvăluită la puţin timp după ce un raport parlamentar atrăgea atenţia că «invazia» est-europenilor de care s-a vorbit anul trecut nu s-a materializat după 1 ianuarie 2014”, concluzionează BBC News.

Primele date oficiale referitoare la numărul românilor stabiliţi în Regatul Unit în cursul acestui an vor fi publicate în luna mai, conform aceleiaşi publicaţii.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!