Kievul oferă autonomie separatiștilor și îi iartă de crime

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 18 septembrie 2014

Ucraina_separatisti1

Parlamentul ucrainean a adoptat, marți, proiectul de lege al președintelui Petro Poroșenko, care le garantează mai multă autonomie separatiștilor din estul Ucrainei și prevede organizarea de alegeri locale în regiunile Donețk și Luhansk.

Proiectul adoptat marți face parte din planul de pace semnat de Kiev și insurgenții din Donbas pe 5 septembrie, când a fost declarat armistițiu în zona conflictuală, potrivit Independent.ie, care citează AP.

Inițiativa legislativă prevede, pe lângă o autoguvernare a zonelor separatiste, și o amnistie generală pentru cei mai mulți dintre insurgenții implicați în sângerosul conflict, care a dus la moartea a 3.000 de oameni din luna aprilie până în prezent, scrie Ziare.com care citează sursa amintită.

Președintele Petro Poroșenko a trimis către Parlamentul de la Kiev, luni, un proiect de lege ce include mai multe compromisuri pe care este dispus să le facă pentru a aduce pacea în Ucraina. Propunerea lui Poroșenko include și oficializarea limbii ruse în regiunile de est și posibilitatea ca separatiștii să își aleagă magistrați, să își poată forma propriile forțe de ordine și să poată dezvolta legături mai puternice cu Rusia, rămânând în același timp o parte din Ucraina. Liderul ucrainean susține că noul său plan ar ajuta la păstrarea teritoriilor controlate de rebeli în interiorul graniței și ar preveni independența acestora. „Nimic nu este mai important pentru noi decât pacea”, le-a spus Poroșenko, luni, liderilor politici din Ucraina.

Propunerea a fost criticată de activiștii pro-europeni și de anumiți politicieni de la Kiev, existând îngrijorări legate de faptul că președintele cedează prea mult în fața separatiștilor. Unii dintre liderii insurgenți au respins total proiectul de lege, în vreme ce alții au cerut crearea unui stat independent care să se numească „Noua Rusie”. Inițiativa lui Poroșenko vine în contextul în care armistițiul din regiunile estice continuă să fie încălcat, la peste o săptămână de la impunere, în condițiile în care la Donețk au continuat bombardamentele între forțele guvernamentale și rebeli.

 

Parlamentul ratifică asocierea cu UE

Parlamentarii Ucrainei au ratificat, marți, Acordul de Asociere al țării la Uniunea Europeană, în cadrul unor proceduri simultane cu o sesiune a Parlamentului European. Ambele părți au anunțat demararea procedurilor începând cu ora 13:00, ora României, în ceea ce președintele ucrainean Petro Poroșenko a spus că va fi o zi „istorică”, notează BBC. Ratificarea acordului a fost semnată simultan la Strasbourg și la Kiev.

În cadrul Radei Ucrainei, s-au înregistrat 355 de voturi pentru, din totalul de 381 de aleși, în timp ce Parlamentul European a susținut ratificarea cu 535 de voturi pentru și 127 împotrivă, iar 26 de eurodeputați s-au abținut.

Implementarea unui acord privind liberul schimb, care este parte din acordul de asociere, a fost amânată, însă, până în anul 2016, aparent în urma presiunilor venite din partea Rusiei. Chiar dacă Rada Ucrainei și Parlamentul European merg înainte cu ratificarea, marți, prevederile cheie privind liberul schimb nu vor fi implementate până cel mai devreme în luna decembrie 2015.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!