Klaus Iohannis la Casa Albă

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 2 octombrie 2015

iohannis-vicepresidentele-suaPreședintele Klaus Iohannis s-a întâlnit luni, la Casa Albă, cu vicepreședintele SUA, Joe Biden, cei doi discutând despre Parteneriatul Strategic, despre criza migrației, dar și despre situația din România, oficialul american exprimând încrederea în lupta anticorupție de la București. Potrivit Administrației Prezidențiale din România, președintele Iohannis l-a invitat pe vicepreședintele Joe Biden la București, în noiembrie, cu ocazia organizării unui mini-summit NATO.

Vicepreședintele SUA, Joseph Biden, și președintele Klaus Iohannis au abordat, în cursul întâlnirii de la Casa Albă, teme referitoare la relațiile bilaterale și la securitatea europeană, demnitarul american salutând eforturile anticorupție din România. Vicepreședintele Joseph Biden și președintele Klaus Iohannis „au discutat despre relațiile bilaterale, despre securitatea la nivel european, despre eforturile de combatere a corupției, securitatea energetică și criza imigrației la nivel european”, transmite Președinția Statelor Unite.

„Au fost abordate modalități de consolidare a relației bilaterale în domeniul securității, în sferele politice și economice, fiind notate importantele contribuții ale României la eforturile de securitate ale Alianței Nord-Atlantice, inclusiv susținerea oferită misiunii din Afganistan și găzduirea unui sistem antirachetă la Deveselu, sistem care va deveni operațional spre sfârșitul acestui an”, precizează Casa Albă.

„Vicepreședintele Biden a salutat concentrarea președintelui Iohannis pe eforturile anticorupție și pe respectarea principiilor statului de drept ca modalități de consolidare a securității naționale, de promovare a marilor investiții și de stimulare a creșterii economice. Spre final, cei doi lideri au evidențiat importanța unei abordări unitare la nivel european atât în materie de securitate energetică, cât și pentru gestionarea actualei crize a imigrației”, subliniază Președinția Statelor Unite.

Parteneriatul Strategic și criza refugiaților

„Am avut, evident, în primul rând, discuții despre Parteneriatul Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii, împreună am evaluat acest parteneriat care este unul foarte bun, foarte puternic. Partea politică, partea militară sunt excelente și am convenit să încercăm să lucrăm și pe partea economică, un parteneriat de acest fel trebuie să aibă partea economică foarte substanțială”, a anunțat și Administrația Prezidențială de la București.

Potrivit sursei citate, cei doi au discutat despre situația din România, vicepreședintele Biden exprimându-și „mulțumirea față de mersul lucrurilor în domeniul combaterii corupției” și „încrederea” în continuarea acestui demers.

„Am evaluat împreuna unele chestiuni legate de securitate, securitatea în special a României, sigur, având în vedere că suntem plasați într-o zonă cu probleme. Am discutat despre situația din Ucraina, am discutat și despre noua bază de la Deveselu, care va fi dată în funcțiune probabil încă în cursul acestui an. Avem o colaborare în acest domeniu foarte bună”, se mai arată în comunicat.

„Există două instrumente noi în relația internațională: corupția și energia. Pe aceste două chestiuni, România stă bine. România este mai liberă în ce privește energia, inclusiv interconectarea energetică”, a spus Joe Biden, potrivit Administrației Prezidențiale.

Un alt subiect abordat a fost criza în care se află acum Europa, numărul mare de refugiați care vin în Europa și modul în care vom gestiona această criză, dar și situația Republicii Moldova.

Președintele a fost însoțit de ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, ambasadorul României la Washington, Liviu Maior, și de consilierul prezidențial pe probleme de politică externă, Lazăr Comănescu.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!