Klaus Iohannis, la DNA

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 18 septembrie 2014

Klaus Iohannis s-a prezentat, marți, în jurul orei 10:00, la sediul DNA, pentru a-și susține acuzațiile aduse vicepremierului Liviu Dragnea în cazul ordonanței de urgență care permite migrarea primarilor. „După procedură, petentul vine și își susține plângerea. Voi expune întreaga chestiune celui care se ocupă de caz”, a declarat Iohannis la intrarea în sediul DNA.

După ce a depus declarația, Iohannis a părăsit sediul DNA fără să dea declarații, în ciuda insistențelor jurnaliștilor. „Mi-am susținut plângerea. Mulțumesc. Vă doresc o zi bună!”, le-a spus liderul PNL jurnaliștilor.

Președintele PNL, Klaus Iohannis, a depus săptămână trecută o plângere penală pe numele vicepremierului Liviu Dragnea, pe care îl acuză de abuz în serviciu în cazul ordonanței de urgență care permite în precampanie electorală migrația primarilor timp de 45 de zile, prin suspendarea unei legi aflate în vigoare.

DNA a anunțat, vineri, că s-a început urmărirea penală în rem, adică nu pe numele lui Liviu Dragnea, ci cu privire la faptele sesizate de PNL în plângerea penală.

Liberalii susțin că ordonanța care le permite aleșilor locali să treacă de la un partid la altul fără să își piardă mandatul este de natură să afecteze egalitatea de șanse a candidaților la alegerile prezidențiale din noiembrie. De asemenea, PNL a acuzat că prin această ordonanță s-a urmărit de către PSD obținerea sprijinului din partea cât mai multor edili în campania electorală.

Totodată, în documentul trimis procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, Iohannis arată că ordonanța de urgență inițiată de Liviu Dragnea „are ca unic scop sprijinirea intereselor de grup, în lipsa unei urgențe reale și este de natură a afecta procesul electoral, fiind de natură să conducă la susținerea unui anume candidat”.

Președintele executiv al PSD este inițiatorul proiectului privind migrația aleșilor locali, permisă timp de 45 de zile, iar proiectul de lege a fost adoptat prin Ordonanța de Urgență a Guvernului 55/2014. Ordonanța de urgență a fost publicată în Monitorul Oficial pe 2 septembrie, intrând astfel în vigoare. Timp de 45 de zile, orice primar, consilier local sau consilier județean poate trece la orice partid dorește, în ciuda votului dat de alegători în 2012. După expirarea termenului stabilit de guvernul Ponta, va intra din nou în vigoare Legea 393/2004, iar primarii care vor trece la alt partid își vor pierde mandatul.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!